Gündem
  • 3.4.2024 11:59

Türk dostu Libya Başbakanı Dabaiba'nın evine füze saldırısı

Libya Başbakanı'nın Trablus'taki evine ve danışmanlarından birinin ikametgahına füze saldırısı düzenlendi.

Reuters'in 2 Nisan 2024 Pazartesi günü bildirdiğine göre, Libya Başbakanı Abdul Hamid Al-Dabaiba'nın başkent Trablus'taki evi, roket mermileriyle saldırıya uğradı. Herhangi bir insan kaybı yaşanmadı..

İsminin gizli kalmasını isteyen bakan, bir mesajıyla saldırının yalnızca bir miktar hasarla sonuçlandığını doğruladı ve daha fazla ayrıntı vermedi.

İki vatandaş ise Başbakan'ın evinin bulunduğu Trablus'un lüks Endülüs semtinde deniz kenarında güçlü patlamalar duyduklarını söyledi. Şiddetli patlama seslerini duyan vatandaşlardan biri, güvenlik güçlerinin bölgeye konuşlandırılan araçlarla takviye yaptığını belirtti.

Libya medyasında Ulusal Birlik Hükümeti'ne bağlı kaynakların , Libya Başbakanı'nın Trablus'un Endülüs semtindeki evine düzenlenen saldırının insansız hava aracından atılan iki füzeyle gerçekleştirildiğini aktardığı, saldırıda maddi hasar oluştuğu belirtildi.

Olayın ardından Trablus'taki güvenlik servisleri, sosyal medya sitelerinde yayılan silahlı araç ve araçların kapsamlı bir şekilde konuşlandırıldığını gösterirken Libya Başbakanı'nın evinin yakınında olağanüstü hal ilan etti ve bölgeye askeri takviyeler gelmeye devam etti. ve eve giden yollar kapatıldı.

Öte yandan Libya'nın " Bawabat Al-Wasat " internet sitesi, Libya Başbakanı'nın siyasi danışmanı ve yeğeni İbrahim Al-Dabaiba'nın ofisinin kahvaltıdan sonra iki top mermisi ile hedef alındığını "aynı" olarak nitelendirdiği kaynaklara yer verdi: evinde olmadığı bir zamanda. 

Web sitesi, bölgedeki bir güvenlik kaynağının, büyük olasılıkla iki drone'dan iki adet "61" havan mermisinin atıldığını, ilkinin binanın çatısına, ikincisinin ise doğrudan ofisin balkonuna isabet ettiğini söylediğini aktardı.

İnternet sitesinde İbrahim Al-Dabaiba'nın ülke dışından yeni döndüğü ve başkent Trablus'ta bulunmadığı belirtilirken, ailesinin olay anında zaten orada olduğu belirtildi. 

Tanınmış Libyalı işadamı Ali Al-Dabaiba'nın oğlu olan İbrahim Al-Dabaiba, Ulusal Birlik Hükümeti'nin başkanı olan amcasının danışmanı olarak çalışıyor ve hükümet politikalarındaki önemli rolüyle sık sık anılıyor. “Bawabat Al-Wasat”a.

Bu, Libya'nın 2011'de NATO destekli ayaklanmadan ve 2014'te ülkenin doğusu ve batısındaki gruplar arasında yaşanan bölünmeden ve ülkenin doğusunu ve batısını iki hükümetin yönettiğinden bu yana önemli bir güvenlik veya istikrara sahip olmadığı bir dönemde gerçekleşti. Reuters bildirdi.

2021'de BM destekli bir süreçle Dabaiba liderliğindeki bir ulusal birlik hükümeti kuruldu, ancak doğudaki parlamento, genel seçim yapma girişiminin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından o yılın sonunda bu hükümetin meşruiyetini tanımayı bıraktı ve bu da uzun süren siyasi müzakerelere yol açtı. çıkmaz.

Mart ayı başlarında üç üst düzey Libyalı lider, uzun zamandır beklenen seçimleri denetleyecek yeni bir birleşik hükümet kurmanın "gerekliliği" konusunda anlaştıklarını söyledi. Dabaiba ise genel seçim yapılmadan iktidarı yeni hükümete devretmeyeceğine söz verdi.

Güncellenme Tarihi : 3.4.2024 12:08

İLGİLİ HABERLER