Bilim
  • 30.1.2007 10:07

TURKCELL'DEN MÜTHİŞ ORTAKLIK

Yurtdışında büyümek isteyen Turkcell, Suudi Arabistan’daki üçüncü GSM ihalesine 20 milyar dolarlık servete sahip dünyanın 8’inci zengini Prens bin Talal’la girecek. 7 GSM devinin katılması beklenen 24 Şubat’taki ihalede fiyatın 4 milyar $’a çıkacağı belirtildi.

Türkiye’de 32 milyon, yurtdışında ise 6 ülkede yaklaşık 11 milyon abonesiyle en büyük uluslararası cep telefonu operatörleri sıralamasında hızla tırmanan Turkcell, Suudi Arabistan’ın üçüncü GSM ihalesi için 20 milyar dolarlık servetiyle dünyanın 8’inci zengini Suudi Prens Alwaleed bin Talal’la el sıkıştı.

Turkcell’in, 24 Şubat’ta yapılacak ihaleye Prens Talal’ın şirketi Kingdom Holding ile birlikte gireceği açıklandı. İhalede satış fiyatının 4 milyar doları bulması beklenirken, Turkcell ve Talal arasındaki işbirliği Kingdom Holding sözcülerinden Talal al-Maiman tarafından önceki akşam Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da duyuruldu. Bloomberg haber ajansına konuşan al-Maiman, kurulacak ortak şirketin yüzde 47’sinin Kingdom Holding’e, yüzde 33’ünün de Turkcell’e ait olacağını açıkladı. Geriye kalan yüzde 20’lik bölüm ise Suudi Arabistan Borsası’nda halka arz edilecek. Turkcell yetkilileri de ihaleye bir konsorsiyum olarak gireceklerini teyit etti.

7 GSM devi ihaleye girecek
Bölgesel GSM devi olma hedefiyle geçen yıl Yunanistan’ın üçüncü büyük cep telefonu operatörü TIM Hellas’a teklif veren ancak bu satışın iptal edilmesiyle rotayı Suudi Arabistan’a kıran Turkcell, bu işbirliğinin ardından ihaledeki en güçlü talipler arasına girdi. Kısa süre önce yurtdışında şirket alımlarını finanse etmek için uluslararası piyasalarda 3 milyar dolarlık sendikasyona çıkan Turkcell, ihalede en az 7 GSM deviyle yarışacak.

Citigroup, Motorola ve AOL’ın hissedarı
* Fortune Dergisi’ne göre Talal, 20 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin 8’inci kişisi.

* Yatırımlarına 1979’da ABD’deki Menlo Koleji’nden mezun olduğunda 30 bin dolar sermaye ile başlayan Talal, 1990’da Citigroup finansal zorlukta olduğu dönemde önemli miktarda hissesini satın aldı.

* AOL, Apple, Worldcom, Motorola, News Corporation başta olmak üzere birçok teknoloji şirketinde hissesi bulunuyor.

* Talal’ın Four Season’s, Euro Disney gibi turizm ve eğlence sektöründe de ortaklıkları var.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 22:29

İLGİLİ HABERLER