Gündem
  • 5.5.2005 00:00

TÜBİTAK YENİDEN YAPILANDIRILIYOR

ANKARA - TÜBİTAK'ın yeniden yapılandırılmasını öngören yasa teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.
     Yasaya göre, ''Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu''nun adı, ''Türkiye Bilimsel ve Teknoloji Araştırma Kurumu'' olarak değiştirilecek. Ancak kurumun kısa adı yine TÜBİTAK olarak kalacak.
     TÜBİTAK, Başbakanlık ile ilgili kılınıyor.
     TÜBİTAK'ın görev alanı yeniden belirleniyor. Kurumun orta ve uzun vadeli amaçlarını, temel ilke ve politikalarını, hedef ve önceliklerini, performans ölçütlerini, bunlara ulaşmak için izlenecek yöntemler ile kaynak dağılımını da içeren stratejik planı, Başkanlıkça en az 3'er yıllık dönemler itibarıyla hazırlanacak ve Bilim Kurulu'nca onaylanacak. Stratejik planlar, Başkanlığın önerisi ile Bilim Kurulu'nca en az yılda bir kere gözden geçirilerek güncellenecek.
     Bilim Kurulu, 14 üye ve başkandan oluşacak. Bilim Kurulu; bilim ve teknolojik alanında yetkinliği olan kişiler arasından Başbakan tarafından belirlenecek 3, YÖK Genel Kurulu tarafından belirlenecek 1, Bilim Kurulu tarafından belirlenecek 3, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) asli üyeleri arasından Başbakan tarafından belirlenecek fen ve teknik bilimler alanlarından 1, sosyal ve beşeri bilimler alanlarından 1 ve sağlık bilimleri alanından 1 olmak üzere toplam 3, kamu kurum ve kuruluşlarında veya özel sektörde en az 10 yıl deneyimi olan ve üstün nitelikli hizmetleriyle tanınmış kişiler arasından Başbakan tarafından belirlenecek 1, TOBB tarafından belirlenecek 2 ve Bilim Kurulu tarafından belirlenecek 1 üye ile başkandan oluşacak.
     Başkan, hem kurum hem de Bilim Kurulu'nun başkanı olacak. Bilim Kurulu üyeliği seçimi, Başbakan'ın onayıyla kesinleşecek. Bilim Kurulu'nun toplantı ve karar yeter sayısı 8 olacak.
     Bilim Kurulu, belirtilen nitelikleri taşıyan kişiler arasından, biri Bilim Kurulu dışında olmak üzere 2 başkan adayı belirleyerek Başbakan'a sunacak. Başbakan, bu adaylardan birini seçerek Başkan olarak atanmak üzere Cumhurbaşkanı'na teklif edecek.
     Bilim Kurulu üyeleri ve başkanın görevleri, kanunun yürürlüğe girdiği tarihte kendiliğinden sona erecek. Ancak, bu kişiler, yeni Bilim Kurulu üyeleri göreve başlayıncaya kadar görevlerine devam edecek.
     Bilim Kurulu'nun ilk oluşumundan sonraki ikinci yılın sonunda bir defaya mahsus olmak üzere başkan hariç ad çekme usulüyle 7 üyenin yerine, yeni üye seçilecek.
     Anayasa Mahkemesi'nin yürütmeyi durdurma kararı verdiği ve Bilim Kurulu üyelerine bir defaya mahsus olmak üzere Başbakan'ın atama yapmasına imkan veren yasa da yürürlükten kaldırılıyor. Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 12:01

İLGİLİ HABERLER