
TURÇEV'DEN FOTO SAFARİ...
TURÇEV'den yapılan açıklamada geziyle ilgili şu bilgiler verildi:
"Turizm ve Çevre Gazeteciler Derneği olarak ülkemizin doğal güzelliklerini geniş kitlelere tanıtmak. Doğal dengenin korunması için bölge halkının bilinçlenmesine yönelik faaliyetlerde bulunmak. Temel amaçtır. Buradan hareketle:
Düzenlediğimiz Niksar gezimiz fotoğrafa yeni başlayan meraklı ve amatör fotoğrafçıları Orta Karadeniz’in az bilinen bir yöresi olan Niksar “Çamiçi” yaylalarında buluşturmak.
Ülkemizin yaygın olarak bilinmeyen güzel yöresini Evliya Çelebi şöyle anlatıyor: “Bu havası hoş şehrin dört tarafında,bahçe ve bostanlar içinde sular akar. Bu bahçelerde bülbüllerin ötüşü, insan ruhuna sefa verir. Meyveleri lezzetli ve lâtif olup, her tarafa hediye olarak gönderilir. Her bağında birer köşk, havuz, fıskiye ve çeşitli meyveler bulunur. Halkı zevk ehlidir. Gariplerle dostturlar; kin tutmaz, hile bilmez, deryadil, haluk, selim ve halim insanlardır. Herkese iyi zanda bulunurlar. İyi geçinirler, hayırlı yapılar yaptırmaya hevesleri çoktur. Camii, saray, köşk ve imaretleri o kadar güzel ve metin olur ki, buralara girenler hayran olurlar. Şehir genişlik ve çok ucuzluk bir yer olup dünya yüzünde eşi yok gibidir. Yılın her zamanında halkının nimetleri boldur. Hacı Bektaş Veli'nin hayırlı ve bereketli duaları ile bu eski tarihi şehir, ALİMLER KONAĞI, FAZILLAR YURDU ve ŞAİRLER YATAĞIDIR..." EVLİYA ÇELEBİ Seyahatname (Cilt: 5 Saife: 69-70)
· Evliya Çelebinin Seyahatnamesinde anlatılan Doğal güzellikleri ile ünlü Niksar “Çamiçi” yöresinin daha geniş kapsamlı fotoğraflanması ve tanınmasını sağlamak istiyoruz.
· Yöre insanı ile kurulacak olan kültürel bağ sonucunda onların sosyal,kültürel ve ekonomik gelişimine katkı vereceğimizi düşünüyoruz.
· 24 Ağustos 1077'den beri Türklerin yurt edindiği ve bugüne kadar el değiştirmeden yaşaya gelen, her bir taşında beş bin yıllık tarihinin izlerini taşıyan, medeniyetler harmanı, coğrafyasının bahşettiği güzellikleriyle endamlı bir gelin gibi dikkatleri çeken,
iklimiyle ve insanıyla yaşanası bir kent, Niksar “Çamiçi” Yaylaları ve köylerinin doğal güzelliklerini fotoğraflayarak bu yaylanın sahip olduğu turizm potansiyelinin Dağ ve Eko - Turizm alanı olarak kullanılmasını sağlamak.
· Anadolu yayla kültürü ve yayla yaşamını yerinde gözlemlemek.
KAMP YERİ VE ÖZELLİKLERİ : Canik dağlarının Kelkit vadisine inen eteklerinde kurulan ve Yeşilırmağın en büyük kolu olan Kelkit çayı vadisi boyunca doğu-batı doğrultusunda uzanan Niksar ;İç Anadoluyu (Erzincan-Reşadiye-Niksar-Erbaa-Amasya yoluyla ) batıya bağlayan yol kavşakları üzerinde bulunmaktadır. Denizden yüksekliği |
Her türlü tarıma elverişli bir iklim yapısına sahip olan Niksar, Karadeniz iklimi ve İç Anadolu iklimi arasında geçiş sağlayan bir özelliğe sahiptir. Kışlar yağışlı ve ılık, yazları ise sıcak geçer. Yağışlar daha çok ilkbahar ve kış aylarında görülür. Niksar suyu bol ve arazisi verimli bir ilçe konumundadır.
Köyde yapılan bazı yöresel yemekler : Odanın bir köşesinde yemek yapmaya ve çamaşır kazanı kaynatmaya yarayan yer ocağı bulunurken; diğer tarafta kurutulmuş yiyecek, konserve saklandığı bölmeli tahtadan yapılmış ambar vardır.
|
Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 17:41