Dünya
  • 30.5.2024 11:12

Ukrayna Ordusu : Amerika'nın verdiği Abrams tanklar bizi Ruslara hedef haline getirdi

Ukrayna'daki askerler, ABD tarafından sağlanan tankların kendilerini Rus saldırılarının hedefi haline getirdiğini söylüyor

ABD tarafından sağlanan Abrams tankları üzerinde çalışan Ukraynalı mürettebat, CNN'e zırhlı araçların bir dizi zayıf ve kusurlu yanını anlatarak, bunların savaşın sürekli değişen cephe hatlarında faydası konusunda şüphe uyandırdı. Bağış, ABD Başkanı Joe Biden tarafından ABD'nin "Ukrayna'ya kalıcı ve bitmek bilmeyen bağlılığının" kanıtı olarak duyuruldu.

Ukrainian soldiers heartened by delivery of U.S. Abrams tanks | Reuters

CNN gazetecileri, Ukrayna'da M1 Abrams'ı ülkenin doğusunda, yeşilliklerin arasında saklanan yaklaşık altı aracın görülebildiği bir yerde gören ilk muhabirlerdi.

Almanya'da eğitim gören ekipler, ABD ordusunun Irak'ta Saddam Hüseyin'in güçlerine ve isyancılara karşı kullandığı 10 milyon dolarlık ana muharebe tankı olan araçların modern silahları durdurabilecek zırha sahip olmadığını söyledi.

Mürettebat üyelerinden biri olan çağrı işareti Joker, "Zırhı şu an için yeterli değil" dedi. “Mürettebatı korumuyor. Gerçekte, bugün bu dronların savaşıdır. Artık tank ortaya çıktığında her zaman Ruslar tankı vurmaya çalışıyorlar. Çünkü Ruslar bu tankların çok kolay imha edildiğini keşfetti.



Meslektaşı Dnipro, kendilerinin "bir numaralı hedef" olduğunu ekledi.

"Savunma olmazsa mürettebat savaş alanında hayatta kalamaz" dedi.

Mürettebat, CNN'e, hasarlı bir tanka aktif zırh ekleme girişimlerini gösterdi. Bir mermiyle vurulduğunda patlayan ve koruyucu bir karşı patlama sağlayan plastik patlayıcı plakaları kullandılar.

Hepsini alan 47. Mekanize Tugay yetkililerine göre, Ukrayna'ya konuşlandırılan 31 Abrams'ın tamamı doğudaki cephe hattının yakınında çatışmaya giriyor. Ukrayna'nın karmaşık ve ağır tanklardan Abrams'a yönelik talebi, Amerikan aracının karmaşık bir tedarik zincirine sahip olması nedeniyle 2023'ün başlarında önemli tartışmalara yol açtı. Hatta bazı versiyonlar jet yakıtıyla bile çalışıyor.

Pentagon yetkilileri Nisan ayında Abrams'ın Rus saldırı insansız hava araçları tehdidi nedeniyle ön cepheden geri çekildiğini açıklamıştı, ancak 47'nci birim, ortaya çıkan eksikliklere rağmen bazılarının hâlâ faaliyette olduğunu söyledi.

Ukrayna cephe hattının büyük bir kısmına artık piyadeleri saldırabilen ve hatta tanklara ciddi hasar verebilen küçük ve isabetli cihazlar olan kendi kendini imha eden saldırı dronları hakimiyetinde. Oyun gözlüğü takan askerler tarafından uçurulan ve Birinci Şahıs Görüşü (FPV) olarak adlandırılan bu dronların ortaya çıkışı, savaşın doğasını değiştirdi, hareketi sınırladı ve zırhlı araçlara yeni bir güvenlik açığı unsuru getirdi.

Bu Ukraynalı mürettebat, Abrams'ın sınırlarını zor yoldan, Rusya'nın Şubat ayında kontrolünü ele geçirdiği Avdiivka kasabası çevresindeki zorlu savaşlarda öğrendi. Zırh delindiğinde bir sürücü bacağını kaybetti. Ancak tankları engelleyen sadece yenilik değil, aynı zamanda teknik sorunları da var gibi görünüyor.

Mürettebat, aracın Polonya'dan yeni getirilmiş olmasına rağmen, bir ağacın altına park edilen bir aracın CNN'in ziyareti sırasında motor sorunu nedeniyle neredeyse hareketsiz kaldığını söyledi. Ayrıca yağmurda veya siste yoğuşmanın aracın içindeki elektronik aksamı nasıl kızartabileceğinden de şikayet ediyorlar.

CNN yorum almak için Pentagon'a ulaştı.

Mühimmat da Ukrayna cephesinin başka yerlerinde olduğu gibi bir sorun. İçinde bulundukları kavga için yanlış tipte göründüklerini söylüyorlar.

Joker, "Elimizde daha çok, çok nadiren gerçekleşen doğrudan tanktan tanka savaşlar var" dedi. “Daha çok topçu olarak çalışıyoruz. Bir ağaç sınırını veya bir binayı parçalamanız gerekiyor. Bir eve 17 el ateş ettiğimizde ev hala ayaktaydı.”

Tankın zayıf performansı Rus analistler tarafından "boş teneke kutular" olarak adlandırılarak alay konusu oldu. Modellerden biri Rus kuvvetleri tarafından ele geçirildi ve hasar gördüğü için Kızıl Meydan'da sergilendi.

Güncellenme Tarihi : 30.5.2024 12:10

İLGİLİ HABERLER