Gündem
  • 21.10.2022 23:04

Ukrayna 10 İranlı askeri uzmanı öldürdü

"Ukrayna'da Ruslara eğitim veren 10 İranlı askeri uzman öldürüldü"

Ukrayna'da Rus güçlerine insansız hava araçları konusunda eğitim veren 10 İranlı askeri uzmanın öldürüldüğü öne sürüldü.İran'ın Ukrayna'da Rusya'ya verdiği destek devam ediyor. Son aylarda Rusya'nın Ukrayna'da İran yapımı kamikaze drone'ları kullandığı bildiriliyordu.

"Ukrayna'da Ruslara eğitim veren 10 İranlı askeri uzman öldürüldü"

Bu drone'lara dair eğitimler verilmesi amacıyla bölgeye İranlı askeri uzmanların gönderildiği aktarılıyordu. Ukraynalı yetkililerin İsrail basınına verdiği bilgilere göre, Ukrayna ordusu İranlı askeri uzmanları hedef aldı.

Geçtiğimiz hafta işgal altındaki bölgelere yönelik Ukrayna bombardımanlarında, İranlı 10 askeri uzmanın öldürüldüğü öne sürüldü.İranlı uzmanların Kırım Yarımadası'nda Rus güçlerine eğitim verdiği belirtiliyordu.

İran ve Rusya ise, İran drone'larının ve İranlı uzmanların bölgede olduğu bilgisini yalanlıyor.Kayıpların doğrulanması halinde, söz konusu ölümler İran'ın Ukrayna savaşında verdiği ilk resmi kayıp olarak kayda geçecek.

"İran askerleri Rusya'ya destek için Kırım'da"

Kirby, "Anlaşmaya geri dönüş açısından İranlılardan çok uzaktayız, bu yüzden şu anda buna odaklanmıyoruz" dedi.

Kapsamlı Ortak Eylem Planı ABD'nin odağında değil

Kirby, "Anlaşmaya geri dönüş açısından İranlılardan çok uzaktayız, bu yüzden şu anda buna odaklanmıyoruz" dedi.

İki aydan kısa bir süre önce ABD'li yetkililer anlaşmayı yeniden hayata geçirme konusunda bazı ilerlemeler bildirdiler.

Kirby, ABD'nin şu anda, Rusya'nın İran'dan Ukrayna'ya karşı kullanılmak üzere karadan karaya füzeler gibi gelişmiş konvansiyonel silahlar almaya çalışabileceğinden endişe duyduğunu söyledi.

John Kirby, ABD'nin İran'ın Rusya'ya mühimmat tedarikini "ortaya çıkarmak, caydırmak ve yüzleşmek" için daha fazla yaptırım da dahil olmak üzere her yolu izleyeceğini söyledi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby, "İran ve Rusya, dünyaya yalan söyleyebilirler, ancak gerçekleri kesinlikle gizleyemezler ve gerçek şu ki, Tahran şimdi doğrudan sahada devreye giriyor" ifadesini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanlığı da aynı görüşte

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price da bugün yaptığı açıklamada, ABD'nin İran askeri personelinin Kırım'da Rus ordusuna Tahran tarafından sağlanan insansız hava araçlarını kullanmasına yardım ettiğini belirlediğini söyledi.

Price düzenlediği basın brifinginde, insansız hava araçlarına atıfta bulunarak, "Kırım'da bulunan Rus askeri personelinin İran İHA'larını kullandığını ve bunları, son günlerde Kiev'e yönelik saldırılar da dahil olmak üzere Ukrayna genelinde kinetik saldırılar gerçekleştirmek için kullandığını doğrulayabiliriz" dedi.

Ned Price, "İran askeri personelinin Kırım'da sahada olduğunu ve bu operasyonlarda Rusya'ya yardım ettiğini değerlendiriyoruz" diye konuştu.

Güncellenme Tarihi : 21.10.2022 23:10

İLGİLİ HABERLER