Gündem
  • 1.8.2006 14:40

ÜCRETSİZ AVUKAT UYGULAMASI SONA ERDİ

Devletten 47 milyon 460 bin YTL'lik alacaklarını tahsil edemeyen barolar, bugünden itibaren ücretsiz avukat uygulamasına son verecek. Sorun çözülmezse binlerce kişi avukatsız kalacak

Türkiye Barolar Birliği (TBB), hükümetin aylardır Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) hizmetlerinin karşılığı olarak ödeme yapmaması nedeniyle ücretsiz avukatlık hizmetini durduracak. CMK çıktığından beri iş yükleri katlanarak artan, ancak devletten 47 milyon 460 bin YTL'lik alacağını tahsil edemeyen barolar bugünden itibaren ücretsiz avukat uygulamasına son verecek, binlerce vatandaş avukatsız kalacak.

İŞ YÜKÜ ARTTI, PARA BİTTİ

TBB ile hükümeti karşı karşıya getiren süreç yeni CMK'nın yürürlüğe girmesinden önce başlamıştı. TBB, bugün yaşanan sıkıntıyı gözönüne alarak, 25 Nisan 2005'te Adalet Bakanlığı'na bir yazı yazmış ve 2006 yılı için ayrılan ödeneğin yeterli olmayacağını belirtmişti. Bakanlık ise "Söz konusu kanun 1 Haziran 2005'te yürürlüğe gireceğinden ve uygulama sonuçları henüz alınmadığından yapılacak bir işlem yok" yanıtını vermişti.

MASRAFLAR CEPTEN

Ancak 18 yaşından küçüklerle, maddi durumu iyi olmayan vatandaşların yanı sıra mağdur, şikayetçi ve sanıklara da avukat atanmasını öngören yasanın yürürlüğe girmesinin ardından ödeme sıkıntısı baş göstermeye başladı. Avukatların iş yükü günden güne katlanarak artarken, baroların kasası boşalmaya başladı. Ücretlerini almak için baroya gelen avukatlar, "Para yok" yanıtı aldı. Masrafları ceplerinden karşılayan avukatların maddi sıkıntıya düşmesi, baroları hükümetle karşı karşıya getirdi.

Tolga ATAR / İSTANBUL

“Maliye Bakanlığı yanaşmadı”

BAROLAR Birliği Başkanı Özdemir Özok, dün yapılan görüşmelerden de olumlu bir sonuç çıkmadığını belirterek, bugünden itibaren ücretsiz avukatlık hizmetlerinin duracağını söyledi. Özok “Bugün (dün) saat 10.00’da, yaklaşık 15 kadar baro başkanı ve baro temsilcisi arkadaşlar, bakan, bakanlık müsteşarı ve maliye bakanlığı müsteşar yardımcısı ile görüştüler. Ama net ve somut bir sonuç alınamadı” dedi.

ÇİÇEK ÇABA GÖSTERDİ

Ankara Baro Başkanı Ahsen Coşar ise, Barolar Birliği’nin bugünden itibaren alacağı karara uyacaklarını belirterek şunları söyledi: “Savunmanın aksamasını istemeyiz. Ama artık birazcık da Maliye Bakanlığı’nın çaba göstermesi gerekir. Şunu da açıkça belirmek isterim ki, Sayın Adalet Bakanı Cemil Çiçek bu konuda büyük çaba gösterdi. Ancak sanıyorum Sayın Adalet Bakanı’nı aşıyor bu konu." Bu arada Cemil Çiçek de dün “Kimsenin parası devlette kalmaz” dedi.

Cemal DOĞAN / ANKARA

Adli tatil başladı

ADLİ tatil, dün başladı. Adli tatil boyunca adliyelerde görev yapacak nöbetçi mahkemeler, tutuklusu olan ve acil nitelik taşıyan davaları görüşecek, diğer davalara ise yeni adli yıla kadar ara verilecek. Kapatılan DGM'lerin yerine kurulan özel yetkili ağır ceza mahkemeleri ile askeri mahkemeler, adli tatil kapsamında olmadığından yargılama faaliyetlerine devam edecek. Danıştay, Yargıtay, Askeri Yargıtay ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’nde nöbetçi heyetler görev yapacak. Bu mahkemelerde acil konular görüşülürken, Danıştay’da görev yapacak nöbetçi heyet, esastan karar veremeyecek ve yalnızca ''yürütmenin durdurulmasına'' ilişkin istemleri karara bağlayacak. Yeni adli yıl, 6 Eylül Çarşamba günü başlayacak.

(bugün)

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 04:10

İLGİLİ HABERLER