Gündem
  • 22.1.2023 01:30

Türkiye süper savaş uçağı için masada.. Fırkateyn ve nakliye uçakları da pakette

Türkiye, İngiltere ile 10 milyar dolarlık silah alımı için masada

Savunma Bakanı Hulusi Akar, İngiliz mevkidaşı Ben Wallace ile görüşmek üzere Pazar günü Londra'yı ziyaret etti.

Middle East Eye'a konuşan üç ayrı kaynak Türkiye'nin savaş uçakları, nakliye uçakları, motorlar ve firkateynler de dahil olmak üzere büyük bir silah paketinin olası satışı konusunda İngiltere ile görüşmelerde bulunduğunu söyledi.

Kaynaklar, Akar ve Wallace'ın görüşmeleri sırasında Ankara'nın Eurofighter savaş uçaklarını, C-130J nakliye uçakları ve Type 23 firkateynleri ile Türkiye'nin M60 muharebe tankları için motor satın alma olasılığını araştırdıklarını söylediler.

Kaynaklara göre böyle bir anlaşmanın tahmini değeri 10 milyar doların oldukça üzerinde.

Medyaya konuşma yetkileri olmadığı için MEE ile isminin açıklanmaması koşuluyla konuşan Türk kaynaklardan biri, “Bu platformlardaki seçeneklerimizi değerlendiriyoruz ancak müzakerelerin son aşamasında değiliz” dedi.

Bazı Türk yetkililer Haziran ayında MEE'ye, Türkiye'nin ABD'ye F-16 satın alma talebi ilerlemezse İngiltere'den Eurofighter Typhoon savaş uçakları satın almakla ilgilenebileceklerini söyledi.

Eurofighter Typhoon İngiltere, Almanya, İtalya ve İspanya'dan şirketlerden oluşan bir konsorsiyum tarafından üretilmektedir.

Sektörün içinden bir kişi bu hafta MEE'ye verdiği demeçte, Türkiye'nin 24 ila 48 birim arasında değişen iki Eurofighter filosu satın almak istediğini söyledi.

İsminin açıklanmaması koşuluyla konuşan ikinci bir kaynak, Ankara'nın Eurofighter'ı satın almasının kolay bir süreç olmayacağını, çünkü Türk Silahlı Kuvvetleri içinde çok fazla teknik düzenleme ve eğitim gerektireceğini söyledi.

Kaynak, Türk ordusunun platforma giderek daha fazla aşina hale geldiğini, çünkü Katar'ın Doha'nın hava kuvvetlerini Türkiye'de konuşlandırmasına izin veren ikili bir anlaşma kapsamında bazı Eurofighter jetlerini Türkiye'ye gönderdiğine inanıldığını da sözlerine ekledi.

Türkiye'nin MMU ve Hürjet gibi kendi ulusal olarak tasarlanmış ve üretilmiş savaş uçağı programları var ancak bunlar savaşta kanıtlanmış değil ve teslimat tarihleri üretim hattına bağlı olarak değişebilir.

Bu yüzden Türk ordusu geçici çözümler arıyor.

Kaynaklara göre, Akar ve Wallace, C-130J askeri nakliye uçaklarının olası tedarikini de tartıştılar.

İngiltere'nin Savunma Ekipmanları Satış Otoritesi (DESA), C-130J nakliye uçaklarını Ekim ayında satışa sundu.

DESA, broşüründe, 14 adet C-130J taktik uçağının 2023-2025 yılları arasında hizmet dışı kaldıklarında satın alınmaya hazır hale getirileceğini de sözlerine ekledi.

Kaynak MEE'ye, nakliye uçağının en gelişmiş versiyonu olan C-130J'nin, Ankara'nın Libya'daki misyonları nedeniyle gerilen Türkiye'nin envanterine iyi bir katkı olacağını söyledi.

Türk kaynak:

“Envanterimizde zaten C-130'lar var, zaten iyi bildiğimiz bir uçak.

Onları korumak ve modernize etmek için gerekli bilgi birikimine sahibiz.”

Kaynak, Ankara'nın Libya'daki A400M filosunu yoğun bir şekilde kullandığını ve bunun da uçaklar üzerinde baskı oluşturduğunu sözlerine ekledi.

İki savunma bakanı da Türkiye'nin M60 tanklarını modernize edecek bir İngiliz tedarikçi bulmanın yollarını arıyor.

Kaynaklar, Ankara'nın kendi tank projesi Altay'ın motor tedarikinde sorunlar yaşadığını ve çok geç kaldığını söyledi.

“Ordu muharebe hazırlığını sürdürmek istiyor.”

Middle East Eye, İngiliz Savunma Bakanlığı'na yazarak yorum istedi.

MEE Perşembe günü, İngiltere'nin ayrıca, Birleşik Krallık savunma bakanlığı tarafından 2023 için satılması planlanan en az üç Type 23 firkateynini Türkiye'ye satmak için bir anlaşma müzakere ettiğini bildirdi.

Ankara'nın bu olası satın almalarla ilgili nihai kararını bu yıl yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce verip veremeyeceği belli değil.

Yeni bir hükümetin satın alma planları hakkında farklı fikirleri olabilir.

Türkiye ve İngiltere'nin NATO ortaklığı nedeniyle yakın savunma ilişkileri var ama endüstriyel iş birliği de var.

Güncellenme Tarihi : 23.1.2023 01:31

İLGİLİ HABERLER