
Türkülere ilham kaynağı olan Tuna Nehri unutulamaz
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, ''Türkiye ile Avusturya ilişkilerinin tarihinde kahve, lale ve ünlü bestekar Mozart'ın Mehter müziğinden etkilenerek bestelediği Türk marşı, türkülere ilham kaynağı olan Tuna Nehri unutulamaz'' dedi.
Yazıcı, Zaman gazetesinin 25. yıl dönümü nedeniyle Avusturya'nın başkenti Viyana'daki ''Kunsthalle'' adlı sanat galerisinde düzenlenen ''Türkiye'de Zaman'' konulu fotoğraf sergisinin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye ile Avusturya arasındaki ilişkilerin özellikle 19. yüzyılın başından itibaren çok istikrarlı bir şekilde devam ettiğini kaydetti.
İki ülke ilişkilerinin tarihinde kahve, lale ve ünlü bestekar Mozart'ın Mehter müziğinden etkilenerek bestelediği Türk marşı, türkülere ilham kaynağı olan Tuna Nehri'nin unutulamayacağını ifade eden Yazıcı, ''Galiçiya cephesinde ortak düşmana karşı omuz omuza verdiğimiz savaş, ilişkilerimizin manevi harcını oluşturuyor'' dedi.
1. Dünya Savaşı sonunda ülkelerimiz ortak düşmana karşı birlikte omuz omuza bir savaş verdik. Bunu unutup geçemeyiz. Galiçiya cephesinde verdiğimiz ortak savaşta 15 bin şehit verdik. Tarihteki bu gelişmeler ilişkilerimizin manevi harcını oluşturmaktadır'' diye konuştu.
Sözünü ettiği evrensel değerlerin Türkiye ile AB ilişkilerinin de stratejisini oluşturduğunu belirterek, Yazıcı, ''Avrupa Birliği'ne (AB) katılım Türk halkının arzusudur. Avusturyalı dostlarımızın bunu iyi değerlendireceklerini umuyorum'' ifadesini kullandı.
Yazıcı, Türkiye'nin ekonomik gelişmesine de değinerek, Türkiye'nin dünyanın 16, Avrupa'nın da 5. büyük ekonomisi olduğunu bildirerek, ''2023'te Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıl dönümünü kutlayacağız. Hedefimiz ülkemizin dünyanın 10. büyük ekonomisine sahip olmasını sağlamak olacaktır. Türkiye bu potansiyele sahiptir'' diye konuştu.
Zaman gazetesi ile sergide emeği geçen fotoğraf sanatçılarını kutlayan Yazıcı, Türkiye'nin de 84 yaşında olmasına rağmen hala üretebilen Ara Güler gibi çok ünlü bir fotoğraf sanatçısının bulunduğunu söyledi.
-''25 yılda rüşdümüzü ispat ettik''-
Zaman gazetesinin genel yayın yönetmeni Ekrem Dumanlı da serginin açılışında yaptığı konuşmada, Zaman gazetesi için 25 yılın, en azından rüşdünü ispat etmesi bakımında çok önemli bir zaman dilimi olduğunu söyledi.
Gazetenin 25. kuruluş yıl dünümünde yapmak istedikleri etkinlikler için çeşitli projeleri tartıştıklarını anlatan Dumanlı, ''25 ünlü fotoğrafçıyı Türkiye'ye davet ederek ülkenin değişik fotoğraflarının çekilmesine karar verdik ve bugün sizlere sunduğumuz bu sergi ortaya çıktı'' dedi.
25 ustanın vizöründen ve objektifinden Türkiye'nin kayıt altına alınmasının sadece Zaman gazetesi için değil aynı zamanda Türkiye için de çok önemli olduğunu ifade eden Dumanlı, fotoğrafları bir araya getirip çok güzel bir katalog hazırladıklarını bildirdi.
Dumanlı, daha önce Ankara, İzmir ve İstanbul ile Londra'da açtıkları ''Türkiye'de Zaman'' konulu sergiyi, 7 Kasım'da Avrupa Parlamentosu'nda izlenime sunacaklarını söyledi.
Konuşmaların ardından serginin açılışı yapıldı. Etkinliğe, Türkiye'nin Viyana Büyükelçisi Ayşe Sezgin, Avusturya'nın Ankara eski ve yeni büyükelçileri Haidemaria Gürer ile Klaus Wölfer, Avusturya İslam Cemaati Başkanı Dr. Fuat Sanaç, Viyana Ticaret Odası Başkanı Brigitte Jank ile Türk ve Avusturya toplumunun ileri gelenleri de katıldı.
Fotoğraf sergisi 21 Eylül'e kadar sanatseverlerin beğenisine açık olacak.