Ekonomi
  • 5.1.2006 10:34

TÜRKİYE'NİN DEĞERİNİ ANLADILAR!

Rusya ile Ukrayna arasındaki doğalgaz krizinin ardından Avrupa Birliği gaz güzergahında Türkiye alternatifini konuşuyor. Krizin zor durumda bıraktığı Avrupa Birliği'nin gündeminde alternatif kaynaklar da bulunuyor.
      Avrupa Birliği Komisyonu'nun krizi ele aldığı son toplantıda, yeni stratejiler geliştirme zorunluluğuna değinildi. Toplantıda Türkiye seçeneği de gündeme geldi.
      Türkiye üzerinden gaz akışını sağlayacak yollar geliştirmenin ‘akıllıca’ olacağı vurgulandı. Toplantıda, Ukrayna ve Beyaz Rusya'nın yanı sıra, Hazar ve Orta Asya gazının Türkiye üzerinden geçirilmesi konusundaki çalışmaların hızlandırılması gerektiği belirtildi.
      Erzurum'dan Balkanlara doğal gaz taşıyacak bu hattın 2010 yılından önce tamamlanması gerektiği vurgulandı.
      Avrupa Birliği, Rusya'ya gaz bağımlılığının azaltılması, Rus gazına karşı alternatif kaynak bulunması gerektiğinde de görüşbirliği içinde. Toplantıda taşınması kolay olan sıvılaştırılmış doğal gazın da alternatif olarak ele alınması tartışıldı.
      AB üyeleri doğalgaz ithalatlarının önemli bir kısmını Rusya'dan gerçekleştiriyor. Bazı ülkelerin toplam tüketimlerinde Rus gazının payı şöyle değişiyor:
      ''Slovakya ve Finlandiya (yüzde 100), Litvanya (yüzde 84), Yunanistan (yüzde 81), Avusturya (yüzde 74), Almanya (yüzde 39), İtalya (yüzde 30), Fransa (yüzde 26).''
     
     NABUCCO PROJESİ

      Rusya ile Ukrayna arasındaki doğalgaz krizi, Avrupa'nın Rus doğalgazına olan bağlılığını hafifletmek amacıyla Türkiye ile Avusturya arasına inşa edilecek olan Nabucco Boru Hattı Projesi'nin önemini gündeme getirdi. 2010 - 2020 yılları arasında hayata geçirilmesi planlanan projeye göre, Türkiye üzerinden Avrupa'ya artan miktarlarda Hazar ve Ortadoğu (İran, Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan, Mısır ve Suriye) gazı taşınması amaçlanıyor. Proje ile Bulgaristan'dan başlayıp Romanya ve Macaristan güzergahını izleyerek Avusturya'ya ulaşılması planlanıyor.
      Teknik fizibilite çalışmaları yürütülen projede Bulgaristan'ın Bulgargaz, Romanya'nın Transgaz, Macaristan'ın MOL ve Avusturya'nın OMV Gas firmaları ile ortaklaşa çalışmalar yürütülüyor.
      Nabucco Boru Hattı ile ilk etapta Bulgaristan, Romanya, Macaristan, Slovakya, Çek Cumhuriyeti gibi yeniden yapılanan ekonomilerin gaz ihtiyacı karşılanıp, diğer ülkelerin gaz talep gelişimlerine göre takip eden yıllarda Avusturya'nın Avrupa'da önemli bir doğal gaz dağıtım noktası olma özelliğinden faydalanılarak batı Avrupa'ya ulaşılması hedefleniyor.
      BOTAŞ'a göre, AB ülkelerinin sona erecek gaz kontratlarının yerini ülkemiz üzerinden taşınacak gazla ilgili anlaşmalar alabileceği gibi, AB'nin hedeflemiş olduğu serbest gaz piyasası koşulları oluştuğunda, Avusturya dahil söz konusu ülkelerin devam eden alım kontratları, rekabetçi fiyat koşulları dahilinde yine doğumuzdaki gaz kaynakları ile yer değiştirebilecek.
      Proje ortaklarınca Haziran 2004 tarihinde, projenin finansman ve boru hattı taşıma kapasitesinin pazarlanması işlerini yürütmek üzere Viyane merkezli olarak Nabucco Company Pipeline Study GmGH (Nabucco Boru Hattı İş Geliştirme Şirketi) kuruldu. Projenin 4.5 milyar Euro'ya mal olması bekleniyor.
     
NABUCCO DOĞALGAZ BORU HATTI PROJESİ

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:19

İLGİLİ HABERLER