Türkiye yüzde 57''lik oran ile listede ilk sırada yer alırken, onu Rusya ve Çin takip ediyor. AC Nielsen''in araştırması ülkelerin harcama ve tasarruf eğilimlerini de ortaya koydu.
Buna göre Asya ülkelerindekilerin yarısından fazlası yaşamsal ihtiyaçlarından artan parayı tasarruf ederken, Amerika''da tasarruf eğilimi yüzde 24 düzeyinde kalıyor. Avrupa''da ise bu eğilim yüzde 30 seviyesinde bulunuyor.
Asya''da güven artıyor, Avrupalı umutsuz
AC Nielsen''in 38 ülkede 20 bini aşkın tüketici üzerinde yaptığı Tüketici Güven Araştırması sonuçlarına göre, ekonomiye olan güvenin büyümeye paralel olarak Asya ülkelerinde arttığı, buna karşılık Avrupa ülkelerinde gerilediği görülüyor.
Asya’daki tüketiciler iyimser bir tablo çizerken, Avrupalıların büyük kısmında ümitsizlik gözleniyor.
Ekonomik küçülme ve işsizlik kaygıları çoğu Avrupa ülkesinde ekonomiye olan güvenini azaltırken, İrlanda, Rusya, Norveç, Danimarka ve Türkiye bu kötümser bakışın dışında kalıyor.
Geçmiş altı ayda ekonomide iyileşme olduğunu düşünen ülkeler Norveç, Danimarka ve Polonya olurken, Rusya, İrlanda ve Polonya gelecek 12 ayda ekonomik durumun düzeleceğine dair ümit taşıyor.
Ekonomiye güven yok
Avrupa''nın büyük ekonomileri olan Fransa, İtalya, Almanya ve İspanya''daki tüketiciler ise son altı ayda durumun daha da kötüye gittiğine inanıyor.
ACNielsen''in araştırmasına göre 38 ülkede yapılan tüketici güven endeksinin ortalaması 92 olarak gerçekleşti. Tüketici güveninin en yüksek olduğu ülkeler Hindistan, Yeni Zelanda ve İrlanda olarak sıralanırken, listenin sonunda Japonya, Yunanistan, Portekiz ve Kore yer aldı.
Avrupa''da ekonomilerine en çok güvenen ülkeler ve güven endeksleri şöyle:
Ülkeler Güven Endeksi
İrlanda 113
Rusya 112
Norveç 111
Danimarka 107
Türkiye 103
İngiltere 98
Polonya 95
Avusturya 94
Finlandiya 94
İsviçre 93
İspanya 90
Belçika 89
İtalya 88
Almanya 85
İsveç 84
Hollanda 83
Fransa 80
Yunanistan 67
Portekiz 66
Para harcama zamanı değil
Araştırmanın ilginç sonuçlarından biri de, tüketicilerin iki konuda aynı şekilde düşünüyor olmaları. Global olarak tüketicilerin yarısı mevcut işlerinin iyi olduğunu ve gelecekteki finansal statülerinin iyi olmasını beklediklerini söyleseler de, almak istedikleri şeylere para harcamak için henüz zamanın doğru zaman olmadığını vurguluyorlar.
ACNielsen Avrupa Başkanı Frank Martell, gobal olarak tüketicilerin hala ekonomik çalkalanmalara karşı oldukça duyarlı olduğunu belirtirken, her an meydana gelebilecek ani bir değişikliğe karşı da hazırlıklı olduğuna ve şu anda büyük harcamalarını ertelemiş durumda olduklarına dikkat çekti.
ENDİŞELER
AC Nielsen''in araştırması, ülkeleri en fazla tedirgin eden konuları da ortaya çıkardı. Buna göre, global olarak en büyük çekinceler ekonomi, iş güvenliği ve sağlık konularında.
Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika''da yaşayanlar için öncelikli konu ekonomi olurken, Latin Amerika ülkelerinde iş güvenliği ilk sırada yer alıyor. Güney Afrika''nın en önemli gündemini ise suç oluşturuyor.
Sağlık konusunun önemi yaşlanan Avrupa ile birlikte artarken, İrlanda, Finlandiya, Rusya, Norveç, Danimarka ve Belçika''da bir numaralı gündem maddesini sağlık oluşturuyor.
Üç kişiden biri tasarruf ediyor
Tüketicilerin günlük yaşam için gerekli harcamalardan sonra kalan paralarını nasıl değerlendirdiklerine bakıldığında da ilginç sonuçlar görülüyor.
Global bazda, tüketicilerin yaklaşık üçte biri kalan paralarını tasarrufa yatırırken bunu ev dışı eğlenceler, tatil ve seyahatler ve yeni giysiler izliyor.
Asyalı biriktiriyor, Amerikalı harcıyor
AC Nielsen''in araştırması, geleneksel olarak tasarruf eğiliminin yüksek olduğu Asya ülkelerinde mevcut durumun sürdüğünü ortaya koyuyor. Buna göre Asya''da yaşayanların yüzde 51''i artan parayı tasarruf ederek kullanırken, bu oran Avrupa''da yüzde 30, Kuzey Amerika''da da yüzde 24''e kadar düşüyor.
Ülkeler bazında bakıldığında ise tasarruf eğiliminin en yüksek olduğu ülke Filipinler. Filipinli vatandaşların yüzde 63''ü artan parayı tasarruf ederken, onu yüzde 60 ile Taiwan ve yüzde 58 ile Singapur izliyor.
Tasarruf eğilimi en yüksek 10 ülke şöyle sıralanıyor:
Ülkeler Yüzde
Filipinler Yüzde 63
Taiwan Yüzde 60
Singapur Yüzde 58
Endonezya Yüzde 57
Çin Yüzde 55
Hindistan Yüzde 54
Hong Kong Yüzde 52
Kore Yüzde 51
Tayland Yüzde 51
Malezya Yüzde 44
Amerikalı borç ödüyor
Amerikalıların artan paraları genelde borç ve kredi kartı ödemelerinde kullandığı görülüyor. Amerika''da yaşayanları yüzde 41''i artan parayla
borçlarını kapatırken, bu oran Güney Afrika''da yüzde 48''e çıkıyor. Asya ve Avrupa''da ise sırasıyla yüzde 30 ve yüzde 27 olarak gerçekleşiyor.
Araştımaya göre, Çinlilerin ev dışı eğlenceye en çok para harcayan halkı olduğu görülüyor.
Kuzey Avrupalılar evlerini güzelleştirmeye para harcarken, Rusların ardından gardırobuna en çok para harcayanlar modaya düşkünlükleri ile bilinen Fransızlar.
Para harcama konusunda en dikkatli olanlar ise Koreliler, Yunanlılar ve Portekizliler.
Türkler artırdıklarını teknolojiye yatırıyor
Araştırmanın bir ilginç sonucu da Türkiye ile ilgili. Buna göre artan paraları en çok Türkiye''deki tüketiciler teknolojiye harcıyor. Tüketicilerin yüzde 57''si yeni teknoloji ürünleri satın alırken, onu yüzde 46 ile Rusya ve yüzde 41 ile Çin izliyor.
Teknolojiye para harcayan ülkelerin sıralaması da şöyle:
Ülkeler Yüzde
Türkiye Yüzde 57
Rusya Yüzde 46
Çin Yüzde 41
Tayland Yüzde 40
Polonya Yüzde 37
İtalya Yüzde 35
İspanya Yüzde 30
Hindistan Yüzde 30
Endonezya Yüzde 29
Taiwan Yüzde 29
GÜVEN ARAŞTIRMASI
ACNielsen Online Tüketici Güven Araştırması, global olarak yılda iki kere düzenleniyor ve tüketicilerin mevcut güven seviyesini, harcama
alışkanlıklarını/planlarını ve mevcut en büyük endişelerini ortaya koyuyor. Araştırmanın sonuçları, mayıs ayında Avrupa, Asya Pasifik, Kuzey Amerika, Latin Amerika ve Gelişen Pazarlar bölgelerindeki 38 ülkeden 21 bin 100 kişinin katılımı ile belirlendi.
AC Nielsen
ACNielsen, 100’den fazla ülkede pazar dinamikleri, tüketici davranışları ve eğilimleri ve yeni ve geleneksel medya üzerine
ölçümleme ve analizler sunan, dünyanın önde gelen pazar araştırması kuruluşlarından. Lider üreticiler, perakendeciler, hizmet firmaları, medya ve eğlence şirkeleri ve internet dünyası ACNielsen’ın müşteri portföyünü oluşturuyor.
cnntürk
Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 12:24