Sağlık
  • 11.7.2007 12:30

TÜRKİYE'DE BÖBREK NAKLİ YÜZDE 200 ARTTI

HALİL İBRAHİM VARLI
KONYA- Selçuk Üniversitesi (SÜ) Meram Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Erikoğlu, ABD'nin milyonda 25, Avrupa ülkelerinde ise milyonda 20 kişinin organ bağışında bulunduğunu belirterek, Türkiye'de bu rakamın milyonda 2 olduğunu söyledi.


Türkiye'de son 6 ayda yüzde 200 oranında organ bağışında artış olduğunu kaydeden SÜ Meram Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Erikoğlu, ABD milyonda 25, Avrupa ülkelerinde 20, Türkiye'de ise 2 kişi organ bağışında bulunuyor. Dünyada en iyi organ bağışı İspanya'da yapılıyor. İspanya'da bu rakam milyonda 40'dır. Biz İspanya'yı 20 kat gerisinden takip ediyoruz. Ama son 6 ayda Türkiye'de organ bağışında bir kıpırdanma yaşandı. Özellikle yaygın ve yerel basının bu konuda etkili
olduğunu düşünüyorum. Konya'da bile ilk 6 ayda 6 kadavradan 5 tane de canlıdan olmak üzere 11 organ nakli yaptık.

Kadavradan normalde yılda 1 tane nakil yapabilirken, şuana kadar 6 tane yapmamız bizim için sevindirici oldu. Tüm Türkiye'de geçen yıl kadavradan 300 civarında nakil yapılmıştı, 2007'nin ilk 6 ayında bu rakam iki kat artarak 600 civarında nakil yapıldı. Yıl sonuna kadar bu şekilde devam ederse bu rakam daha da fazla artacak. Bir de böbrek naklinin maliyeti 20 bin dolar civarında, fakat 1
yıllık diyaliz maliyeti 25 bin dolar civarındadır.

 Böbrek nakliyle aileler hem kendi hem de ülke bütçelerine de katkı sağlıyor. Çünkü şuanda Türkiye'de 40 bin böbrek hastası var, 15 bini böbrek nakli bekliyor. Fakat bu 15 bin hastadan yılda 600'üne böbrek nakli yapılıyor. Son olarak Sağlık Bakanlığı'nda bir toplantıya katılarak organ bekleyen hastalara organ dağıtımının daha adaletli şekilde yapılması sağlanacak tedbirler de alındı" dedi.
Konya'nın Beyşehir ilçesinde yaşayan ve 9 yıldır böbrek yetmezliği nedeniyle her gün 10 kilometre yol katederek diyalize giren Aysel Erol'a, Malatya'da geçirdiği beyin kanaması sonucu hayatını kaybeden Dilek Dağlı'nın (36) böbreği nakledildi.


SÜ Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Öğretim Üyesi ve Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şakir Tavlı ile Yrd. Doç. Dr. Mehmet Erikoğlu'nun girdiği organ nakli ameliyatı yaklaşık 3 saat sürdü. Başarılı geçen operasyon sonucu Aysel Erol'a böbrek nakledildi. Kendisinin yıllardır böbrek yetmezliği nedeniyle diyalize girdiğini kaydeden Erol, "Şuanda çok mutluyum. Benim gibi tüm hastaların böbrek nakli olarak hayata tekrar bağlanmasını istiyorum. Herkes organ bağışında bulunmalıdır" dedi.


Aysel Erol'un eşi Ahmet Erol ise, "9 yıldır böbrek yetmezliği çeken eşimle her gün 10 kilometre yol gidiyorduk. Eşim bir kez böbrek nakli için Antalya'ya gitmişti fakat dokuları uygun çıkmadı, geri döndük. Şimdi Konya'da böyle bir fırsat çıktı çok mutluyuz" şeklinde konuştu.
Ameliyatın başarılı geçtiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Erikoğlu, "Hastamız birkaç gün gözlemde tutulduktan sonra taburcu olacak. Nakil çok başarılı geçti. Şuanda 11'inci nakilimizi gerçekleştirdik" diyerek sözlerini tamamladı.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 17:29

İLGİLİ HABERLER