Medya
  • 3.7.2007 12:52

TURÇEV'DEN FOTO SAFARİ...

TURÇEV'den yapılan açıklamada geziyle ilgili şu bilgiler verildi:

"Turizm ve Çevre Gazeteciler Derneği olarak  ülkemizin doğal güzelliklerini geniş kitlelere tanıtmak. Doğal dengenin korunması için bölge halkının bilinçlenmesine yönelik faaliyetlerde bulunmak. Temel amaçtır. Buradan hareketle:
Düzenlediğimiz Niksar gezimiz fotoğrafa yeni başlayan meraklı ve amatör fotoğrafçıları Orta Karadeniz’in az bilinen bir yöresi olan Niksar “Çamiçi” yaylalarında  buluşturmak.
Ülkemizin yaygın olarak bilinmeyen güzel yöresini Evliya Çelebi  şöyle anlatıyor: “Bu havası hoş şehrin dört tarafında,bahçe ve bostanlar içinde sular akar. Bu bahçelerde bülbüllerin ötüşü, insan ruhuna sefa verir. Meyveleri lezzetli ve lâtif olup, her tarafa hediye olarak gönderilir. Her bağında birer köşk, havuz, fıskiye ve çeşitli meyveler bulunur. Halkı zevk ehlidir. Gariplerle dostturlar; kin tutmaz, hile bilmez, deryadil, haluk, selim ve halim insanlardır. Herkese iyi zanda bulunurlar. İyi geçinirler, hayırlı yapılar yaptırmaya hevesleri çoktur. Camii, saray, köşk ve imaretleri o kadar güzel ve metin olur ki, buralara girenler hayran olurlar. Şehir genişlik ve çok ucuzluk bir yer olup dünya yüzünde eşi yok gibidir. Yılın her zamanında halkının nimetleri boldur. Hacı Bektaş Veli'nin hayırlı ve bereketli duaları ile bu eski tarihi şehir, ALİMLER KONAĞI, FAZILLAR YURDU ve ŞAİRLER YATAĞIDIR..." EVLİYA ÇELEBİ Seyahatname (Cilt: 5 Saife: 69-70)
· Evliya Çelebinin Seyahatnamesinde anlatılan  Doğal güzellikleri ile ünlü Niksar “Çamiçi” yöresinin daha geniş kapsamlı fotoğraflanması ve tanınmasını sağlamak istiyoruz.

· Yöre insanı ile kurulacak olan kültürel bağ sonucunda onların sosyal,kültürel ve ekonomik gelişimine katkı vereceğimizi düşünüyoruz.
· 24 Ağustos 1077'den beri Türklerin yurt edindiği ve bugüne kadar el değiştirmeden yaşaya gelen, her bir taşında beş bin yıllık tarihinin izlerini taşıyan, medeniyetler harmanı, coğrafyasının bahşettiği güzellikleriyle endamlı bir gelin gibi dikkatleri çeken,
iklimiyle ve insanıyla yaşanası bir kent, Niksar  “Çamiçi” Yaylaları ve  köylerinin doğal güzelliklerini fotoğraflayarak bu yaylanın sahip olduğu turizm potansiyelinin Dağ ve Eko - Turizm alanı olarak kullanılmasını sağlamak.
· Anadolu yayla kültürü ve yayla yaşamını yerinde gözlemlemek.

KAMP YERİ VE ÖZELLİKLERİ :

– Niksar ilçesi, Orta Karadeniz bölümünün iç kesiminde yer alan Tokat ili’nin 11 ilçesinden biridir. Tokat il merkezine
60 km mesafede yer alan Niksar ilçesi’nin güney doğusunda Reşadiye, Kuzey batısında  Erbaa , güneyinde Almus, güney batısında Tokat, kuzeyinde  Ordu  Vilayeti  sınırları bulunmaktadır.

  Canik dağlarının  Kelkit  vadisine inen eteklerinde  kurulan  ve Yeşilırmağın en  büyük   kolu olan   Kelkit çayı  vadisi  boyunca  doğu-batı  doğrultusunda uzanan Niksar ;İç Anadoluyu   (Erzincan-Reşadiye-Niksar-Erbaa-Amasya yoluyla )  batıya bağlayan yol kavşakları  üzerinde bulunmaktadır.

   Denizden yüksekliği 370 m. Olup, coğrafi yerleşimi  40-35’enlem ,36-58’boylam arasındadır. Yüzölçümü  1072   Km2 dir.  Yüzölçümü bakımından Tokat’ın  5.Büyük ilçesi olan Niksar’ın  toprakların Kelkit  çayı   ve   bu  çayın   irili  ufaklı  kolları  sular. Kelkit  çayının  uzunluğu 373  Km  olup, ilçenin  tarım arazilerinin  sulanmasında  büyük  kolaylık  sağlar.

   Her  türlü  tarıma  elverişli   bir    iklim     yapısına   sahip  olan  Niksar, Karadeniz  iklimi ve  İç Anadolu   iklimi  arasında  geçiş sağlayan  bir  özelliğe  sahiptir. Kışlar  yağışlı  ve ılık,  yazları  ise sıcak  geçer. Yağışlar daha  çok  ilkbahar  ve  kış  aylarında  görülür. Niksar  suyu  bol  ve  arazisi  verimli  bir  ilçe  konumundadır.

Köyde yapılan bazı yöresel yemekler :

Yöresel Niksar mutfağının benzersiz tadına varmak; Tokat Kebabı'nı en mükemmel lezzet kıvamında yemek içinde Çamiçi'ni seçmelisiniz. Cevizini, kuş burnusunu, yaprak sarmasını, tarhana çorbasını daha da sayamadığım onlarca çeşnisini şöyle bir görmelisiniz. Ayvaz Suyunun, sudan öte verdiği hazzı,
sadece susuzluğunuzu değil, yorgunluğunuzu da gideren tılısımlı gücünü fark etmeyi sakın ihmal etmemelisiniz
.
Geleneksel  Tokat-Niksar  evlerinin en büyük özelliği, evin en büyük  odalarından birisinin mutfak olarak  kullanılmasıdır.Mutfağa halk ağzıyla “Aşevi” veya  “Aşkana” denir.

Odanın bir köşesinde yemek yapmaya  ve çamaşır kazanı kaynatmaya yarayan yer ocağı bulunurken; diğer tarafta kurutulmuş yiyecek, konserve saklandığı bölmeli tahtadan yapılmış ambar vardır.

Mutfak ailelerde oturma odasıdır.Yöremiz oldukça zengin bir mutfağa sahiptir.

ÇORBALAR : Bacaklı, zoğallı ve erikli çorba; Mısır ve Gendirme Toygası;Tarhana, Kör Toyga, Katıklı Düğün, Helle ve tutmaç çorbası.

YEMEKLER: Tokat kebabı, yaprak sarması, cevizli bat, baklalı yaprak dolması, madımak, kabak kabuğu kavurması, pancar, pehli.

HAMUR İŞLERİ : Çökelekli,katmer,cızlak,cevizli çörek,bişi,leylek giliği, yufka, muhacir ve çarşaf böreği.

PİLAVLAR : Keşkek,mercimekli ve fasulyeli bulgur pilavı.

TATLILAR : Kuşburnu reçeli, dut pekmezi, kalburbastı, cevizli baklava,yufka, irmik ve lokma tatlısı.


Niksar ve çevresinde gezilebilecek yerler :

Niksar kalesi, Yağıbasan Medresesi,Yağıbasan Türbesi, Kale Cami, Kale Hamamı, Kale Kilisesi , Melik Gazi Mezarlığı , Kulak Tekkesi , Akyapı Kümbeti, Çöreği Büyük Cami , Ulu Cami , Cin Cami, Kırkkızlar Türbesi , Hacı Çıkrık Medresesi , Sungur Bey Türbesi, Erzurumlu Emrah Türbesi , Lülecizade Türbesi, Kardeşler Çeşmesi , Taş Mektep , Leylekli Köprü , Talazan Köprüsü , Hamidiye Köprüsü , Hamamlar , Sivil Mimari örneği olan evleri ile bir açık hava müzesi konumundadır.

KAPSAM : Kamp sağlık problemi olmayan,gönlünde Çalışan ve emekli Gazetecilerle  fotoğraf,çevre ve insan sevgisi olan her yaş grubundan katılımcıya açıktır. Ulaşım  ve konaklama (Konaklama Niksar Belediye Başkanlığı Tarafından karşılanmaktadır) TURÇEV  tarafından ücretsiz olarak  ayarlanmıştır. (Çadır uyku tulumu ve mat gibi kampçılık malzemesi olanlar isterlerse tercihlerine bağlı olarak bu malzemelerini yanlarında getirebilirler.)Yaylada mevcut  otel ve pansiyonlarda konaklanacaktır.. Kamp süresi yol hariç  2  gündür.Herhangi bir sağlık problemi olduğunda yaylada araç mevcut olup,en yakın sağlık birimine ulaşma imkanı var. Kampa katılım için toplam sayı 45 kişi olup,ilk müracaatlar değerlendirmeye alınacaktır.

KAMP PROGRAMI :

1. GÜN ( 27.07.2007 ) : Saat 18.00 de Ankara Büyükşehir Belediyesi Basın Merkezinde buluşma. Kısa bir bilgilendirme toplantısı sonrasında toplu halde  otobüsle  hareket.Tokata varış.(
İç ve Doğu Anadolu ile Karadeniz bölgeleri arasında bir geçit niteliği taşıyan Niksar, bu bölgeleri birbirine bağlayan yolların kavşak noktasında yer alır. Bu nedenle Tokat’ın ulaşım bağlantıları yönünden en önemli düğüm noktasını oluşturur.) Tokat Niksar yol güzergahından  Niksar belediyesine varış. Niksar belediyesinin Ev sahipliğinde konaklanacak otellere  yerleşme.
2. GÜN ( 2.06.2007 ) : Sabah kahvaltısı sonrasında  Çamiçi yaylası ve vadisi boyunca yemyeşil bahçeler arasında sürecek olan yolculuğumuz zaman zaman yol üzerindeki köy ve beldelerde kısa çay molaları ve fotoğraf çalışmaları ile şekillenecek. Çamiçi etkinlik alanına yolculuk… Fotoğraf çalışmaları… Öğle yemeği piknik şeklinde ve akarsu kıyısında. Niksar “çamiçi” yaylası ve  vadisi boyunca yapılacak araç yolculuğu sonrasında varış noktamız Ulusal - Uluslar Arası Oryantiring Yarışması Niksar Çamiçi Yaylasında  YapılacakOryantiring Yarışması  hakkında kısa bir bilgilendirme sonrasında TURÇEV Paint ball kulübü eşliğinde  karma takımlar oluşturularak karşılaşma müsabakaları. (İsteğe bağlı)
Anadolu yayla kültürü ve yaşamını gözlemlemek için yayla evlerine misafir oluyoruz ve yayla insanı ile bir günlük yaşamını paylaşıyoruz.Yemekler yöresel ve yayla evlerinde. Akşam yemeği ile birlikte pansiyonda kampın finalini yapıyoruz ve yöresel müzik eşliğinde eğlence. Etkinlikleri bitiriyoruz
Ankara’ya geldiğimiz araçla transfer…

Yanınızda bulunsun : Fotograf makinası,ve aksesuarları,video görüntü alma cıhazları ve aksesuarları.
Yedek giysi,yedek ayakkabı ve çorap, güneş gözlüğü,güneş kremi (Yüksek koruma faktörlü) Şapka,kücük bir sırt cantası (Günlük yürrüyüşler için),ayağınızı bilekden kavrayan bot mumkunse su cekmeyen...

Aklınızda bulunsun : Kamp programına katılım için buluşma noktası Ankara Büyükşehir Belediyesi hareket .Katılımcıları  Tokat- NİKSAR’a kadar olan (Gidiş-Dönüşlü)transferler  Ankara Servis araçları odası sponsorluğunda sağlanacaktır. Kendi imkanları ile gelmek isteyenler  en geç 28 Haziran 2007 saat 12.00 ye kadar niksar’da olacak şekilde seyahat programlarını planlamalıdırlar. Tokattaki buluşma alanı Niksar belediyesi.Buluşma anından itibaren program topluca ve ortak servis ve hizmet araçları ile uygulanacaktır.
· Kamp esnasında,fotoğraf çalışmaları ve cevre gezileri ve doğa yürüyüşleri sırasında eşgüdüm içinde ve ekip uyum kuralları çerçevesinde hareket edilir.

· Yürüyüşler ve cevre gezileri ağır koşullarda olmayıp,antrenman ve eğlence havası içinde neşeyle yapılır.Zorlama ve ısrar içermez.

· Günlük yürüyüşler için,minik bir sırt çantası ve içerisinde gerekli olan malzemeler;güneş gözlüğü,şapka,el feneri veya kafa lambası,bir minik termos,bilekleri kavrayacak bir yürüyüş ayakkabısı (Mümkünse Garo-tex ve sert tabanlı tercih ediniz),yedek ayakkabı (Spor),yedek iç giysi ve yedek çorap,Güneş kremi ( Yüksek koruma faktörlü),rüzgarlık, alt üst gündelik giysi, fotoğraf makinesi ve bütün aksesuarları,yedek pil,şarj aleti,Video kamera ve yedek kaset.

· Herhangi bir müzik enstrümanı çalgı aleti kullanmayı bilenlerin yanlarında birlikte getirmeleri uygundur.

· Fotoğraf slayt sunumları içinde gösteri yapacak olan katılımcıların önceden tertip komitesine bilgi vermesi ve gerekli olan dokümantasyonları kampta hazır bulundurması gerekir.

· Kamp yeri ve konaklama yerleri tertipleme komitesince belirlenen yerlerin dışında olamaz.Kamp içinde özel olarak kullanıma acılan yerler dışında tuvalet ve temizlik alanı oluşturulamaz.Kamp kurallarını tertipleme komitesi belirler ve kamp öncesindeki bilgilendirme toplantısında katılımcılara yazılı olarak teslim eder.

Daha kapsamlı bilgi icin bize telefon ile ulaşabilirsiniz... Ayrıca www.turcev.com ziyaret ederek kampla ilgili detaylı duyurulara  ulaşabilirsiniz..

Kampa katılım icin son muracaat tarıhı : 25 Temmuz 2007 dir..

        

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 17:41

İLGİLİ HABERLER