TÜRK-İŞ GENEL BAŞKANI KILIÇ: ''KAMUOYU ÖNÜNDE BİZİ KÜÇÜK DÜŞÜREMEZLER, BİZ YATARAK PARA İSTEMİYORUZ''
SAFURE CANTÜRK
ANKARA - Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç, çalışanlarla çalışmayanları karşı karşı getirmeye kimsenin hakkı olmadığını belirterek, işçilere zam vermeyerek, işsizlere iş vereceklerine inanıyorlarsa, fedakarlık yapmaya hazır olduklarını söyledi.
TES-İş Başkanlar Kurulu kamu kesimi toplu iş sözleşmelerinde gelinen son durumu görüşmek üzere toplandı. TES-İş Genel Merkezinde düzenlenen toplantının açılış konuşmasını yapana Kılıç, kimsenin zorla iktidara gelmediğinin altını çizerek, çalışanlarla işsizleri karşı karşıya getirmeye mevkisi ve makamı ne olursa olsun kimsenin hakkı olmadığını belirtti. 5.5 milyon işsizin çalışanların önüne koyulmasını ve işçilerin istediği ücretin kamuoyuna yüksek olarak gösterilmesini, talihsizlik olarak nitelendiren Kılıç, işçinin isteğinin yaşam şartlarının iyileştirilmesi ve reel kayıplarının karşılanması olduğunu belirtti. İşsizliğin Türkiye'nin ciddi bir sorunu olduğunu, bu sorunu da iktidara gelenlerin iş ve aş politikalarını ile çözmeleri gerektiğinin altını çizen Kılıç, ''450 bin işçiye verilecek zamla 5.5 milyon işsizin yüzde 25'ine iş vereceklerine inanıyorlarsa işçi hareketi fedakarlık yapabilir ama bu ham ve hayal hareketle bir yere gelinmez. Biz fedekarlığı 2001-2002 yılında da yaptık'' dedi. Kılıç, mevcut hükümetin icraatları ile çatışma içinde olmadıklarını, demokratik olarak seslerini duyurmak istediklerini belirterek, Başbakan'ın işçinin aldığı ücretler konusunda yanlış bilgilendirildiğini kaydetti. Kılıç, ''Ortalama 975 milyon liranın 270 milyonunun devlete gidiyor. Vergimizi fazlasıyla ödüyoruz. Ayrıca biz görevimizi yapıyoruz layık olduğumuz ücreti almak istiyoruz'' şeklinde konuştu.
Kılıç, işçilerin 1 milyar maaş aldığı yönündeki hesaplamaların yanlış olduğunu, 50 binin üstünde işçinin bugün asgari ücret aldığını hatırlattı. Kılıç, işçilerin aldığı paranın anaların ak sütü gibi helal olduğunu, Başbakan ve ekonomi kurmaylarının içinde bulunduğu yanlışlıktan dönerek, masa başında bu sözleşmeyi bitirmek için gayret göstermeleri gerektiğini söyledi. Kılıç, ''Kamuoyu önünde bizi küçük düşüremezler, biz yatarak para istemiyoruz. Bu memleketin kaymağını yiyenlere ses çıkaramayanlar bizim karşımıza çıkmasınlar'' şeklinde konuştu. Kılıç, Toplu İş Sözleşmeleri'nde hükümetin gayretleri yönünde kendilerinin yaklaşım göstereceklerini ifade ederek, aksi takdirde demokratik haklarını uygulayacaklarını ve AB süreci içerisinde herkesin bunu olgunlukla içine sindirmesi gerektiğini kaydetti. Haklarından fazlasını istemediklerini ifade eden Kılıç, ''Biz yüzde 50, yüzde 25 istemiyoruz. Biz hedef enflasyonun içinde reel kayıplarımızı ve ilk 6 ayda gerçekleşen enflasyonu istiyoruz'' dedi. Kılıç, hükümetin, özelleştirme uygulamalarında 37 kere özelleştirmeye borcu olan milletvekillerinden borcunu alamadığı, işçiye ise külhanbeyliği yaptığına dikkat çekerek, ''Maliye Bakanı olarak gücü varsa özelleştirme paralarını alsın da işçinin parasını ödesin'' ifadesini kullandı. Kılıç, özelleştirmenin ve çalışma barışının iyi bir noktaya gelmesi için Toplu İş Sözleşmelerinin masa başında bitirmeyi amaçladıklarını vurgulayarak, ''Masa başında bitirmek istemeyenler sonucuna katlanır. Biz macera peşinde değiliz, hakkımızı istiyoruz. Kimse bizi sokağa davet etmesin, biz sokağa ne zaman çıkacağımızı biliriz'' diye konuştu.
TES-İŞ Genel Başkanı Mustafa Kumlu ise kamu açıklarının finansmanında özelleştirmeyi bir kaynak olarak görme anlayışının AK Parti hükümeti tarafından da benimsendiğini belirterek, bugüne kadar yapılan özelleştirmelerin ne denli yanlış olduğu, devleti ve kurumları ne büyük zarara uğrattığı devletin elindeki belgelerde açıkca gözüktüğünü kaydetti.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 20:21