Gündem
  • 21.3.2009 10:12

TSK İLE ESKİDEN GÜVEN SIKINTISI OLDU AMA ŞİMDİ SORUN YOK

ANKARA - AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, terör sorununa yönelik çözüm arayışlarıyla ilgili ''Biz her zaman için burada olumlu bir yaklaşımın içinde oluruz. Yeter ki bölücü terör örgütü silahını bıraksın. Temennimiz odur'' dedi. 

Erdoğan, ATV'nin canlı yayınında, gündemdeki konulara ilişkin soruları yanıtladı.
Irak Devlet Başkanı Celal Talabani'nin, ''Kürt Konferansı düzenleneceği, terör meselesinin örgütün silahlarını teslim etmesi suretiyle halledileceği'' şeklindeki sözlerini nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Erdoğan, bunun adının bir Kürt Konferansı olarak konulmasının çok yanlış olacağını belirtti. Erdoğan, şöyle konuştu: 

''Yani bu bir Kürt Konferansı olarak değerlendirilemez. Talabani'nin buradaki iyi niyetini samimiyetle karşılarız. Konuyla ilgili de zaten son bu Su Forumu ile ilgili İstanbul'a gelişinde de bazı ifadeleri oldu. Biz de kendisine 'Bu konuda sizin girişimleriniz eğer bir netice ortaya koyabiliyorsa, biz bize düşeni her zaman yaparız. Yeter ki burada bölge bir sükuna kavuşsun' dedik. Arzumuz budur. Ama öncelikle burada bir şeyi gerçekleştirmeniz lazım. Bir, Kuzey Irak, bölücü terör örgütünün konuşlanma alanı olmaktan çıkabilecek mi? Burası çok önemli. Önce bunu halletmeniz lazım. Kaldı ki bölücü terör örgütü silahlarını bırakabilecek mi? Yoksa bizim güvenlik güçlerimiz sürekli böyle bir operasyonun içerisinde olmanın arzusunu taşımıyorlar. Ama karşısında eli silahlı bir terör örgütü olduğu zaman tabii güvenlik gücünün de kendi halkının ve milletinin güvenliğini koruma görevi var. Bununla ilgili de nerede, ne varsa buna yönelik adımlarını atıyor, atacaktır. Ama biz her zaman için burada olumlu bir yaklaşımın içinde oluruz. Yeter ki bölücü terör örgütü silahını bıraksın. Temennimiz odur.'' 

ABD Başkanı Barak Obama'nın da ABD'nin, PKK'ya karşı olan tavrını teyit ettiğini dile getiren Erdoğan, ''Yani ABD'nin düşmanı olduğunu onlar da ifade ettiler. Bu noktada zaten orada bir sıkıntı yok. Süreç o noktada aynen devam ediyor. Dayanışma aynı şekilde devam ediyor. Gelince bunun detaylarını görüşme imkanımız olacaktır'' dedi.

-TSK ile aramızda sıkıntı yok''-

Erdoğan, Türk Silahlı Kuvvetleri ile aralarında herhangi bir sorun bulunmadığını belirterek, ''Her geçen gün birbirimizi çok daha iyi anlamanın bir yerde de huzuru içerisindeyiz. Bizim de belki zaman içerisinde aramızda bazı güven sıkıntıları olmuş olabilir. Ama zaman geçtikçe birbirimizi daha iyi tanıdığımız için bu güven bunalımları da ortadan kalkmış oldu'' dedi.
Ergenekon Davası'na ilişkin değerlendirmelerinin sorulması üzerine Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti: 

''Tabii Anayasamız, yasama, yürütme ve yargı organının yerini, konumunu belirtmiş. Biz yürütme organı olarak bu görevimizi yaparız. Bu görev alanımıza doğrusu birilerinin girmesini de istemeyiz. Yasama organı olarak da üzerimize düşen ne ise bir milletvekili olarak onu yaparız. Şu anda olay bir yargı sürecinin içindedir. Yargı süreci devam ediyor. Dolayısıyla bu yargı sürecinin içerisinde, bizim süreci yorumlamaya yönelik herhangi bir hakkımız yok. Bunu yapamayız. Yargının herhangi bir talebi, talimatı olması halinde, olduğu takdirde güvenlik güçlerimiz burada kendilerine düşen görevi savcının talimatıyla yerine getirir, yapar. Sümen altı etmez. Şu anda yapılan da budur. Ama anlaşılan o ki geçmişte demek ki sümen altı ediliyordu birçok şeyler. Ama şimdi sümen altı edilmiyor. Çünkü gerçeklerin ortaya çıkması lazım. Bu gerçekler ortaya çıkacak ki gelecek kuşaklara ve nesillere bizler çok daha farklı bir Türkiye'yi bırakalım. Çok daha güvenli, devletin milletiyle kaynaştığı örtüştüğü bir Türkiye'yi bırakalım. Herkesin birbirine şüpheyle baktığı bir Türkiye olmasın. Bunu istemiyoruz. Dayanışma içerisinde olduğumuz bir Türkiye olsun. Faili meçhuller de olmasın, yargısız infazlar da olmasın. Ben inanıyorum ki bu süreçte demokrasi kazanıyor. Bu süreci medyasıyla, siyasileriyle hep birlikte desteklemeliyiz.''

-Kayıt dışı emek-

Erdoğan, ''İş adamlarına işsizlikle ilgili bir çağrınız olabilir mi?'' sorusu üzerine, şu ana kadar 47 başlıkta çağrıları olduğunu belirtti. 

İş adamlarına ''sakın işçi çıkarmayın'' dediklerini anımsatan Erdoğan, kısa çalışma ödeneğinde yaptıkları düzenlemeyle iş adamlarına 6 aylık bir süre yarattıklarını anlattı. Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: 

''Bu kriz psikolojisini beraber yönetmemiz lazım. 'Bunu sadece bizden beklemeyin. 3 ay olan kısmi çalışma olayını 6 aya çıkardık ve işçinin ücretinin yarısını biz ödeyeceğiz yeter ki çıkarmayın' dedik. Maalesef buna uyanlar, uymayanlar var. Son zamanlarda bazı büyük firmalarımız uyacaklarını açıkladılar. Bunlardan birisi Ford, 'Ben' dedi 'buna uyacağım ve bu uygulamaya geçiyorum' dedi. Bu şekilde olumlu sinyaller gelmeye başladı. Ben de diyorum ki 'buna uymayıp da kayıt dışı emeğe tevessül edenleri de tespit ettiğimiz anda, seçim sonrası onlarla çok ciddi mücadelemiz, kavgamız olur.' Çünkü bunları yapanların bir kısmı da kayıt dışı emeğe yöneliyor. Kayıt altından kaçıyor 'bu fırsattır' diyor. Bu, bir defa bu ülkeye ihanettir, kusura bakmasınlar. Çünkü biz elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Kalkıp da devletin hazinesini onlara tahsis edecek halimiz yok.''

Güncellenme Tarihi : 14.5.2016 23:58

İLGİLİ HABERLER