
TÜRKİYE, KYOTO PROTOKOLÜ'NÜ İMZALAMAK İÇİN 'ULUSAL İKLİM RAPORU'NU BEKLEYECEK...
‘Ulusal İklim Raporu’nu hazırlayan bakanlık, raporun sonucuna göre Kyoto Protokolü’nün imzalanıp imzalanmamasına karar verecek. Küresel ısınmanın yol açacağı senaryoları netleştirmeyi amaçlayan raporla, Türkiye’nin ‘sera gazı envanteri’ çıkarılacak. Envanterin sonucuna göre alınması gereken önlemler belirlenecek.
Çevre Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, Türkiye’nin önünü net olarak görebilmesi için ‘Ulusal İklim Raporu’ hazırladıklarını söyledi. Raporun temmuz ayında sonuçlanacağını ifade eden Öztürk, “Bu çalışma, iklim değişikliğinin Türkiye’yi nasıl etkileyeceğini gösterecek. Rapordan çıkacak sonuca göre de tedbirler alınacak.” dedi. Küresel ısınmanın dünyaya etkileri konusunda değişik senaryoların olduğunu hatırlatan Mustafa Öztürk, şöyle konuştu: “Bu senaryolardan hangisinin gerçekleşeceğini ya da gerçekleşmeyeceğini bilemeyiz. Bunun için bilimsel araştırma yapmak lazım.” Bilimsel araştırmaların hayata geçirilmesi için bakanlık bünyesinde bir kurul oluşturuldu. İklim Raporu’nun faaliyetleri de bu kurulca yürütülüyor. Ayrıca Türkiye, atmosferdeki metan ve karbondioksit gazını düşürme çalışmalarını da uygulamaya koydu. Buna göre geçen yıl sanayi kuruluşları yıllık emisyon raporlarını Çevre Bakanlığı’na göndermeye başlarken, son 10 yılda, yüzde 65’lik sera gazı emisyon azaltımı sağlandığı belirtildi.
Türkiye, 16 Şubat 2005’te yürürlüğe giren Kyoto Protokolü’ne şimdilik taraf olmayacak. İklim değişikliğiyle mücadelede en kapsamlı uluslararası anlaşma niteliğindeki protokolün imzalanmasına, Ulusal İklim Raporu’ndan çıkan sonuca göre karar verilecek. Prof. Dr. Öztürk, Türkiye’nin atmosferi kirleten ülkeler arasına girmediğini dile getirerek, “Türkiye’de kişi başına 2.500 kilowat saat elektrik tüketilirken, Avrupa’da bu oran 10 bin kilowat saat. Avrupa’da her bin kişiden 600’ünün aracı bulunurken, bizde her bin kişiden 80’inin otomobili var. Bu oranlar da Türkiye’nin küresel ısınmaya yol açan ülkeler arasında yer almadığını gösteriyor.” diye konuştu.
Küresel ısınmaya atmosferde artan sera gazının sebep olduğunu hatırlatan müsteşar yardımcısı şöyle devam etti: “Fosil yakıtlar ve yeşilin yok edilmesi atmosferdeki sera gazını yükseltiyor. Türkiye, sera gazını artıran ülkeler arasında yer almıyor. Atmosferi en fazla kirleten ve sera gazı bırakan ülke ise ABD. Gazların yüzde 36’sını üreten Amerika’da 200 milyon araç kullanılıyor.”
Zaman