İSO tarafından düzenlenen basın toplantısı ile açıklanan rapora göre Tüpraş, 2004 yılında 10 katrilyon 446 trilyon 591 milyar liralık üretimden satış ile birinci oldu.
Tüpraş''ı, geçen sene de ikinci olan Ford Otomotiv 4 katrilyon 445 trilyon 190 milyar liralık satışla izlerken, Toyota Otomotiv 3 katrilyon 348 trilyon 31 milyar 394 milyon lira ile üçüncü olarak belirlendi.
Toplantıda verilen bilgiye göre 500 büyük şirket içindeki kamu kuruluşlarının sayısı 2004 itibariyle 18''e geriledi.
Bu yılki ve geçen yılki listenin ilk 10 firması şöyle:
Sıra 2004 2003
1 Tüpraş Tüpraş
2 Ford Otomotiv Ford Otomotiv
3 Toyota Otomotiv Elektrik Üretim A.Ş.
4 Oyak Renault Oyak Renault
5 Erdemir Arçelik
6 Elektrik Üretim A.Ş. Erdemir
7 Arçelik Tofaş
8 Vestel Türkiye Şeker Fab.
9 Tofaş Vestel
10 Aygaz Aygaz
Otomotiv atakta
İlk 10 sıraya bakıldığında Toyota''nın yükselişi dikkat çekerken, aynı zamanda otomotiv sektöründeki hareket de göze çarpıyor. Toyota geçen yıl 11''inci iken bu yıl üçüncülüğe yükseldi ve hızlı bir çıkışla Türkiye''nin devleri arasındaki yerini sağlamlaştırdı.
Türk ekonomisinin son dönemdeki yıldızı olan ve ihracatta da tekstilin tahtına ortak olan otomotiv sektöründeki hareketlenme, en büyükler listesinde kendisini gösterdi. 2003 yılının ilk 10 şirketi arasında üç adet otomotiv firması yer alırken, 2004 yılında bu rakam Toyota''nın da katılımıyla dörde yükseldi.
Tüpraş''ta olumlu seyir sürüyor
2004 yılının şampiyonu Tüpraş, 2005 yılında da yüksek bir performans göstermeye devam ediyor. Tüpraş yılın ilk yarısında yurtiçi satışlarını artırırken, petrol ürünleri ihracatını da katladı.
Tüpraş''ın ilk altı aya ilişkin bazı performans rakamları şöyle:
Tüpraş rafinerilerinde ilk altı ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8.1, yani 926 bin ton daha fazla petrol işlendi.
Haziran 2005 sonu itibariyle 12.4 milyon ton ham petrol işlenmesi sonucunda yüzde 89.7 kapasite kullanımı sağlandı.
Yurtiçi satışlar, programın yüzde dokuz üzerinde gerçekleşerek 9.6 milyon tonu aştı.
Toplam satışlar programın yüzde 2.4 üzerinde, geçen yıldan 776 bin ton, yani yüzde yedi daha fazla oldu.
İlk altı ayda 2.3 milyon ton ürün ihracatından 845 milyon dolar ihracat geliri sağlandı.
Geçen yılın ilk yarısından 412 milyon dolar daha fazla yani yüzde 97 artış sağlandı.
Liderliği bırakmadı
İSO''nun geçen yıl yaptığı listenin ilk sırasında yine Tüpraş yer almıştı.
Tüpraş''ın 8.2 katrilyon liralık üretimden satış ile birinci olduğu listede, bir önceki yıl 13''üncü sırada bulunan Ford Otomotiv Sanayii A.Ş. 2 katrilyon 425 trilyon lirayla ikinci sırayı almış ve böylece İSO 500 sıralamasında ilk kez üretimden satışlarda bir özel sektör kuruluşu ikinci sıraya yerleşmişti.
2002 yılının ikincisi Elektrik Üretim A.Ş. ise 2003''de 2 katrilyon 166 trilyon 932 milyar 961 milyon lira ile üçüncü olmuştu.
(cnntürk)
Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 12:40