TÜRK-İŞ: ''HÜKÜMETİN NEMALARI TEK TARAFLI ERTELEMESİ SOSYAL BARIŞI BOZAR''
SAFURE CANTÜRK
ANKARA- Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç, İş Güvencesi Yasası'nın ertelenmesinin temel sebebinin Odalar Birliği'ne bağlı 321 bin işyerindeki işçilerin İş Güvencesi Yasası'nın kapsamı içine girmemesi için olduğunu söyledi.
Petrol-İş, ''Savaşın Gölgesinde Özelleştirme'' kampanyasını bugün Türk-İş Konferans Salonu'nda düzenlenen bir konferansla başlattı. Konferans'ın açılış konuşmasını yapan Türk-İş Genel Başkanı Kılıç, ABD-Irak savaşının güçlü devletlerin dünyayı yönettiği ve bu devletleri de çok uluslu şirketlerin iktidara taşıdığını ifade etti. Geçmiş hükümetlerin özelleştirme politikasının insanı dışlayan bir anlayışa sahip olduğunu ve 59. Hükümet'in de geçmiş hükümetler gibi aynı politikayı uyguladığına işaret ederek, ''Bu özelleştirme programı sosyal devlet anlayışını bir kenara bırakır ve doloyısıyla işsizliğin en önemli sebebidir. Taşeronlaşma, işsizlik ve kayıt dışı istihdamın da en önemli sebebi budur. Özellikle stratejik öneme sahip kamu kuruluşlarının bu kapsama alınması kaygı vericidir'' dedi. Hükümetin, özelleştirme ve borçlanma politikaları ile ekonomik sıkıntıdan kurtulacağını belirten Kılıç konuşmasına şöyle devam etti: ''Özelleştirmeden elde edilecek gelirin özel bir yatırımın yapıldığını kimse gösteremez. Hükümetin açıkladığı iki özelleştirme programında 60 bin kişi işsiz kalacak ve bunları memur yapacaklar. Bu uygulama yanlış ve yersizdir. Türk-İş olarak buna karşı çıkacağız. Madem serbest piyasa ekomomisi kuralları geçerli o halde örgütlenmede serbest bıraklımalıdır''.
Kılıç, Meclis'te İş Güvencesi Yasası'nı ertelenmesini etkileyenlerin mutlaka bir gün hesap vereceğinin altını çizerek, İş Güvencesi'nin ertelenmesinin temel dayanağının odalar birliğine bağlı 321 bin işyerinde çalışanları iş güvencesi kapsamına almamak için olduğunu iddia etti. Kılıç, İş Güvencesi Yasası'nın 50 işçiyi kapsaması durumunda 368 bin işyerinde 2 milyon işçiyi iş güvencesi kapsamı dışına çıkartacağını hatırlatarak, bu sayının 9 değil 5 işçiye düşmesini istiklerini söyledi. İşverenlerin marmara bölgesinde kendi yaptığı araştırma sonuçlarını açıklayan Kılıç, yapılan araştırmada işverenlerin yüzde 36'sı enerji ve hammadde girdisi, yüzde 32'si vergi ve sosyal kesinti, yüzde 10'u banka faizleri yüzde 11'i ücret, yüzde 0.8'i ise sosyal haklardan şikayetçi olduğunu hatırlatarak, kendi yaptıkları araştırmada işverenlerin iddia ettiği gibi iş güvencesinin iş yerlerinin verimini düşürmediğinin ortaya çıktığını kaydetti. Kılıç, kıdem tazminatı konusunda da ödün vermeyeceklerinin altını çizerek, hükümetin nemalarla ilgili alınmış kararı tek taraflı erteleme hakkına sahip olmadığını, bunun sosyal barışı bozacak davranış biçimi olduğunu vurguladı. Irak savaşı Ortadoğu'daki haritaları değiştirmek için yapılmasının endişe verici olduğunu belirten Kılıç, ''Körfez savaşında olduğu gibi bu savaşdan yine Türkiye zararlı çıkacak. Savaşın zararlarını yine dar ve sabit gelirli vatandaşlar çekecektir'' şeklinde konuştu. Avrupa'nın Türkiye'nin Kuzey Irak'a girmesi konusunda küstah tavırlar içinde olmasının üzüntü verici olduğunu ifade eden Kılıç, ''Onlar müttefiklerimiz ama Türkiye'de muz cumhuriyeti değil. Her istediklerini yapmak zorunda değiliz'' şeklinde konuştu. Petrol-İş Genel Başkanı Öztaşkın ise, özelleştirme sürecinin sonuçlarından kimsenin memnun olmadığını belirterek, Nisan ayında başlayacak olan PETKİM, TÜPRAŞ, TÜGSAŞ, İGSAŞ, ESGAZ, BURSAGAZ, SEKA, TEKEL, THY gibi ulusal çapta dev kuruluşların ihaleye çıkarılmasının üzüntü verici olduğunu söyledi. Öztaşkın, ''Biz tartışmalara neden olan devlet-toplum gerilimini büyütmek yerine toplumsal fayda kavramını temel aldık. Çünkü 'Kamu malı toplumun malı' diyoruz ve bu nedenle Mart ayında bu kampanyayı başlattık'' dedi. Konferansa, CHP İstanbul Milletvekili Bayram Meral ve CHP İzmir Milletvekili Hakkı Ülkün ve çok sayıda Sivil Toplum Örgütü temsilcisi katıldı. Konferansın sonunda Ekonomik Politikalar Enstitüsü Koordinatörü Tony Avirgan da, özelleştirme ve savaş ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:40