Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nden (GATA) ilişiği kesilen öğrenciler, Yükseköğretim Kurulu'na (YÖK) bağlı okullara devam edebilecek. Bu yöndeki düzenlemeye karşı çıkan YÖK, askerle karşı karşıya geldi. Askerin yaşanan tartışmada cevabı, “Biz YÖK'ten daha demokrat konumdayız.” oldu.
GATA Kanunu'nda değişiklik yapan ve disiplin yoluyla GATA'dan ilişikleri kesilenlerin diğer yükseköğretim kurumlarına yatay ya da dikey geçişine imkan tanıyan kanun tasarısı dün Meclis Milli Eğitim Komisyonu'nda kabul edildi. Komisyondaki müzakerelerde, YÖK Hukuk Müşavir Vekili Naime Sürer, Milli Savunma Bakanlığı temsilcisi Tuğgenaral Yılmaz Hızlı ile tartıştı. Naime Sürer, askeri okullardan atılanları istemediklerini söyledi. YÖK'ten istedikleri görüşün tasarının Meclis'e sunulmasından sonra geldiğinden yakınan Tuğgeneral Hızlı ise, “Öğrencilerin mağdur olmamasını hedefliyoruz. Ayrıca, bizim yaklaşımımızın, YÖK'ten daha demokrat olduğunu belirtmek isterim.” ifadesini kullandı. Espri yaparak araya giren Komisyon Başkanı Tayyar Altıkulaç da “Her konuda öyle değil mi?” diye sordu.
YÖK temsilcisi Sürer ısrarını, “Atatürk, laiklik ve devlet aleyhine suç işleyenleri istemiyoruz. Bu suçlar, zaten okullarımızdan uzaklaştırma nedeni." sözleriyle sürdürdü. Tuğgenaral Hızlı, atılan öğrencileri YÖK'e bildirdiklerini ve gerekenin yapıldığını aktardı. Atkılukaç da, ‘Zaten almıyorsanız çekinceye gerek yok.’ dedi. İstediğini yaptıramayan YÖK temsilcisine Mehmet Tomanbay dışındaki CHP'li üyeler de destek vermedi.
Tasarıyla, disiplin suçuyla GATA'dan uzaklaştırılan öğrencilerden faiziyle birlikte tazminat alınması da benimsendi. CHP'li ve AK Partili üyeler, okula devam eden öğrencilerin 8 ay sonra akrabalarının işledikleri suçlar sebebiyle atılmaları ile bunlardan tazminat alınmasını eleştirdiler. Tuğgenaral Yılmaz, bu eleştirilere "8 ay sonra atılmaları ve tazminat ödemek zorunda kalmaları beni de üzüyor. Bu, güvenlik soruşturmalarının geç neticelendirilmesinden kaynaklanıyor.” karşılığını verdi.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 21:02