Dünya
  • 3.4.2008 01:24

TÜRKLER ENÇOK HANGİ ÜLKEYİ SEVMİYOR?.. İŞTE ŞAŞIRTAN SONUÇ!

BBC'nin 34 ülkede 17 bin 457 kişiyle yaptırdığı ankete göre, ABD'nin dünya çapındaki etkisine yönelik bakış açısını olumlu bulanların oranı geçen yıla göre 4 puan artarak yüzde 35'e yükseldi.

Olumsuz bulanların oranıysa yüzde 47'ye geriledi. Ocak 2008'de tamamlanan ve 3 ayda yapılan anket, ABD'nin geçen yılki ankete göre kendisinden hoşlanmayan 23 ülkeden 11'inde, az da olsa imajını düzelttiğini ortaya çıkardı.

Kanada, Lübnan ve Mısır'daysa ABD'den hoşnutsuzluk oranı arttı. "ABD'yi olumlu buluyorum" şeklinde görüş bildiren katılımcı oranının yüzde 7'den yüzde 20'ye çıktığı Türkiye ise hala ABD'ye karşı en çok rahatsızlık duyan ülkeler sıralamasında zirveyi Mısır'la paylaşıyor.

BBC'nin verdiği listeye göre, ankete Türkiye ile Mısır'dan katılanların yüzde 73'ü ABD'nin nüfuzunu olumlu bulmuyor. ABD'nin olumlu bir tutum sergilediğini düşünen Türklerin sayısındaysa yüzde 13'lük bir artış gözleniyor.

Önceki ankete göre ABD'yi olumlu bulanların oranı yüzde 7 iken bu oran son anketle yüzde 20'ye yükseldi. İran en "olumsuz" ülke Ankete katılanların açıklamalarına göre, en çok İran'dan hoşnutsuzluk duyuluyor.

Katılımcıların yüzde 54'ü, İran'ın tutumundan rahatsızlık duyduğunu açıklarken, bu ülkeyi yüzde 52 ile İsrail izliyor. En olumlu ülkeyse yüzde 18'le Almanya olarak gösterildi.

Türklerin İran'a bakış açısındaysa olumsuz yönde yanıt verenlerin sayısında artış oldu. İran sorulduğunda, bu ülkenin tutumunu olumsuz bulduğunu açıklayan Türk katılımcıların oranı geçen yıl yüzde 46 iken, bu oran son ankette yüzde 61 olarak gösterildi.

İsrail'e bakış açısındaysa "olumlu" yanıt veren Türk katılımcıların oranı yüzde 2'den yüzde 11'e yükseldi. "İsrail'in nüfuzunu beğenmiyorum" diyenlerin oranıysa yüzde 78 olarak gösterildi.

Türkiye'de, 10-31 Aralık arasında fikri sorulan katılımcıların yüzde 47'si Almanya için "olumsuz", yüzde 37'si "olumlu" yönde fikir beyan etti.

AB için yapılan yoklamadaysa yüzde 40 "olumsuz", yüzde 44 ise "olumlu" ifade kullandı.

Olumsuz bakılan ülkeler sıralaması şöyle oldu:

İran: Yüzde 54

İsrail: Yüzde 52

Pakistan: Yüzde 50

Kuzey Kore: Yüzde 44

ABD: Yüzde 47

Rusya: Yüzde 34

Hindistan: Yüzde 28

Çin: Yüzde 32

İngiltere: Yüzde 24

Brezilya: Yüzde 23

Fransa: Yüzde 22

AB: Yüzde 21

Japonya: Yüzde 21

Almanya: Yüzde 18

ABD'nin imajındaki düzelme seçimle ilgili olabilir Anketin yapımında GlobeScan ile birlikte sorumluluğu üstlenen "Program on International Policy Attitudes"un (PIPA) yetkililerinden Steven Kull, ABD'ye olumsuz bakanların yüzdesinde gerileme olmasının, bu ülkede yaklaşan başkanlık seçimiyle ilgisi olabileceğini söyledi.

Kull, ABD'nin nüfuzuna bakış açısındaki değişiklikte, yeni yönetimin George Bush yönetimindeki hataları tekrarlamayacağı umudunun etkisi olabileceğini belirtti.

ABD'ye olumlu bakanların oranı 2005 yılında yüzde 38, 2006 yılında yüzde 32, 2007 yılında yüzde 28 olarak gösterilmişti.

Bu yıl yapılan ankette ABD'yi olumlu bulanların oranında geçen yıla göre, Güney Kore'de yüzde 14, Fransa'da yüzde 8, Portekiz'de yüzde 13, Brezilya'da yüzde 10, Şili'de yüzde 9, BAE'de yüzde 12 artış olduğu gözleniyor.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 12:45

İLGİLİ HABERLER