Gündem
  • 17.5.2006 15:50

TÜRBAN YÜZÜNDEN HEDEF ALDIM

Danıştay 2'nci Dairesi'ne silahlı saldırı düzenleyen Alparslan Arslan, İstanbul Barosu'na 24760 sicil numarasıyla kayıtlı bir avukat. Aslan saldırının ardından Çankaya İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde sorgulandı. Alparslan Arslan’ın hakkında bilgi veren polis yetkilileri, avukatın Bingöl’ün Kığı ilçesi Nacaklı Köyü’ne kayıtlı olduğunu ifade etti. Daha önce bir suç kaydı çıkmayan 29 yaşındaki avukatın, silaha ilişkin de bilgi vermediği bildirildi.

Emniyet yetkilileri olayda kullanılan Glock marka silahla ilgili balistik incelemenin ilk çapta temiz çıktığını belirtilirken, "Detaylı inceleme sonucu daha önce başka bir suçta kullanılıp kullanılmadığı belirlenecek. Ancak ilk belirlemede bundan önce kullanılmamış 9 milimetre çapında seri atışa sahip Glock-19 modelli bir tabancadan 9 el ateş edildiği yönünde" dediler.

Saldırgan Arslan'ın polise verdiği ilk ifadede türban yasağı nedeniyle hareket ettiğini söylediği öğrenildi. Arslan'ın saldırıyı dün gerçekleştirmek istediği ancak "şartlar uygun olmadığı için" bugüne ertelediği bildirildi.

Aslan Alpaslan'ın dün de aynı saatlerde Danıştay İkinci Daire Başkanlığı'na geldiği ve Başka Birden'in odasının kapısını zorladığı, görevlilerin polise haber vermesi üzerine burayı terkettiği öğrenildi. Danıştay Başkan Vekili Tansel Çölaşan, Arslan'ın dünkü gelişinde keşif yaptığını belirtti. Hafta sonu Ankara’ya geldiği anlaşılan Arslan’ın ifade vermekten kaçındığı belirtildi.

“ŞIK GİYİMLİ, TEMİZ, EFENDİ BİR GÖRÜNTÜSÜ VARDI”

Danıştay 1. Daire Üyesi Osman Alpak, olaya ilişkin bilgi verirken, daha sonra saldırgan olduğunu öğrendiği kişiyle sabah asansörde birlikte çıktıklarını belirtti. Alpak, “Gayet şık giyimli, temiz, efendi bir görüntüsü vardı. Hatta ben, tetkik hakimi sandım. Niye selam vermedi diye de kendi kendime söylendim. Daha sonra saldırganın bu kişi olduğunu öğrendim” dedi. Danıştay 11. Daire Üyesi Ahmet Hamdi Ünlü de saldırganın merdivenlerden inerken 4. katta bir sekreterin “Ne oluyor” şeklindeki sorusuna, “Bir şey yok, bir gürültü var” karşılığını verdiğini aktardı.

"ALLAH'IN ASKERİYİM"

Arslan, saldırıdan önce 34 BE 0126 plakalı aracını Danıştay binasına 40 metre uzaklıkta Necatibey Caddesi'ne park etti. Danıştay binasındaki X-Ray cihazı kontrolünden avukat kimliğini göstererek geçen saldırgan, Üyelerin bulunduğu ek binaya yöneldi. 5'inci kattaki müzakere salonuna giren Arslan, "Allah'ın askeriyiz, elçiyiz. Türban davası yüzünden cezalandırılacaksınız" diyerek 11 el ateş etti.

Tekbir getirerek dışarı çıkan saldırgan, binadaki güvenlik görevlisi polis tarafından etkisiz hale getirildi. Üzerinde 'hayalet tabanca' olarak bilinen ve X-Ray cihazında uyarı sinyali vermediği bilinen Glock marka tabanca bulundu.

Birden'in türbanlı öğretmene müdürlük yolunu kapatan Danıştay kararının altında imzası bulunuyordu. Görgü tanıkları, Alparlan Arslan'ın olayın ardından 'Allah-u ekber' ve 'Allah'ın gazabı üzerinizde olsun' şeklinde bağırdığını söyledi.

OLAY YERİNDE 5 KOVAN BULUNDU

Saldırgan, daha sonra Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi'ne götürüldü. Gözaltında tutulduğu Çankaya İlçe Emniyet Müdürlüğü'nden Terörle Mücadele Şubesi'ne getirilen saldırganın üzerinden, İstanbul Barosu'na kayıtlı, 1977 Bingöl doğumlu “Alparslan Arslan” adına düzenlenmiş avukat kimliği çıktı. Glock marka silahın kullanıldığı saldırı sonrası, olay yerinde 5 adet mermi kovanı bulunduğu öğrenildi.

Alparslan Arslan, 1977 yılında Bingöl'ün Kığı ilçesinde doğdu. 1982 yılında başladığı ilk, orta ve lise eğitimini 1993 yılında tamamlayan Arslan, 1994 yılında Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne girdi. 1998 yılında Hukuk Fakültesi'nden mezun olduktan sonra stajını tamamlayan Arslan, 2001 yılında İstanbul Barosu'na kayıtlı olarak Üsküdar ilçesinde avukatlığa başladı.

Türkiye Barolar Birliği ve İstanbul Barosu'ndaki dosyalarında üniversite öğrenimi öncesindeki bilgilerine yer verilmeyen Arslan'ın, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ndeki kayıtlarında Elazığ Kovancılar Lisesi'nden mezun olduğu bilgisini verdiği öğrenildi

ERBUĞA, KENDİSİNİ YERE ATARAK KURTULDU 
   
Saldırıda üye Kamuran Erbuğa'nın kendisini yere atarak, yara almadan kurtulduğu öğrenildi. Danıştay 2. Dairesi Başkanı Mustafa Birden,  üyeler Ayla Gönenç, Mustafa Yücel Özbilgin, Ayfer Özdemir ve Kamuran Erbuğa'dan oluşan beş kişilik heyet, sabah 09.30 sıralarında gündemindeki dosyaları görüşmek üzere Danıştay ek binasının 5. katında toplandı. Tetkik hakimi Ahmet Çobanoğlu da dosyalarını anlatmak üzere toplantıya katıldı.

Saldırganın saat 09.45 sıralarında müzakere salonuna girerek ateş açtığı ve üyelerden Erbuğa'nın kendisini yere atarak saldırıdan kurtulduğu öğrenildi. Erbuğa'nın daha sonra saldırıyı Danıştay Başkanlığı'na bildirdiği belirtildi. Erbuğa, saldırıdan sonra “Saldırganın ateş ettiğini hatırlıyorum, başka bir şey söylediyse de ben duymadım, kendimi yere attım” diye konuştu.

PEKER'İN AVUKATININ YANINDA ÇALIŞTI

1977 doğumlu Alparslan Arslan, Bingöl'ün Kığı ilçesine bağlı Nacaklı Köyü doğumlu. 1998'de Marmara Üniversitesi Hukuk Faültesi'nden mezun olan Arslan'ın bir süre Sedat Peker'in avukatı Hakkı Kurtuluş'un yanında çalıştığı bildirildi. Daha önce yanında 6 ay staj yaptığı Ahmet Kılınç isimli avukat, Alparslan Arslan'ı "dini bütün bir genç" olarak tanımladı.

ARSLAN”IN HUKUK BÜROSUNDA ARAMA YAPILIYOR 

Alparslan Arslan'ın Kadıköy'de görev yaptığı hukuk bürosuna polis ekipleri geldi. Kadıköy Bahariye Caddesi Akar Apartmanı'ndaki Yeditepe Hukuk ve Danışmanlık Bürosu'na gelen İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı sivil ve resmi giysili polis memurları, tüm çağrılarına rağmen kapıyı açan olmayınca bina çevresinde önlem aldı. Büroya giriş ve çıkışı kontrol altına alan polisler, muhtemelen büroda kimsenin bulunmadığını, ancak gerekirse mahkeme kararıyla içeri girilebileceğini söylediler.

DANIŞTAY BAŞKANI UYARMIŞTI
 
Danıştay Başkanı Sumru Çörtoğlu geçtiğimiz hafta Danıştay'ın 138'inci kuruluş yıldönümünü nedeniyle düzenlenen törende yaptığı konuşmada, kimi kararlara karşı duyulan memnuniyetsizliğin, eleştiri ve yorum sınırlarını aştığını söylemiş ve karara katılan yargı mensuplarının kişisel bilgi ve fotoğraflarına gazete sayfalarında yer verilmek suretiyle 'yıpratma, hatta hedef gösterme' girişimine dönüştürüldüğü uyarısında bulunmuştu.

HAMZA KELEŞ SORUŞTURACAK

Olayı haber alan Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Boyrazoğlu ile terör ve organize suçlara bakmakla görevli Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Hamza Keleş, olay yerine gittiler. Yapılan ilk incelemenin ardından, Keleş ve Cumhuriyet Savcısı Şemsettin Özcan, olayla ilgili soruşturmayı başlattı. Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Boyrazoğlu ile terör suçlarına bakan Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Hamza Keleş incelemelerinin ardından Danıştay'dan ayrıldı. Boyrazoğlu, gazetecilerin sorularına yanıt vermedi, soruşturmanın devam ettiğini söyledi.

KAMERAMAN GÖZALTINDA
   
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve beraberindeki heyetin olay sonrasında Danıştay Başkanlığını ziyareti sırasında heyetle birlikte içeri giren bir televizyon kanalının kameramanı, olay yerinden görüntü almaya başladı.

Emniyet görevlilerine kendisini “Olay Yeri İnceleme ve Kimlik Tespit Şube Görevlisi” olarak tanıtan kameraman, kimlik kontrolü sonucu gazeteci olduğunun anlaşılması üzerine, kasetine el konularak gözaltına alındı. Emniyet Müdürlüğü'ne götürülen kameraman hakkında “unvan gaspı” suçundan işlem yapıldığı bildirildi.

 

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 05:30

İLGİLİ HABERLER