TÜRKİYE'NİN DOĞALGAZ DEPOSU YAPILMAK İSTENEN TUZ GÖLÜ, 1. DERECEDEN 5. DERECEYE KADAR DEPREM BÖLGESİ
ALİ ULURASBA
ANKARA - Tuz Gölü'ndeki kirlenmenin araştırılması amacıyla kurulan TBMM Komisyonu, raporunda 'şok' bir gelişmeye imza attı.
BOTAŞ'ın altına kurmayı düşündüğü Yer Altı Doğal Gaz Deposu 1. dereceden 5.b dereceye kadar deprem hattında. Çalışmalara başlanan bölgede BOTAŞ kesinlikle depolamanın mümkün olmadığı görüşünde.
TBMM Tuz Gölü Araştırma Komisyonu raporu dün TBMM'de ele alındı. Bu raporda ortaya önemli bir gerçek çıktı. Türkiye deprem haritasına göre 5 farklı deprem bölgesi kategorilendirildi. 1. derece bilindiği gibi en riskli bölge. 5. derece ise az riskli olan bölgeleri ifade ediyor. Rapora göre,
1. derece deprem bölgesi Hirfanlı baraj gölünün kuzeybatı-güneydoğusu boyunca uzanan şerit.
2. derece deprem bölgesi Şerelikoçhisar dahil olmak üzere Tuz Gölü'nün kuzeydoğusu.
3. derece deprem bölgesi Tuz Gölü'nün kuzeybatısı, Kulu ve çevresi, Tuz Gölü'nün doğusu.
4. Derece deprem bölgesi Tuz Gölü'nün batısı, Altınekin'den Konya'ya uzanan şerit dahil Cihanbeyli ve çevresi. bunlara ek olarak, Tuz Gölü'nün güneybatısından Eskil dahil doğuya doğru uzanan şerit.
5. derece deprem bölgesi Çumra, karapınar ve Ereğli, Sultanhanı, Aksaray merkez ve Aksaray'ın tüm güneyi dahil olmak üzere Konya'nın doğusu.
Tuz gölünün tektonik bir göl olduğu da belirtilen raporda söz konusu depo projesinin göle vereceği 'tahribat nedeniyle fizibilite çalışması tamamlanmadan kesinlikle hayata geçirilmemesi' de istendi. Depo için kullanılması düşünülen suyun miktarının çok fazla olması ve yeraltı suyunun Tuz Gölü için en önemli kaynak olduğu belirtilen raporda, yeraltı suyu çekimi yerine başka alternatiflerin düşünülmesi gerektiği vurgulandı.
Depo için gereken eritme sonrası ortaya çıkacak olan tuzlu suyun göle verilmesinin ne gibi etki yaratacağına ilişkin yeterince araştırma yapılmadığı kaydedilen raporda, hazırlandığı belirtilen ÇED raporunun henüz Çevre ve Orman Bakanlığı'na ulaşmadığı da anımsatıldı.
Raporda, Tuz Gölü Hizmet Birliği'nin kurularak faaliyetlerin bunun arıcılığıyla yürütülmesi, DSİ'nin Tuz Gölü'nde yapmayı planladığı uygulama projelerinin İller Bankası'na bırakılması durumunda, kısa sürede işlemlerin tamamlanamayacağı uyarısında da bulunuldu. Türkiye'nin tuz ihtiyacının yüzde 80'ini karşılayan Tuz Gölü'nün kirlenmesinin ulusal bir sorun olduğu vurgulanan raporda, atıksu uzaklaştırma bedellerinin çevre yerleşim yerlerindeki belediyelerce su tarifesine dahil edilmesi önerildi.
Raporda ayrıca, gerekli olan ciddi projelerin üstlenmesi planlanan Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığının hukuki altyapısının sağlamlaştırılması gerektiği vurgulandı.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 20:51