Turizm gelirimiz patladı, cani açık dip yaptı

2 dk okuma
Turizm gelirimiz patladı, cani açık dip yaptı

Hızlı Özet

Ülkemizden çıkış yapan ziyaretçi sayısı 2019 yılı II. çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 15,3 artarak 12 milyon 762 bin 346 kişi oldu. Bunların yüzde 90,1'ini 11 milyon 499 bin 211 kişi ile yabancılar, yüzde 9,9'unu ise 1 milyon 263 bin 135 kişi ile yurt dışında ikamet eden vatandaşlar oluşturdu.






Türkiye'nin turizm geliri yüzde 13.2 çıkarken bunun cari açığa etkisi beklenenden fazla oldu..Bu çeyrekte yabancıların ortalama harcaması 607 dolar, yurt dışında ikamet eden vatandaşların ortalama harcaması ise 766 dolar oldu.

 



Gelen son dakika haberine göre; Haziran ayında dış ticaret açığı yüzde 42,5 azalarak 3 milyar 177 milyon dolara geriledi. Turizm geliri ise geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 13,2 artış gösterdi.



TÜİK, haziran ayına ilişkin dış ticaret verilerini açıkladı. Haziranda ihracat yüzde 14,3 azalarak 11 milyar 82 milyon dolar, ithalat yüzde 22,7 azalarak 14 milyar 259 milyon dolar oldu.



Turizm geliri Nisan, Mayıs ve Haziran aylarından oluşan II. çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 13,2 artarak 7 milyar 973 milyon 963 bin dolar oldu. Turizm gelirinin (cep telefonu dolaşım ve marina hizmet harcamaları hariç) yüzde 87,8'i yabancı ziyaretçilerden, yüzde 12,2'si ise yurt dışında ikamet eden vatandaş ziyaretçilerden elde edildi.



Ziyaretçiler, seyahatlerini kişisel veya paket tur ile organize etmektedirler. Bu çeyrekte yapılan harcamaların 5 milyar 576 milyon 564 bin dolar'ını kişisel harcamalar, 2 milyar 397 milyon 399 bin dolar'ını ise paket tur harcamaları oluşturdu.





ZİYARETÇİLERİN KİŞİ BAŞI ORTALAMA HARCAMASI 625 DOLAR OLDU 



Bu çeyrekte yabancıların ortalama harcaması 607 dolar, yurt dışında ikamet eden vatandaşların ortalama harcaması ise 766 dolar oldu.



ZİYARETÇİ SAYISI GEÇEN YILIN AYNI ÇEYREĞİNE GÖRE YÜZDE 15,3 ARTTI 



Ülkemizden çıkış yapan ziyaretçi sayısı 2019 yılı II. çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 15,3 artarak 12 milyon 762 bin 346 kişi oldu. Bunların yüzde 90,1'ini 11 milyon 499 bin 211 kişi ile yabancılar, yüzde 9,9'unu ise 1 milyon 263 bin 135 kişi ile yurt dışında ikamet eden vatandaşlar oluşturdu.



TURİZM GİDERİ GEÇEN YILIN AYNI ÇEYREĞİNE GÖRE YÜZDE 34,4 AZALDI 



Yurt içinde ikamet edip başka ülkeleri ziyaret eden vatandaşlarımızın harcamalarından oluşan turizm gideri, geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 34,4 azalarak 1 milyar 82 milyon 543 bin dolar oldu. Bunun 967 milyon 276 bin dolar'ını kişisel, 115 milyon 266 bin dolar'ını ise paket tur harcamaları oluşturdu.



YURT DIŞINI ZİYARET EDEN VATANDAŞLAR 2018 YILI II. ÇEYREĞİNE GÖRE YÜZDE 11,4 ARTTI 



Bu çeyrekte yurt dışını ziyaret eden vatandaş sayısı bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 11,4 artarak 2 milyon 444 bin 668 kişi oldu. Bunların kişi başı ortalama harcaması 443 dolar olarak gerçekleşti.




Bu haber 499 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Kerkük'te Tarihi Adım: Türkiye Bir Asır Sonra Petrol Sahalarında Ortak
Ekonomi
#Irak#Kerkük#Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar

Kerkük'te Tarihi Adım: Türkiye Bir Asır Sonra Petrol Sahalarında Ortak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin yaklaşık 100 yıl aradan sonra Kerkük petrol sahalarında ortak olduğunu duyurdu. Irak ile imzalanan ve 2,5 yıllık bir çalışmanın ürünü olan anlaşma, iki ülke arasında enerji alanında stratejik bir ortaklığın başlangıcını simgelerken, bölge için yeni enerji koridorları oluşturmayı hedefliyor.

Habervitrini9389 Görüntüleme
ASELSAN’dan rekor! Siparişler 23,2 milyar dolara ulaştı
Ekonomi

ASELSAN’dan rekor! Siparişler 23,2 milyar dolara ulaştı

ASELSAN, 2026’nın ilk yarısında satış gelirlerini reel olarak yüzde 25 artırırken, yeni sözleşmelerde 4,9 milyar dolarla tarihi zirveye çıktı. Bakiye siparişlerini 23,2 milyar dolara taşıyan şirket, rekor AR-GE yatırımları ve yeni üretim tesisleriyle küresel savunma teknolojilerindeki büyümesini hızlandırdı.

Habervitrini9958 Görüntüleme
Gabar'da petrol üretim rekoru kırıldı! Depolar tamamen doldu
Ekonomi

Gabar'da petrol üretim rekoru kırıldı! Depolar tamamen doldu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Gabar'da petrol üretiminde bugün 83 bin 200 varile ulaşılarak rekor kırıldığını duyurdu. Depo kapasitesinin arttırılacağını ifade eden Bayraktar, "Türkiye'nin bütün enerji depolama tesisleri dolu durumda" dedi.

Habervitrini13860 Görüntüleme
Motorine dev indirim! Bu gece pompaya yansıyacak
Ekonomi

Motorine dev indirim! Bu gece pompaya yansıyacak

Uluslararası piyasalarda Brent petrolün fiyatında yaşanan düşüş sonrasında Türkiye'de de motorin fiyatlarında indirim yapılması bekleniyor. Yeni bir gelişme olmaması durumunda bu geceden itibaren motorinin fiyatına litre başına 6,37 TL indirim yapılması bekleniyor.

Habervitrini13694 Görüntüleme