Ekonomi
  • 26.1.2006 14:27

TÜSİAD'DAN HÜKÜMETE: YARGININ ACİL REFORMA İHTİYACI VAR

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Mustafa Koç da, yargı sistemimizi baştan aşağı reforma tabi tutmalıyız'' diye konuştu.

TÜSİAD'ın Ankara'da yapılan 36'ncı Genel Kurul toplantısının açılış konuşmasını Ömer Sabancı yaptı.
 
Yargı sisteminin uzun süredir ihtiyaç duyduğu reformun bir türlü yapılamadığına dikkat çeken Sabancı, "mevcut durum, hem yargının siyasallaşması görünümünü veriyor hem de Türkiye'nin uluslararası itibarını olumsuz etkiliyor'' dedi. 
 
TÜSİAD olarak yargı reformunu uzun süredir gündemlerinde tuttuklarını, bu konuda bir dizi çalışma yaptıklarını anlatan Sabancı, doğrudan yargı reformunu ilgilendiren ve kasım 1998 ile aralık 2003'te yayınlanan raporlarına da dayanarak, hızlı, adil ve istikrarlıbir yargı sistemi için hayata geçirilmesi gereken reformun önceliklerini maddeler halinde şöyle sıraladı:
 

Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapısı değiştirilmeli, Kurul'un sekreteryası Adalet Bakanlığı'ndan ayrılmalı ve atama taslakları Adalet Bakanlığı tarafından değil, Kurul tarafından hazırlanmalıdır.
Anayasa'daki kamu yararı ilkesinin hukuk güvenliği ilkesini zayıflatmayacak şekilde yeniden düzenlenmesi gerekmektedir.
Türkiye'de yargılama süresinin uzunluğu, adil yargılanma hakkını ihlal eder niteliktedir. Dosya sayısının çokluğu kadar, ceza davalarında hazırlık soruşturmasının iyi yapılmamasının, hukuk davalarında ise bilirkişilik kurumunun ve tebligat sisteminin de bu süreye olumsuz etkileri vardır.
Kopenhag siyasi kriterlerine uyum amacıyla mevzuatta yapılan değişiklikler uygulamaya yansımadıkça amacına ulaşmayacaktır. Özellikle düşünce ve ifade özgürlüğü ile kültürel haklar gibi hassas konularda, yargının adeta kanunlar değişmemiş gibi yorum yapması, olumlu sonuçlar doğurmamaktadır.
Tutuklama kararının verilmesi ve uzatılmasında hassas davranılmalı ve bu kararlar gerekçeli olmalıdır.
Sanık hakları etkin olarak uygulanmalıdır.
Af kanunları istisna olmalıdır. Yargının mali kaynak ve kadro sıkıntısı sonlandırılmalıdır. Yargı mensuplarının eğitimi sürekli ve etkin olmalıdır.  
 
Mustafa Koç'tan mesajlar
 
Ömer Sabancı'dan sonra kürsüye TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Mustafa Koç çıktı.
 
Koç, genel seçimlerin zamanında yapılması ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin siyasal istikrarı koruyacak şekilde yönetilmesinin son derece önemli olduğunu söyledi.
 
Koç, ''siyasal sistemimizin yüksek demokratik standartları, temsilde adaleti ve yönetimde istikrarı bir arada gerçekleştirebilecek şekilde reforma tabi tutulmasını da sağlamalıyız. Bu, ekonomik istikrarı sürekli kılabilecek kalıcı bir siyasal istikrar için zorunludur" dedi.
 
Türkiye'nin bir hukuk devleti olmayı başarması gerektiğinin altını çizen Koç, "bunun için gerekli hukuksal ve idari altyapıyı kurmalı, yargı sistemimizi baştan aşağı reforma tabi tutmalıyız'' diye konuştu.
 
Türkiye'nin pek çok alanda reforma ihtiyaç duyduğunu kaydeden Koç, bu konularda yalnızca uyarı görevlerini yerine getirmekle kalmadıklarını, araştırma, görüş üretme ve bilgilendirme açısından da katkı sağlamaya çalıştıklarını belirtti.
 
Mustafa Koç, hükümetin son Kıbrıs açılımını da gerek inisiyatifi ele alması, gerekse iyi bir zamanlamayla yapılmış olması açısından desteklediklerini söyledi.

(cnntürk)

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:10

İLGİLİ HABERLER