KAYNAK : Haber Vitrini
İSTANBUL/ Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, "Artık bıçak kemiğe dayandı" diyerek, Türkiye'nin küçülmesini durdurup büyüme için eyleme geçmesi gerektiğini söyledi.
Özilhan, 5. Avrupa-Akdeniz Özel Sektör Zirvesi'nin açılış konuşmalarının ardından verilen arada, basın mensuplarının Devlet Bakanı Kemal Derviş'in Türkiye'ye gelişinin 1. yılı olduğunu hatırlatmaları üzerine, bu bir yılın çok yoğun ve problemli geçtiğini ifade etti.
Bu süre içinde problemlerin tespit edildiğini, gerekli desteğin sağlandığını ve reformların hayata geçirilmesi yönünde çaba sarfedildiğini anlatan Özilhan, şöyle konuştu:
"Bütün temennimiz bundan sonra yapısal reformların uygulamaya geçmesidir. Türkiye'nin küçülmesini durdurup büyümeye geçmesi için de artık eyleme geçmesi lazım. Türkiye burada duramaz, durmaması lazım. Bunun için de makro dengelerden sonra mikro dengeleri de harekete geçirmek lazım ki tekrar büyüme trendine girsin."
"BÜYÜME İÇİN ARTIK EYLEME GEÇMESİ LAZIM"
Tuncay Özilhan, iş çevrelerinin hükümete yönelik eleştirilerinin hatırlatılması üzerine de, Türkiye'nin çok büyük sıkıntılardan geçtiğini ve hala çok büyük problemler içinde olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:
"Tedavi imkanları belli. Neticede ortadaki kaynak belli. Hepimiz büyümeye başlamak için kaynak talep ediyoruz. Dolayısıyla bu 1. etap hallolduktan sonra ki ben artık zamanı geldiğine inanıyorum, biraz da ondan sesler yükselmeye başladı. Biz de TÜSİAD olarak son komite toplantısında dile getirdik.
Artık Türkiye'nin büyümeye başlaması lazım. Yüzde 8.5-9'luk küçülmenin ardından 2002'de de tekrar bir küçülmenin devam etmesi çok önemli sorunlar yaratacak. Arjantin'de bu sıkıntıların ana sebeplerinden bir tanesi arka arkaya 3-4 kez küçülmüş olmasıdır.
Artık bıçak kemiğe dayandı ve dolayısıyla gerekli krediler de hükümete verildi. Gerekli adımlar atıldı, tahminler çıkarıldı. Uygulamaya geçmek lazım bir, zihniyet değiştirip o yapıya gelmek lazımiki."
Özilhan, uygulanan ekonomik programın en önemli ayağının yabancı sermayeyi teşvik etmek olduğuna işaret ederek, "Bunun zihniyetle alakası var, bir takım kanunlarla ilgisi var. Hala bunlar çıkmadı" dedi.
Yapılacak değişikliklerin ucunu AB'ye bağladıklarını ifade eden Özilhan, Türkiye'nin AB'ye üyelikte müzakerelere bu yıl başlaması halinde, Türkiye'ye çok önemli bir güven oluşacağını, bu güvenin de büyüme ile yabancı sermayenin gelişine katkı sağlayacağını söyledi.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 15:35