TÜRKİYE'DEN IRAK'A:'KUZEY IRAK'TA SİZDEN DAHA FAZLA ASKER BULUNDURURUZ.'
KAYNAK : Haber Vitrini
Türkiye, ABD'nin kuzeyden girme planına karşı, ‘‘Kuzey Irak'ta sizden daha fazla asker bulundururuz’’ koşulunu öne sürecek. Bağdat'tan karşı bir saldırı gelmediği sürece 70 bin Mehmetçiğin bölgede kalması planlanıyor. Türkiye, bölgeye İngiliz askerinin girmesini ise istemiyor.
ABD, Irak'a yönelik olası harekátla ilgili hazırlıklarına hız verirken, Türkiye de, Washington yönetiminin Ankara'ya ilettiği asker konusundaki istemine ilişkin ön hazırlıklar için düğmeye bastı. Türkiye, bundan sonra yapılacak görüşmelerde masaya, ABD'nin asker gönderme planına, ‘‘Kuzey Irak'ta ABD'den daha fazla asker bulundurma’’ koşulunu sürecek. ABD'nin Kuzey Irak'a 60 bin asker sokması durumunda, bölgeye girecek olan Türk asker sayısının bu rakamdan daha fazla olması koşulunun masaya sürülmesiyle, bağımsız bir Kürt Devleti kurulmasının ‘‘askeri müdahale nedeni olarak görüldüğü’’, ortaya konmuş olacak.
ABD 60 BİN ASKER SOKACAK
ABD yönetimi bölgedeki Kürt gruplarının karşı çıkması nedeniyle, Türkiye'nin bölgeye asker sokma istemine sıcak bakmıyor. ABD, Türkiye'ye göndermek veya topraklarından geçirmek istediği 90 bin askerden 30 binini, Türkiye toprakları üzerinde oluşturulacak geri üs bölgelerinde konuşlandırmayı, kalan 60 bin askeri ise Kuzey Irak'a sokmayı planlıyor. Ankara'nın öne süreceği koşul ise bu durumda Kuzey Irak'a girecek Türk asker sayısının 60 binden fazla olmasını öngörüyor. Bağdat'tan karşı bir saldırı gelmediği sürece, 65-70 bin Mehmetçiğin Kuzey Irak'ta kalması planlanıyor. ‘‘Güvenlik garantisi’’ olarak görülen Türk birliklerinin temel görevi, sığınmacılar ve savaş esirlerinin gözetimiyle sınırlı kalacak. Kürt grupların olası bir emrivakisi karşısında Türk birliklerinin ‘‘amaç dışına çıkabileceği’’, pazarlık masasında da vurgulanacak. Böylece Türkiye, Kuzey Irak'ta önceden elini bağlı tutmak istemediğini bir kez daha vurgulamış olacak.
İNGİLİZ ASKERİNE RET
Geçen 3 Aralık'ta Ankara'ya gelen ABD Savunma Bakan Vekili Paul Wolfowitz'in Kuzey Irak'a İngiliz askerinin de girmesini önerdiği öğrenildi. Ancak Türkiye, İngiliz askerini kabul etmeyeceğini net bir dille bildirirken, ABD'nin de bu önerisini şimdilik askıya aldığı belirtildi.
YANIT BU HAFTA OLABİLİR
Hükümetin olası Irak operasyonu için Türkiye'den taleplerde bulunan ABD'ye yanıtını, bu hafta içinde verebileceği ileri sürüldü. ABD olası harekát için İncirlik, Diyarbakır, Batman, Muş ve Malatya Erhaç havaalanlarını üs olarak kullanmayı planlandığını Ankara'ya bildirmişti. Türkiye resmi izin verirse, ABD'den gelecek uzman bir heyet havaalanlarında teknik incelemede bulunacak. Ocak ayı içinde teknik eksikliklerin giderilmesi durumunda, şubat başından itibaren de ABD'nin savaş uçakları ve askeri personeli bu üslerde konuşlanmaya başlayacak. Bu arada, Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin de, dün ABD'nin Türkiye'deki iki üssü incelemesine yönelik Bakanlar Kurulu'nda imzalanmış bir karar olmadığını açıkladı.
(hürriyet)
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 18:56