KAYNAK : Haber Vitrini
TÜRK MUCİTTEN DEPREM SAATİ...
ALİ CELAL KAYMAK
ADANA - Türk Mucit Metin Yerdelen, deprem kuşağı üzerinde bulunan Türkiye için önemli bir buluşa imza atarak, Deprem Saati'ni geliştirdi. 37 yaşındaki Yerdelen'in geliştirdiği Deprem Saati, gönderdiği sinyaller vasıtasıyla, enkaz altındaki sahibinin yeri hakkında bilgi veriyor.
Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Hastanesi Teknik Koordinatörü olarak görev yaparken, Teknik Eğitim Fakültesi'nde görevlendirilen mucit Metin Yerdelen, Marmara Depremi'nden sonra başladığı Deprem Saati Projesi'ni tamamladı. Geliştirdiği saatle ilgili yaptığı değişik testlerden de tam sonuç alan mucit Metin Yerdelen, tatil için geldiği eşinin memleketi olan Osmaniye'de İHA muhabirine yeni icadının detayları hakkında bilgi verdi.
30 METRE DERİNLİKTEN ALGILANABİLİYOR
20 yıldır tıp elektroniği ile ilgili çalışmalar yaptığını bildiren Metin Yerdelen'in verdiği bilgiye göre, Deprem Saati, elektronik bir saat üzerine yerleştirilen Frekans Çipi sayesinde çalışıyor.
Bu çip, data bilgilerini yayınlıyor ve enkazın yapısına göre yaklaşık 10 ile 30 metre derinlikten algılanabiliyor. Her saatin kendine ait bir kodu bulunuyor. Bu kodlarda kullanan insanların bilgileri yüklenmiş oluyor. Böylece enkaz altında kalan insanın kim olduğu da hemen tespit edilebiliyor. Deprem Saati, öncelikle saatin kola bağlı olup olmadığını bildiriyor. İkinci olarak, kola bağlı olmasına rağmen ancak nabız yoksa çalışmayarak kişinin durumu hakkında bilgi veriyor.
KENDİ KÜÇÜK MARİFETİ BÜYÜK
Saatin deprem sonrası çalışması hakkında da bilgi veren Metin Yerdelen, şunları söyledi;
"Seyyar bir alıcı dedektör ile saatin gönderdiği sinyaller yakalanıyor. Bu sinyaller yakalandığı anda bir araçta kurulu bilgisayar software ve osilascope yardımıyla hem dalga şekli, hem de sinyalin kodu belirleniyor. Ayrıca, yine 2. software yardımıyla kişinin enkazın neresinde olduğu, enkazın cinsine göre yüzde 10 sapma ile bulunabiliyor. Bu sapma, ahşap enkazda sıfır oluyor."
Proje çalışmalarını doktor olan eşi Derya hanım ile birlikte yürüten Metin Yerdelen, projenin denemesini ise Adapazarı'nda 2 kere, Denizli'de de 1 kere yaptığını ve başarılı sonuç verdiğini kaydetti.
PROJEYE KIZININ ADINI VERDİ
Projesine, kızı Ece'nin adını veren Metin Yerdelen, bu projeyi ancak deprem araştırma laboratuarı ve mühendislik fakültesi olan bir üniversitenin daha iyi değerlendirebileceğini söyledi.
Her sene üzerinde çalıştığı tıbbi ve elektronik cihazları yurt dışında test ettiren ve halen 5 adet tıbbi cihazın Update (Yenileme) çalışmalarını sürdüren Metin Yerdelen, daha önce yaptığı arabalara monte edilen 16 komutlu konuşma modülünü de geliştirerek, 42 komutlu bir sisteme dönüştürmüş.
Yurt dışından bir çok teklif aldığını da belirten Metin Yerdelen, Türkiye'de kalmak ve çalışmalarını sürdürmek istediğini kaydetti.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 17:39