ANTALYA - Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun ''Türkiye Cumhuriyeti Başsavcılığı'' teklifi için, ''Hukuki çalışma olması hasebiyle incelemeye değer, üzerinde durmaya değer, müzakere etmeye değer diyoruz. Değerlendiriyoruz'' dedi.
Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Bakanlığının Eğitim Daire Başkanlığı tarafından Antalya Kundu'daki Adalet Teşkilatını Güçlendirme Vakfı'na ait Eğitim ve Dinlenme Tesisleri'nde düzenlenen, ''AB Uyum Yasaları Sempozyumu''nun açılışının ardından, Antalya Valisi Ertuğrul Dokuzoğlu'nu makamında ziyaret etti.
Burada, bir gazetecinin, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun Türkiye Cumhuriyeti Başsavcılığı önerisiyle ilgili sorusu üzerine Adalet Bakanı Çiçek, şunları söyledi:
''O, sesli düşünmedir. Tabii, Türkiye Başsavcılığı kurumuyla ilgili olarak kendi çalışmasını kamuoyuyla ve bizimle paylaşmak istemiştir. Bana da teklifini iletti. İncelemeye aldık. Biz bütün düzenlemelerimizi olabildiğince Avrupa Birliği'ne uygun hale getirmeye çalışıyoruz. Bu anlamda Avrupa hukukunda başsavcımızın belirttiği tarzda bir düzenleme var mı, varsa görev yetki ve sorumluluk nerede başlıyor, nerede bitiyor, bu düzenlemeler ne getirir, ne götürür... Bunları değerlendirmek açısından inceliyoruz.''
Konuyu bir süre sonra kamuoyuyla da paylaşacaklarını kaydeden Bakan Çiçek, müessese kurulduğunda halen görev yapan Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) savcılarının durumunun da önemli olduğunu söyledi. Çiçek, sözlerini şöyle tamamladı:
''Görebildiğim kadarıyla Sayın Kanadoğlu'nun Türkiye savcılığına yetki alanı olarak bıraktığı şey, DGM savcılarımızın yetki alanına giriyor. O durum ne olacak, bir boşluk ortaya çıkaracak mı, çıkarmayacak mı? Olursa nasıl düzenlenecek? O, önemlidir. İkincisi de kanunların Anayasa'ya uygunluğu açısından Anayasa Mahkemesi'ne iptal davası açma yetkisi istiyor. Bunun da incelenmesi gerekir. Madem ki Avrupa'da böyle bir savcılık müessesesi var, bu savcılık müessesesinin yetkisi nedir? Bunun Türkiye'ye yansımaları nasıl olacak? Mukayeseli hukuk açısından incelemeyi gerektiriyor. Hukuki çalışma olması hasebiyle incelemeye değer, üzerinde durmaya değer, müzakere etmeye değer diyoruz. Değerlendiriyoruz.''
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:10