
TÜRKİYE'DEN ÇALINAN 2 ÇİNİ PANO NEREDE BULUNDU!..
ANKARA - Tuba Karahan - İstanbul Yeni Cami Hünkar Kasrından 20 Ocak 2003 tarihinde çalınan 2 çini pano, Londra'da düzenlenen bir müzayedenin internette yer alan kataloğunda bulundu.Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt, İnterpol ile yapılan ortak çalışmalar ve işbirliğinin olumlu sonuçlandığını, Londra polis makamlarınca çinilerin Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne iadesine karar verildiğini söyledi.
Yeni Cami Hünkar Kasrı'ndan 2003 yılında çok sayıda çini pano çalındığını belirten Beyazıt, çalınan eserlerden ikisi hariç diğerlerinin Haliç kıyısında bulunduğunu söyledi. Beyazıt, 24 karoluk İznik çinisinden oluşan bu koleksiyonun, Londra'daki Sotheby's Müzayede Evi'nde satışa sunulduğunda Kaçakçılıkla Mücadele Bürosu tarafından tespit edildiğini kaydetti.
Dışişleri Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, İnterpol ve Emniyet Genel Müdürlüğü ile yazışmaya geçtiklerini anlatan Beyazıt, ''İnterpol ile yapılan ortak çalışmalar ve işbirliği olumlu sonuçlanmış ve Londra polis makamlarınca çinilerin Genel Müdürlüğümüze iadesine karar verilmiştir. Şu anda bu müzayededeki 24 karodan oluşan eserler geldiği zaman Hünkar Kasrı'ndaki eksiklikler de tamamlanmış olacak'' diye konuştu.
Çinilerin 17. yüzyıla ait eserler olduğunu belirten Beyazıt, İznik çinilerinin dünyanın en önemli çinileri olduğunu kaydetti. Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 16:51