Ekonomi
  • 1.3.2006 10:22

TÜRKİYE’DE KİRA ÖDER GİBİ EV SAHİBİ OLMAK HAYAL

Türkiye’de konut sorunun temelinde bireylerin ödeme gücünün yanı sıra konut arzının yetersizliğinin de önemli bir etken olduğunu belirten Bankalar Birliği İpotek Bankacılığı Çalışma Grubu Başkanı Önder Halisdemir, Mortgage Yasa Tasarısı’nın arzdan çok talebi artırmaya yönelik olduğunu savundu. Halisdemir, “Faizler ne kadar düşerse düşsün, uygun maliyetli konut üretilmedikçe kira öder gibi ev sahibi olmak zor” dedi.

BATAKLIĞA DÖNÜŞEBİLİR

AKŞAM’a yaptığı açıklamada Mortgage Yasa Tasarısı’nı değerlendiren Dr. Önder Halisdemir, mortgage’ın vatandaşın konut sahibi olmasında ‘amaç’ değil ‘araç’ olduğunu vurguladı. Türkiye’de gerçek anlamda konutlaşma hamlesinin gerçekleşebilmesi için devletin özellikle konut üretiminde özel sektörün önünü açacak teşvikler sağlamasının yararlı olacağını dile getiren Halisdemir, “Konut sektörü toprağın altında bir hazine. Uygun araçlarla çıkartılırsa iyi bir toplumsal kazanım olur, aksi halde bir bataklığa dönüşebilir” uyarısında bulundu.

TALEP ENFLASYONU

“Kira öder gibi ev sahibi olmanın en önemli etkeni; malın fiyatıdır” diyen Halisdemir, şunları söyledi: “Bir malın taksitini belirleyen iki ana unsur var. Birincisi malın fiyatı, ikincisi de faiz oranı. 2003 yılında 100 bin YTL’lik bir konut için ödenen taksit 3 bin 300 liraydı. Bugün aynı konut en muhafazakâr tahminle 200 bin YTL oldu. Faiz oranı yüzde 2.5’tan yüzde 1’e gerilemesine rağmen taksit tutarı 3 bin 900 liraya yükseldi. Dolayısıyla bizim bu yasal çalışmalar vasıtasıyla düzenlenmesini istediğimiz şey Türkiye’de konutlaşma hamlesinin ön plana alınması. Nüfusun yaygın kesiminin oturabileceği konut fiyatları yükselmiştir. Bugün ancak 2 bin 700 YTL gelir seviyesinde olan kesim 100 bin YTL konuta erişebiliyor. Yani orta gelirlinin ev sahibi olması zor.”

MORTGAGE BES’E YARAYACAK

Konut kredilerinin menkul kıymete çevrilerek oluşturulacak fonlara hem yurtiçindeki hem de yurtdışındaki bireysel ve kurumsal yatırımcıların büyük ilgi göstereceğini dile getiren Halisdemir, “Yurtiçinde örneğin; bireysel emeklilik şirketlerinin uzun vadeli yatırımlara ihtiyacı var. Bireysel emeklilik ve hayat sigortası şirketlerinin uzun vadeli getiri projeksiyonu yapabilmeleri için uzun vadeli yatırımlara ihtiyaçları var. Onlar önemli katılımcı olacaklardır” dedi.

BSMV VE HARÇLAR

Halen TBMM Plan ve Bütçe Alt Komisyonu’nda görüşülen Mortgage Yasa Tasarısı’na göre, konut kredilerinden alınan yüzde 5 oranındaki BSMV (Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi) kaldırılacak. Ayrıca tapudaki harç ve resimlerin kaldırılmasına yönelik düzenlemeler de var. Halisdemir, bu düzenlemelerin kredi maliyetlerini düşüreceğini savundu.

BANKALAR BİRLİĞİ’NİN ÖNERİLERİ

Tüketicinin konut kredisi faiz ödemeleri Gelir Vergisi’nden aynen veya belli oranda düşürülmeli.

Konut talebinden çok konut arzının önü açılmalı.

Konut arzını artırmak için devlet konut üretecek şirketlere ucuz arsa tahsis etmeli ve vergisel bir takım teşvikler sağlamalı.

Sistemin mutlaka nihai düzenleyicisi olmalı.

Bankalar yüzde 75 oranında kredilendirme yapıyor. Geri kalan yüzde 25’lik bölümü yine kamunun içerisinde yer alacağı sigorta mekanizmaları ile garanti edilmeli.

Sıhhatli bir kredi ortamı yaratılmalı. Örneğin; konutunuz mahkeme vasıtasıyla icrada satılırsa, konutunuzu alacak kişi yüzde 18 KDV, siz de yüzde 11 komisyon ödüyorsunuz ve konutun değeri yüzde 71’e düşüyor. Bu kaldırılsın veya azaltılsın.

İpoteğin paraya çevrilmesinde çeşitli tarafların itirazları süreci uzatıyor. Bununla ilgili mahkemeye yatırılması gereken teminat tutarları artırılmalı.
(AKŞAM)
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 09:54

İLGİLİ HABERLER