
TÜRK KIZININ KEŞFİ TARİHİ DEĞİŞTİRECEK
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Avrasya Yerbilimleri Enstitüsü doktora öğrencisi Saniye Atayman, Güney Afrika’da tez çalışmaları sırasında kıtanın en eski dinozor devri öncesi fosilini buldu. Atayman sayesinde geçmişin yeryüzü haritası yeniden şekillenecek
İSTANBUL Teknik Üniversitesi, Avrasya Yerbilimleri Enstitüsü öğrencisi Saniye Atayman, Güney Amerika’da yaptığı doktora çalışmaları sırasında da geçmişi değiştirecek bir buluşa imza attı. Atayman, doktora hocası Juan Carlos Cineros’un 2008’de Brezilya’nın güneyindeki Rio Grande du Sul’da bulduğu bir kafatası fosilinin, bu kıtada bulunan en eski fosil olduğu ve dinozor devri öncesine ait olduğunu kanıtladı. Doktora çalışmasını özellikle “Sinopsis” denilen tarih öncesi memeliler üzerine yapan Atayman, tarihin yeniden yazılmasını sağladı.
Tarih sil baştan
Taş devrine ait olan ve 250 ila 290 milyon yıl önce yaşadığı tahmin edilen “Pampaphoneus” türü bu hayvanlar memelilerin ilk ataları kabul ediliyor. 250 milyon yıl önce türlerde yaşanan çatallaşma ile canlılar “diapsid” ve “sinopsit” olmak üzere iki gruba ayrılmışlardı. Atayman, Brezilya’da bulunan 35 santimetrelik bu kafatasının etçil bir Sinopsit’e ait olduğunu belirledi. Daha önce Pampaphoneus türü fosillere sadece Rusya ve güney Afrika’da rastlanmıştı. 250 milyon yıl önce dünya kıtalarının birbirinden ayrılmadığı “Permiyen” döneminde yaşayan bu türlerin Güney Amerika’ya coğrafi koşullardan ötürü gidemediği sanılıyordu. Ancak bu buluş sayesinde dinozor devri öncesinde yaşayan ve bir leopar büyüklüğünde olduğu sanılan bu türlerin kıtanın batı yönünde de yayıldıkları tespit edildi. Böylece o tarihe ait olan haritalar şimdi yeniden şekillenecek.
Yok Oluş Teorisi’nde imzası var
İstanbul Teknik Üniversitesi’ne (İTÜ), Prof. Dr. Celal Şengör’ün devreye girmesiyle ancak kabul edilen Saniye Atayman, hocası Şengör ile birlikte “yok oluş” teorisini dünyaya kazandırmıştı. Şengör’ün, Güney Amerika’ya gönderdiği Aytaman’la ilgili olarak, “Permiyen yok oluş üzerine tez çalışmasında Saniye sık sık bana karşı çıkarak fikirlerimin değişmesine neden oldu. O olmasaydı yok oluş teorisi olmazdı. Yine aynı şekilde Saniye olmasaydı Brezilya’daki bu fosilin hangi döneme ait olduğu da ortaya çıkmazdı” dedi.
İsmail ŞAHİN / VATAN
Güncellenme Tarihi : 23.3.2016 10:21