
UĞUR MUMCU'YA MEZARDA BİLE RAHAT YOK
Gazeteci-Yazar Uğur Mumcu suikastından 15 yıla mahkûm edildikten sonra beş yıl hapis yatıp tahliye olan Mehmet Ali Tekin'in, lüks bir evde yaşamasına rağmen devletten 2 bin YTL yardım aldığı ortaya çıktı.
Uğur Mumcu, Prof. Fahriye Üçok, Prof. Muammer Aksoy ve Prof. Ahmet Taner Kışlalı gibi aydınların öldürülmesiyle ilgili 14 Ağustos 2000 yılında başlatılan Umut Operasyonu'nda tutuklananlar arasında yer alan Mehmet Ali Tekin, örgütün lider kadrosundandı. Tekin, görülen dava sonunda, diğer sanıklardan Hasan Kılıç'la birlikte, 'Silah zoruyla anayasal düzeni devirip yerine din kurallarına dayalı devlet kurmak için silahlı çete oluşturmak, örgütte yöneticilik yapmak' suçlarından 15 yıl ağır hapis cezasına çarptırıldı. Tekin'in cezası iyi hali nedeniyle cezası 12 yıla indirildi. Topluma Kazandırma Yasası'ndan faydalanmak için müracaatta bulunan Tekin'in cezası altı yıl üç aya indi. Tekin, beş yıl yatarak 29 Temmuz 2005'te tahliye edildi.
Tekin'in tahliyesinden sonra Küçükçekmece Kaymakamlığı'ndan 2 bin YTL sosyal yardım aldığı iddiasını inceleyen, Show TV Haber Özel ekibi, şaşırtıcı gerçeklerle karşılaştı. Tekin'in İstanbul Başakşehir Konutları sitesindeki bir konutta ikamet ettiği ve iyi korunduğu tespit edildi. Yapılan araştırmada, bugünkü değerinin 130 bin YTL'nin üzerinde olan konutun aylık gideri ise ortalama 300 YTL. Site içindeki konutun kombi kaloriferli, asansörlü, bahçeli, kapıcılı ve bahçıvanlı olduğu belirlendi.
Kamera kaydı olmaması koşuluyla soruları yanıtlamayı kabul eden Tekin, altı ay evvel hapisten tahliye olduğunu hatırlatarak, telefon borçlarının biriktiğini anlattı. Tekin, bu nedenle yardım için Küçük Çekmece Kaymakamlığı'na başvurduğunu ve 2 bin 400 YTL'lik telefon borcunu, Sosyal Yardımlaşma Vakfı'ndan aldığı yardımla ödediğini söyleyerek, "İnanmazsanız, Telekom'a her ay ödediğim borç makbuzlarımı gösteriyim. Taksitlendirdim" dedi. Oturdukları evin kime ait olduğu sorusuna ise Tekin, "Ev eşime ait" yanıtını verdi.
Bu gelişme üzerine haber ekibi, dün sabah Kücükçekmece Kaymakamlığı'na giderek Kaymakam H. Osman Ebiloğlu'yla görüşmek istedi. Kaymakamlık binasına giren ekip, Ebiloğlu'nun korumalığını yapan bazı kişilerin saldırısna uğradı. Olayın yatışmasının ardından, Ebil-oğlu soruları yanıtladı. Ebiloğlu, "Devlet herkese yardım etmek durumundadır. Bu kişinin Umut Davası sanığı olduğunu bilmiyorduk. Bu parayı Telekom borcunu ödemek ve çocuklarının giderlerini sağlamak için istediğini söyledi. Bu yüzden verdik" dedi.
Ebiloğlu'nun adı 1999'da Kozan Kaymakamı olduğu dönemde, Haldun Taner'in 'Gözlerimi Kaparım, Vazifemi Yaparım' adlı oyununu yasaklayınca gündeme gelmişti.
Başakşehir Mahallesi Muhtarı Fatih Mehmet Yıldırım, adına fakirlik ilmuhaberi verdiği Tekin'in Başakşehir'de eşinin üzerine bir dairesinin olduğunu sonradan öğrendiklerini söyledi. Yıldırım, şöyle konuştu: "Belgeyi verdiğimiz dönem, TOKİ ve okul kayıtlarının yoğun olduğu bir dönemdi. Yeni hapisten çıkmış, işsiz, iki çocuğu ekmek bekliyor. Kısacası ihtiyaç sahibi olduğu yönündeki beyanı üzerine belgeyi verdik.
Uğur Mumcu'nun davasından yargılandığını ilk kez duyuyorum. Böyle bir belge vermemiz için kimsenin bir telkini de olmadı."
Kimler yardım alabilir?
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü aracılığı ile ihtiyaç sahibi vatandaşlara eğitim, sağlık, yakacak ve gıda yardımının yanı sıra para yardımında da bulunuluyor. Kaymakam, belediye başkanı, vakıf müdürü ve muhtardan oluşan heyet, kişinin ihtiyaç sahibi olup olmadığını araştırıyor. Vatandaşın üzerinde bir malvarlığı olmaması, sosyal güvenlik kuruluşlarından yararlanamaması gibi kriterler ölçü alınıyor. Maddi yardımın miktarı ve süresi ise heyetin takdirinde. Yardım alan kişinin bunu hak etmediği ortaya çıkarsa, kaymakamlık gerekli incelemeyi yapmakla da yükümlü.
(RADİKAL)
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:11