Dünya
  • 30.11.2012 13:09

"Türk esareti" sözü Makedon bakanı zor durumda bıraktı

Türkiye'nin Üsküp Büyükelçisi Gürol Sökmensüer, "500 yıllık Türk esareti yetmezmiş gibi her kanalda Türk dizileri izliyoruz" diyen Makedonya Bilişim ve Kamu Yönetimi Bakanı İvo İvanovski'ye Türkiye'nin tepkisini iletirken, Makedon bakan "Atatürk'ün askeri eğitim aldığı okulun bulunduğu bir şehirde bunu söylemem düşünülebilir mi-" dedi.
      Makedon Bakan İvanovski'nin 10 Kasım'da Manastır kentinde halkla yaptığı sohbet sırasında kullandığı ifadeleri hatırlatan Sökmensüer, basına yansıyan bu sözlerin gerek kendisini ve Türkiye'yi, gerekse Makedonya'da yaşayan Türkler'i ziyadesiyle üzdüğünü belirtti.
      Haberin Makedon medyasında yer almasından sonra birçok telefon ve mesaj aldığını belirten Sökmensüer, Makedonya'daki Türk sivil toplum kuruluşlarının yaptıkları açıklamalarla tepkilerini ortaya koyduğunu, Makedonya Parlamentosu'ndaki Türk milletvekilleri Erdoğan Saraç ve Kenan Hasip'in de olayla ilgili değerlendirmelerde bulunduğunu hatırlattı.
      Kendisinin de konuyla ilgili Makedonya Dışişleri Bakanı Nikola Poposki ile görüştüğünü belirten Sökmensüer, aynı zamanda Makedonya'nın Ankara Büyükelçisi Goran Taskovski'nin de Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldığını bildirdi.
      Makedon Bakan İvanovski'nin geçen salı günü kendisini bakanlığa davet ettiğini ifade eden Sökmensüer, şöyle konuştu:
      "Yaptığım görüşmede bakanın gerçekten büyük bir üzüntü içinde olduğunu müşahede ettim. Türkiye'ye yönelik böyle bir ifade kullanmasının mümkün olamayacağını iletti. Hatta İvanovski bana 'Atatürk'ün askeri eğitim aldığı okulun bulunduğu bir şehirde bunu söylemem düşünülebilir mi-' dedi."
     
     -"İvanovski konunun kapanmasını istiyor"-
    
     İvanovski'nin sorunun "medyanın konuyu farklı boyutlara çekmesinden ve yanlış aktarmasından kaynaklandığı" söylediğini aktaran Sökmensüer, kendisinin de İvanovski'ye, Türkiye ve Makedonya'daki tepkileri ilettiğini, kendisinden özür beklendiğini aktardığını vurguladı.
      Makedon bakan İvanovski'nin de kendisine bir mektup verdiğini bildiren Sökmensüer, "Biz de mektubu muhataplarına ilettik. İvanovski olaydan duyduğu üzüntüyü dile getirerek konunun artık kapanmasını istediğini ve uzaması halinde iki ülke ilişkilerinin zarar göreceğini söyledi" dedi.
      Büyükelçi Sökmensüer, Makedon bakanın ülkede yayınlanan Türk dizilerinin yasaklanmasının söz konusu olmadığını söylediğini kaydetti. İvanovski'nin Osmanlı dönemi hakkında da yanlış anlaşıldığı yönündeki düşüncelerini dile getirdiğini belirten Sökmensüer, "Bugün bile birçok tarihçinin üzerinde mutabık kaldığı husus Osmanlı'nın hoşgörüsüdür" diye konuştu.
      İktidardaki İç Makedon Devrimci Örgütü-Makedonya'nın Ulusal Birliği Demokratik Partisi'nin (VMRO-DPMNE) Kasım ayı başında Manastır'da düzenlediği halkla buluşma toplantısında konuşan İvanovski, Türk dizilerinin çokluğundan yakınırken, "500 yıllık Türk esareti yetmezmiş gibi her kanalda Türk dizileri izliyoruz" demişti.
     
     AA

Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 10:49

İLGİLİ HABERLER