Gündem
  • 10.2.2010 00:10

TUĞGENERAL ÇOLAK: 'SİLAHLARIMIZ HEP AŞAĞI BAKAR!..'

KABİL - ISAF Kabil Bölge Komutanı Tuğgeneral Levent Çolak, "Türk birliğinin buradaki görevi Afganistan'daki gülen yüzlerin daha fazla olmasını sağlamak" dedi.
Çolak, Genelkurmay Başkanlığı'nın basın turu kapsamında Afganistan'ı ziyaret eden basın mensuplarına Kabil Bölge Komutanlığı karargahında brifing verdi.
Kabil Bölge Komutanlığı'nın Afganistan'daki beş bölge komutanlığından birisi olduğunu belirten Çolak, komutanlığın kuzeyden güneye 75 batıdan doğuya 65 kilometrelik bir sorumluluk sahasına sahip olduğunu dile getirdi. Çolak, Kabil Havaalanı'nın ise Kabil Bölge Komutanlığı'nın sorumluluk sahasında olmadığını, iç emniyetinin Belçika bölüğü, dış bölge emniyetinin ise Bulgaristan bölüğü tarafından sağlandığını kaydetti.
Kabil Bölge Komutanlığı'nın diğer bölge komutanlıklarına kıyasla küçük bir bölgede faaliyet yürüttüğünü belirten Tuğgeneral Çolak, fakat Kabil'in başkent olması, birçok büyükelçilik, hükümetdışı organizasyon, uluslararası organizasyon, üst düzey uluslararası askeri karargah ve özellikle büyük medya temsilciliklerinin burada olması dolayısıyla, Kabil Bölge Komutanlığının öneminin ve önceliğinin büyük olduğunu vurguladı.
Kabil Bölge Komutanlığında en büyük tehdit durumunun Kabil şehir merkezi ve Musahi bölgesinde olduğunu ifade eden Tuğgeneral Çolak, ''Kabil o kadar değişken bir yer ki mevsimin şartlarına göre ve Kabil'de olabilecek herhangi bir önemli olaya göre, tehdit seviyesi artmakta veya azalmaktadır. Bugün çok güvenli diyebileceğimiz bir bölge süratle güvensiz bir bölgeye dönüşebilmektedir'' diye konuştu.
Kabil şehir merkezinin maruz kaldığı başlıca tehditleri de sıralayan Tuğgeneral Çolak, araçla intihar saldırıları, el yapımı patlayıcılar, karmaşık saldırılar, şehir dışından roket saldırıları, adam kaçırma, pusu, küçük tüfeklerle uzaktan birliklere atış ve havan atışlarının bu tehditlerin başında geldiğini kaydetti.
Kabil Bölge Komutanlığı emrinde iki tabur asker bulunduğu bilgisini veren Tuğgeneral Çolak, Arnavutluk, Azerbaycan, Yunanistan, ABD, İngiltere ve Makedonya askerlerinin de bu taburlarda görev yaptığını kaydetti.
Vardak'taki bölgesel imar ekibinde yaklaşık 70-80 kişilik bir Türk askeri birliğinin görev yaptığını bildiren Çolak, bu bölgenin de Kabil merkezinden yaklaşık 45 kilometre uzaklıkta konuşlu olduğunu belirtti.
Kabil Bölge Komutanlığı'nın herhangi bir acil durumdaki hazırlık durumu hakkında bilgi veren Tuğgeneral Çolak, ''Kabil merkezde herhangi bir olay olduğu takdirde ihtiyaç duyulması halinde 20 dakika içerisinde her yere ulaşacak imkan ve kabiliyetteyiz'' dedi.

-SİLAHLARIMIZ HEP AŞAĞI BAKAR-

Çolak, ''Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Kabil'deki birliği sadece ve sadece meşru müdafaa kapsamında silahını kullanır. Bizim silahlarımız her zaman aşağıya bakıyor. Biz hiçbir zaman halka silahımızı çevirmedik'' dedi.
Çolak, ''Türk askerinin burada can güvenliği var mı, yok mu? Afganistan'daki diğer güçler de sizin gibi Afganistan'daki gülen yüzleri artırmayı düşünüyor mu?'' şeklindeki soru üzerine, şunları kaydetti:
''Biz büyük bir samimiyetle şunu söyleyebiliriz. Bizim burayla ilgimiz sadece NATO ile bağlı değil. Tarihin en derinliklerinden gelen, Ulu Önderimiz Atatürk ile başlayan ilişkinin mirası üzerine biz şu anda görev yapıyoruz. Bizim de ara görevimizin bu mirası bizden sonra bu ilişkiyi devralacaklara hakkıyla bırakabilmek. Onun için bizim Afganistan'daki kabulümüz gerçekten çok yüksek seviyede. Afgan halkı, güvenlik güçleri, politikacıları, üst düzey komutanlar, Kabil Bölge Komutanlığı'na, Türk ordusuna, Türk Genelkurmay'ına ve Türkiye'ye gerçekten çok büyük bir saygı ve sevgi besliyor. Beklentileri de çok yüksek seviyede. Bu da bize çok yüksek bir sorumluluk yüklüyor. Bu sorumluluğu yerine getirmek maksadıyla da gerçekten elimizden gelenin en iyisini yapma gayreti içindeyiz.''
Türkiye'de eğitim gören Afgan askerlerinin özel kurumlarda çalıştığına dair iddiaların hatırlatılması üzerine Tuğgeneral Çolak, Türkiye'de yetişen Afganlı subayların burada çok güzel yerlerde olduğunu vurgulayarak, ''Özel sektörde görev alma, şu ana kadar hiç duymadım. Hepsi Afgan ordusunda aslanlar gibi görev yapıyorlar'' diye konuştu.
Kabil'de 2001 ile 2010 yılları arasındaki durumu mukayese etmesi istenen Tuğgeneral Çolak, 'Gerçekten çok büyük bir gelişme var. Bu gelişme buraya nüfus akışına sebep olmuştur. Bu durum da güvenliğin arzu edilen seviyede sağlanmasını güçleştiriyor'' değerlendirmesinde bulundu.

-''İLAVE BİR TAAHHÜT YOK''-

Tuğgeneral Çolak, ''Kabil'in genişlemesi çerçevesinde Türk askerinin sayısının artırılması ihtiyacı olup olmadığına'' ilişkin bir soruya, ''Bunu Genelkurmay Başkanlığı'na sormak lazım. Ama şu anda benim bildiğim ilave bir taahhüt yok. Yaklaşık bin 700'e yakın askerimizle Kabil Bölge Komutanlığı'ndan beklenen görevleri yerine getirme gayreti içindeyiz'' karşılığını verdi.
''ISAF Komutanı McChrystal'ın, Hürriyet gazetesine özel bir röportaj verdiğinin'' hatırlatılması üzerine Tuğgeneral Çolak, ''Mc Chrystal'in altını çizdiği çok güzel bir şey var. 'Türk askerinin sayısı önemli değil, yaptığı iş önemli' diyor. Biz burada kuvvet çarpanıyız. Ne demek istediğimi herhalde çok açık bir şekilde ifade ettim. Bizim burada sayımız önemli değil. Bizim burada yaptığımız önemli'' dedi.
''ABD Savunma Bakanı 'ABD askeri, Türk askeriyle omuz omuza savaşıyor' dedi. Siz ABD askeriyle omuz omuza savaşıyor musunuz?'' sorusu üzerine Tuğgeneral Çolak, ''Genelkurmay Başkanlığı defalarca söyledi. Biz sıcak çatışmaya kesinlikle girmiyoruz. Böyle bir milli kısıtlamamız var. Kesinlikle sıcak çatışmanın dışındadır. Mayın temizleme ve uyuşturucu ile mücadelede görevimiz yok. Afgan güçlerinin imkan ve kabiliyetlerinin dışında herhangi bir şey olduğu zaman o desteği vermekle zaten mükellefiz. Ortak devriyelere çıkıyoruz. Hem eğitim maksatlı, hem güvenlik maksatlı. Afgan ordusu ile devam ediyor'' yanıtını verdi.
''Buradaki Türk ordusu, kendisine ateş açıldığında karşılık vermeyecek mi?'' şeklindeki soru üzerine Tuğgeneral Çolak, şunları kaydetti:
''Biz silahımızı sadece meşru müdaafa kapsamında kullanırız. Silahsız asker olur mu? Ya da kendisine bir tehdit olduğu zaman buna mukabele etmeyecek olan askeri birlik olabilir mi? Olmaz öyle bir şey. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Kabil'deki birliği sadece ve sadece meşru müdafaa kapsamında silahını kullanır. Bizim silahlarımız her zaman aşağıya bakıyor. Biz hiçbir zaman halka silahımızı çevirmedik. Ama bize (silah) çevrilirse meşru müdafaa hakkı ortaya çıkmıştır. Silahımızı hiç çekinmeden kullanırız.''
Bir gazetecinin, ''Basın mensuplarını taşıyan araçlarda Türk bayrağı bulunmadığını'' hatırlatması üzerine, Tuğgeneral Çolak, ''Bu arabalar yeni kiralanmış, sivil tip arabalar. Yoksa yarın kobralarımızı göreceksiniz. Türk bayrağını onurla şerefle her yerde taşırız. Türk bayrağı Afganistan'daki en geçerli pasaporttur'' dedi.
Bir gazetecinin ''ABD'nin Türk bayrağının kullanılmasına itirazı olduğu'' yönündeki haberlerin bulunduğunu belirtmesi üzerine Tuğgeneral Çolak, ''İlk defa böyle bir şeyi duyuyorum'' diye konuştu.
''Şu ana kadar Türk güvenlik güçlerinin Afganistan'da sıcak temasa girip girmediğinin'' sorulması üzerine Tuğgeneral Çolak, şu ana kadar herhangi bir sıcak temasın yaşanmadığını bildirdi.
Tuğgeneral Çolak, şöyle devam etti:
''Şu anda ISAF Karargahı'ndan halka davranışlarla ilgili emirler geliyor. Bu emirler 2001 yılından beri Türk birliğinin burada yaptıklarını bize tekrar söylüyorlar. Yani bizim 2001'den beri yaptığımız davranış ilkelerini şu anda emir olarak yayınlıyorlar. Biz bunu 2001'den beri yapıyoruz. Ben şunun da altını çizeyim. TSK gerçekten genlerinden gelen yapıyla beraber barışı destekleme harekatının biçilmiş kaftanıdır. TSK gerçekten bu işi dünyada en iyi yapabilen birliktir.''

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 10:31

İLGİLİ HABERLER