
TÜRKİYE'NİN İLK PIRLANTA LABORATUVARI AÇILDI
Elmas eğitiminin yanı sıra elmas sertifikaların da hazırlanacağı Türkiye’nin "ilk" uluslararası pırlanta laboratuvarı, İstanbul Kuyumcular Odasında hizmete açıldı. Açılış toplantısında konuşan İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Alaattin Kameroğlu, laboratuvarın Türkiye’de "ilk" olduğunu ve yaklaşık 1,5 milyon dolara mal olduğunu kaydetti.
Türkiye’deki pırlanta, mücevher pazarının yıllık yaklaşık 1 milyar doların üzerinde bulunduğunu belirten Kameroğlu, "Dolayısıyla böyle bir laboratuvarın gerekliliğine inandık ve International Diamond Laboratories ile iletişime girdik" dedi. Kameroğlu, Türkiye’nin doğru ürünün doğru kişi tarafından satılması ve tüketicinin da haklarının korunması noktasında böyle bir laboratuvara ihtiyacı olduğunu dile getirerek, laboratuvardan sadece bu işin ticaretini yapanların değil, tüketicilerin de ürünlerine sertifika alarak faydalanabileceklerini söyledi. Laboratuvarda verilecek eğitimin fiyatlandırılmasıyla ilgili olarak da Kameroğlu, 3 parçalık eğitim bulunduğunu, temel eğitimin 1 haftalık ve
290 dolar, uzmanlık eğitiminin 490 dolar, temel eğitim ve uzmanlık eğitimin beraber alınmasının ise yaklaşık 80 saat 790 dolar olduğunu aktardı. Kameroğlu, "Biz Avrupa’da verilen eğitimin aynısını buraya getirdik. Artık yurt dışına gitmek yerine biz çevre ülkelerden eğitim alacak kişileri ülkemize davet etmek pozisyonundayız" diye konuştu.
INTERNATIONAL DIAMOND LABORATORIES
Merkezi Dubai’de bulunan International Diamond Laboratories’in (IDL) Üst Yöneticisi (CEO) Peter Meeus da Antwerp, Dubai ve Bombay’da ofisleri bulunan IDL’nin 4. ofisini İstanbul’da açtıklarını, Cidde’de yakında ofis açacakları bildirdi. Bu işe başlarken amaçlarının bilimsel anlamda temeli olan standartlar oluşturmak olduğunu ifade eden Meeus, laboratuvarın yüksek teknoloji ürünleriyle donatıldığını söyledi.
Meeus, elmas sınıflandırmasını iyileştirmeye çalıştıklarını ve bu çerçevede makine ile renk sınıflandırması ile işi hızlandırmaya yardımcı olan dijital sertifika yapıldığını aktardı. Fiyatlara ilişkin olarak da Meeus, elmas değerlemesinde karat başına 75-100 dolar, yarım karat için 45-50 dolar seviyelerinde ve mücevher sertifikasının ise karat başına daha farklı şekilde fiyatlanacağını bildirdi. Verilen bilgiye göre, IDL, çok yönlü olarak çalışacak. Laboratuvarda elmas eğitiminin yanı sıra elmas sertifikaları da hazırlanacak. Son tüketici da satın aldığı ürünün uluslararası sertifikaya sahip olup olmadığını öğrenebilecek ya da mücevherine sertifika alabilecek.