TÜRKİYE - ABD ARASINDAKİ ASKER KRİZİ ABD'DEN GELEN ÖZÜRLE YERİNİ NORMALLEŞMEYE BIRAKTI
İSTANBUL - Türkiye - ABD arasındaki gerginliğin azalmasıyla piyasalarda iyimser hava yeniden geri döndü. Yabancı kuruluşların özelleştirme sürecindeki kamu kuruluşlarına olan ilgileri ve hükümetin yapısal reformları ay sonuna kadar yetiştirme gayretinde olması da iyimser havayı destekliyor. Piyasalar IMF'den gelecek açıklamaları bekliyor.
Sanko Menkul Değerler'den Hürdal Sirer, endeksin 10700 seviyelerinde dengelendiğini söyledi. 10600 - 10800 bandının yeterli işlem hacmi olmaması halinde kolay aşılacak bir seviye olmadığını hatırlatan Sirer, ''Faiz cephesindeki hareketten alınan destek hisse senetleri piyasasındaki etkisini sürdürüyor. Faizde bugün bulunduğumuz seviyeler hisse tarafında ise 10800 direnci, 5. gözden geçirme ile ilgili net bir haber gelene kadar oyalanacağımız bölgeler olacaktır'' dedi. Hürdal Sirer, kar realizasyonu ile gelecek satışlarda 10500 seviyesinin destek olarak çalışacağı tahmininde bulundu.
Taksim Menkul Değerler'den Mustafa Karaca, IMF 5. gözden geçirme konusunun gündemde ön sıraya geçtiğini söyledi. ABD ile yaşanan krize ilişkin olarak Türkiye - ABD komisyonu tarafından bir açıklama yapıldığına değinen Karaca, ''Bileşik 10500 - 10800 aralığında hareket ediyor. Kağıt bazında işlemler gözleniyor. Genele yayılan bir hareket bulunmuyor'' dedi. Mustafa Karaca, 10500 ve 10800 aralığında izlenen seyrin devam edecek gibi göründüğünü, endeksin gelecek haberlere göre yönüne kadar vereceğini bildirdi.
''İŞLEM HACMİ ÖNEMLİ''
Alternatif Yatırım'dan Yavuz Akpınar bileşik endeksin yukarıda 10750 seviyesinden döndükten sonra 10650 seans içi destek seviyesine gerilediğini söyledi. Akpınar, şimdilik endeksin 10650 seviyesinde tutunduğuna dikkat çekerek, ''Endeks 10650 civarında tutunmaya devam ederse yeniden 10800 direncine doğru bir atak yaşanabilir. Ancak işlem hacmi yetersiz kalıyor'' dedi. 10800 civarına yaşanacak hacimsiz yükselişlerin satış fırsatı olarak kullanılabileceğini belirten Akpınar, 10600 - 10650 puan üzerinde kalındıkça pozisyonların korunabileceğini söyledi.
Başkent Menkul Değerler'den Ferruh Şenoğlu, Türkiye - ABD arasındaki gerginliğin azalmasıyla piyasalarda iyimser havanın arttığının görüldüğünü söyledi. Yabancı kuruluşların özelleştirme sürecindeki kamu kuruluşlarına olan ilgileri ve hükümetin yapısal reformları ay sonuna kadar yetiştirme gayretinde olmasının iyimser havayı desteklediğine dikkat çeken Şenoğlu, ''Kısa vadeli yatırımcılar için 10600 stop loss olabilir. 10800 ve 11000 dirençlerinin geçilmesi için işlem hacminin artması şart'' dedi. Şenoğlu, IMF'nin olumlu açıklama yapmasını beklediklerini, Cuma günü yapılacak Imf açıklamalarından sonra piyasada Merkez Bankası'ndan kotasyon indirimine gitmesine yönelik beklenti oluşabileceğini belirterek bileşik endeksin 10600 - 11000 aralığında IMF açıklamalarını bekleyeceği tahmininde bulundu.
''GÜNE OLUMLU BAŞLANDI''
Ekinciler Menkul Değerler'den Orhan Gülen borsanın dün bilanço beklentileri ve ABD ile olan gerginliğin yumuşayacağı izlenimi ile alıcılı olarak güne başladığını ve gün boyu alımların sürdüğü borsada, endeksin günü 10659 puandan önceki kapanışına göre yüzde 1.95 yukarıdan kapadığını, işlem hacminin de 315 trilyon TL olarak gerçekleştiğini söyledi.
ABD-Türkiye arasında Süleymaniye'de yaşanan esir alma operasyonu ile ilgili gerginliğin piyasalarda sıkıntı oluşturduğunu hatırlatan Orhan Gülen devam eden toplantıların sonucunda yapılan açıklamada her iki tarafın da yaşanan olaydan üzüntü duyduğunun ilk defa resmi ağızlardan açıklanmasının önemine değindi ve bundan sonra her iki tarafın da Irak'ta daha yakın bilgilendirme çalışmalarında bulunacağını ve karşılıklı irtibatın daha da güçlendirilerek devam ettirileceğinin yapılan açıklamalarda özellikle vurgulandığını bildirdi.
Gülen, ''Ayrıca ABD'nin Türkiye Büyükelçisi Pearson yaptığı açıklamada 1 miyar dolarlık hibenin ertelenmeyeceği, hibe konusunda ABD ile Türkiye arasında bir zamanlama çalışması yapılması gerektiği belirtildi. ABD tarafından gelen bu olumlu açıklamalar piyasalara moral olacaktır. Ayrıca piyasalarda tedirginlik oluşturan IMF'nin ABD güdümü ile gözden geçirmede zorluk çıkarması beklentileri de böylece etkisini kaybedecektir'' dedi.
EK KAYNAK
IMF ile görüşmelerin devam ettiğine dikkat çeken Gülen, ''IMF heyeti yaptığı açıklamada 6 aylık bütçe kalemlerini incelediklerinde gelir-gider kalemlerinde artışlar olduğu ve hedeflerin aşıldığı ve de faiz dışı hedefindeki sapma ihtimalinin artması nedeniyle hükümetten kısa sürede etki verecek 2.5 katrilyon liralık ek tedbir alınmasını istemesi, piyasalarda buna benzer bir açıklama beklense de rakamın yüksekliği nedeniyle şaşkınlık oluşturdu. Bütçede ek tedbir alınacak fazla geniş bir alanın olmaması hükümeti sıkıntıya yöneltiyor. Gözden geçirme ile ilgili gelişmeleri piyasalar yakından takip etmektedir'' diye konuştu.
ABD ile yaşanan gerginliğin giderilmesi neticesinde piyasalarda Merkez Bankası'nın bir faiz indirimine gidebileceği beklentisinin kuvvet kazanmaya başlayacağına değinen Gülen, ''Bu indirimin 5. gözden geçirmenin sonuçlandırılmasından önce mi sonra mı olacağı zamanlama açısından piyasalarda merakla beklenmektedir. Bugün Hazine'nin ihalesi var. İhaleye gelecek teklif ve oluşacak faiz oranları piyasalar açısından önem arz etmektedir. Bugün borsanın ABD ile yaşanan gerginlikte yaşanan yumuşama ve resmi ağızlardan ilk defa üzüntülerin ifade edilmesinin piyasalarda olumlu karşılanması sebebiyle alıcılı bir seans yaşanmasını beklemekteyiz. Oluşacak hacim önemli. Hacim artışları desteklemedikçe endeksin yeniden geri dönmesi ihtimali var'' dedi.
IMF ÇALIŞMALARI
Ata Yatırım'dan Altuğ Karamenderes de ''Herşey düşer borsa da düşer, düşmez kalkmaz bir Allah. IMF de dFn işlem hacminin artması şart'' dedi. Şenoğlu, IMFüşer ama sadece ikinci plana. Irak gözaltı olayı uzun zaman sonra parayı bize unutturdu'' dedi. Karamenderes Moghadam'ın IMF'nin en gözde ekonomistlerinden biri olduğunu ve Türkiye misyonunun en önemli kısmına atandığını belirterek borçları geri ödeme dönemi olan 2004 - 2006 yılları arasında yani son perdede görev alacağını kaydetti. Karamenderes, ''Bu son dönemde Moghadam ABD ve AB ekseninde şekillenecek dış politika seçimlerinde üçüncü parametreyi, IMF'yi temsil edecek. Aniden bastıran yağmur gibi gelen dış borç ödeme dönemini geciktirmek ihtiyacı olursa teknik olarak Moghadam ve ekibini ikna etmek gerekecek. Ama bu ekibin karşısına çıkacak bizim ekip ortada yok. Fenerbahçe gibi acele sıfırdan takım kurmak gerekecek ve herhalde hükümetin aklında da iyi pazarlık yapabilecek bir ekip kurma fikri var'' diye konuştu.
Karamenderes, Daha önce farklı yöntemlerle IMF'ye farklı yönler gösterilerek işin savsaklanma yoluna gidildiğini hatırlatarak, ''Böyle olunca da IMF de her an herşeyde tedbirli hareket etmek gereğini duymaktadır ve bununda faturası yine hükümete çıkmakta ve bunun da faturası yine hükümete çıkacak. Hükümet sosyal nitelikli harcamaları daha da azaltmak zorunda kalacaktır. Şimdiye kadar yanlışlarda ısrarcı olunmadı. IMF ile ilişkiler konusunda da tribünlere mesaj vermek gibi bir düşünce varsa bundan vazgeçmek de en akıllıcası olur. Çünkü sonunda gidilecek yer yine kürkçü dükkanı'' yorumunu yaptı.
''SATIM BÖLGELERİNDEN UZAKLAŞILIYOR''
Halk Yatırım tarafından hazırlanan teknik analiz raporunda da IMKB endeksinin dün 10455-10713 aralığında hareket ederek günü 204 puanlık değer artışıyla kapattığı hatırlatıldı. Raporda, ''ABD ile Türkiye arasında yaşanan gerginliğin ardından ilişkilerin yeniden düzelmeye başlaması ve IMF'nin 5. gözden geçirme çalışma.arında sorun çıkmayacağı yönünde beklentilerin artması piyasayı olumlu etkileyen gelişmeler oldu. Ayrıca yapısal reformların bazılarının 6. gözden geçirmeye bırakılması 5. gözden geçirmenin sorunsuz atlatılacağı beklentisini kuvvetlendirdi. Kısa vadeli teknik göstergeler yukarı yöndeki hareketin devamını teyit ederken orta vadeli göstergelerde henüz alım sinyali oluşmadı. Dün gelen alımlarla 21 günlük ağırlıklı ortalamanın üzerinde kapatan endekste kısa vadeli yükseliş başladı. Yükselişin ilk direnci 10800 puanda bulunuyor. Gün içinde 10650 puan korunabilirse 200 ve 60 günlük ağırlıklı ortalamanın karşılık geldiği 10800 puan seviyesinde önemli direncin denenmesi olası. İşlem hacminin yetersiz kalması durumunda ise 10500 - 10600 aralığı destek olarak çalışabilir. Endekste kısa vadeli teknik göstergeler aşırı satım bölgelerinden yukarı yönde dönüşe geçti'' denildi.
FAİZLER YÜZDE 50'NİN ALTINDA
Bono piyasasını yorumlayan bir bank yetkilisi de piyasanın güne alıcılı bir seyirle başladığını ve yüzde 50 aşağısının denendiğini belirtti. Yüzde 50'nin altına inilmesiyle alıcılı seyrin sürdüğünü, ancak bu seviyenin altında işlem hacminin azaldığının gözlendiğini belirten yetkili, ''Bugün Hazine ihalesi var. İhale piyasada çok belirleyici olmayacaktır. Hazine'nin yüzde 43.5 - 44 civarından itfasına yakın tutarda borçlanacağını düşünüyoruz'' diye konuştu.
Banka yetkilisi Türk - Amerikan komisyonundan gelen açıklamanın beklenti dahilinde olduğuna dikkat çekti ve IMF görüşmelerinin sürdüğünü, sonucun beklenmesi gerektiğini belirterek, ''Hükümetin 5. gözden geçirmeye ilişkin tavrı olumlu karşılanıyor. 5. gözden geçirmenin tamamlanması ve gerekli yasaların bitirilmesini takip ederek buna göre pozisyon alınacaktır. Şu anda piyasada olumlu beklentinin hakim olduğu gözleniyor'' dedi.
Pamukbank'tan İlkay Akay, piyasaların bu haftaya olumlu bir giriş yaptıklarını, bugün de bonolardaki düşüş trendinin devam ettiğini söyledi. İlkay Akay, bileşiklerin yüzde 50 seviyesinin altını test etmeye başladığına dikkat çekerek ihalede ise yoğun bir itfa olduğu için müşteri talebinin geleceğini tahin ettiklerini söyledi. Akay, ihalede faizlerin yüzde 43.5 oranında çıkmasını beklediklerini, satışın ise 1 katrilyon 500 trilyon TL civarında olabileceğini vurguladı.
KURUN YÖNÜ
Döviz piyasasını yorumlayan bir aracı kurum yetkilisi de döviz piyasasının şu anda sakin bir seyir izlediğini ifade etti. Dolar - TL kurunun 5 bin TL'lik düşüşle dün akşam kapandığı seviyelere yakın bulunduğunu belirten yetkili, ''Piyasadan gelecek talebe göre alış veya satış yönünde hareket bekliyoruz'' dedi. Banka yetkilisi, şu anda piyasanın algılandığı anlamda rahatsız edici bir durum olmadığına dikkat çekerek, hükümetin bulması gereken 2 katrilyon liralık bir kaynak olduğunu, vergi barışından gelen paranın bu tutarı kapatıyor gibi göründüğünü, ancak bunun dışında bir kaynak bulunmasının piyasayı olumlu yönde etkileyeceğini düşündüklerini bildirdi. Eurobondların ve faizlerin de olumlu görünüm sergilediğini kaydeden yetkili, ''Olumlu görünümün sürmesi ve Merkez Bankası'nın müdahale etmemesi
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 20:20