Türkiye'nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever ne zaman uzaya gidecek?

2 dk okuma
Türkiye'nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever ne zaman uzaya gidecek?

Hızlı Özet

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın dünyaya dönmesinin ardından ikinci Türk astronotun ne zaman uzaya gideceği merak edilmeye başlandı. Konuya ilişkin merak edilen yanıt ise Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Yusuf Kıraç'tan geldi.

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın dünyaya dönmesinin ardından ikinci Türk astronotun ne zaman uzaya gideceği merak edilmeye başlandı. Konuya ilişkin merak edilen yanıt ise Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Yusuf Kıraç'tan geldi.

Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Yusuf Kıraç, Türkiye'nin insanlı uzay misyonuna ilişkin, "Biz bu misyonla birlikte uzay farkındalığı ve insan kaynağı misyonumuzu da gerçekleştiriyoruz. Alper'in toplumdaki uzay farkındalığı ve insan kaynağı konusunda da katkılarını ilerleyen süreçte göreceğiz." dedi.

Kıraç, Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (ISS) Dünya'ya iniş yolculuğunu değerlendirerek, Gezeravcı'nın ilk tedavilerin ardından Türkiye'ye dönmesini planladıklarını anlattı.

GEZERAVCI 13 DENEY GERÇEKLEŞTİRDİ

Sağlık kontrolü sürecinin 3-7 gün arası sürdüğüne dikkati çeken Kıraç, tahminlerinin Gezeravcı için daha kısa sürmesi yönünde olduğunu söyledi.

Kıraç, Gezeravcı'nın uzayda kaldığı süre boyunca 13 bilimsel deney gerçekleştirdiğini belirterek, deneylerin sonuçlarının değerlendirilmeye devam ettiğini dile getirdi.
 

DENEYLER LİTERATÜRE GEÇTİ

Bugüne kadar uzay çalışmalarında yaklaşık 2 bin deneyin literatüre geçtiğine işaret eden Kıraç, şöyle devam etti:

Artık bir Türk astronotumuzun yaptığı deneyler de literatüre geçti. Bundan sonra da inşallah akademik olarak uluslararası yayınlarda da faydası olacaktır. Biz bu misyonla birlikte uzay farkındalığı ve insan kaynağı misyonumuzu da gerçekleştiriyoruz şu anda. Alper oradayken Samsun'dan Hatay'a kadar öğrencilerimizle bir araya geldik. Alper döndükten sonra da bu heyecan devam edecek. Türkiye'nin tüm illerinden Alper'e davet var. Alper'in toplumdaki uzay farkındalığı ve insan kaynağı konusunda da katkılarını ilerleyen süreçte göreceğiz. Gençler Alper abilerini dört gözle beklesinler. Alper abileri gelecek. O da onlarla kavuşmayı bekliyor.

İKİNCİ TÜRK ASTRONOT NE ZAMAN UZAYA GİDECEK?

Kıraç, nisan ayında da ikinci astronot Tuva Cihangir Atasever'i yaklaşık 80 kilometrelik bir yörünge altı uçuş için uzaya gönderecekleri bilgisini vererek, onun da yaklaşık 7 deney gerçekleştireceğini söyledi.

Atasever'in dönüşünü de heyecanla bekleyeceklerini vurgulayan Kıraç, "Nisanın ilk haftaları gibi Tuva'nın uzay yolculuğu gerçekleşecek gibi görünüyor." diye konuştu.

Bu haber 521 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Kabine üyelerinden Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın BM Genel Kurulu'ndaki hitabına ilişkin paylaşım
Gündem
#Spor#haber#Kültür Sanat

Kabine üyelerinden Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın BM Genel Kurulu'ndaki hitabına ilişkin paylaşım

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi üyeleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Birleşmiş Milletler (BM) 81. Genel Kurulu'ndaki konuşmasına ilişkin sosyal medya hesaplarından paylaşım yaptı.

Habervitrini14795 Görüntüleme
Trump İran zirvesinde Erdoğan'ı anlattı.. O çok sert bir adam sakın onunla uğraşmayın
Gündem

Trump İran zirvesinde Erdoğan'ı anlattı.. O çok sert bir adam sakın onunla uğraşmayın

Zirvede konuşma yapan ABD Başkanı Donald Trump, "Erdoğan muhteşem bir insan ve benim çok iyi dostum. Türkiye’den arkadaşım, o tam bir sert adam. Onunla uğraşmayın, o sert biridir." dedi.

Habervitrini12676 Görüntüleme
Kaşif Kozinoğlu'nu hapse yollayan savcı FETÖ'cü Zekeriya Öz çıktı
Gündem

Kaşif Kozinoğlu'nu hapse yollayan savcı FETÖ'cü Zekeriya Öz çıktı

Kaldığı hapishanede 2011'de hayatını kaybeden eski MİT mensubu Kaşif Kozinoğlu'nun tutuklama sevk yazısını, FETÖ firarisi eski savcı Zekeriya Öz'ün imzaladığı ortaya çıktı. Belgede, Kaşif Kozinoğlu'nun "silahlı terör örgütüne üye olma" ve "devletin güvenliğine ilişkin belgeleri tahrip etme amacı dışında kullanma, hile ile alma, çalma" suçlamaları kapsamında tutuklanması talep edildiği görüldü.

Habervitrini14057 Görüntüleme
AKOM saat verdi! Sağanak yağış alarmı: Metrekare başına 40 kg yağış düşecek
Gündem

AKOM saat verdi! Sağanak yağış alarmı: Metrekare başına 40 kg yağış düşecek

AKOM, İstanbul’da şiddetli yağışların başlayacağını sıcaklıkların düşeceğini duyurdu. Birçok ilçede sağanak etkili olurken, metrekare başına 20-40 kilogram aralığında yağışın etkili olması öngörülüyor. Sıcaklıkların akşam saatlerine kadar azalarak 16 dereceler civarına gerileyeceği tahmin edilirken sağanak yağış yarın geceye kadar sürecek.

Habervitrini12234 Görüntüleme