Gündem
  • 24.5.2024 21:30

Uluslararası Adalet Divanı İsrail'e verdiği 3 maddelik ihtar ne mana taşıyor

Güney Afrika'nın İsrail'e karşı açtığı davada UAD'nin kararı hakkında bildiklerimiz

Uluslararası Adalet Divanı (UAD), Güney Afrika'nın Refah saldırısı sırasında İsrail'e karşı ek tedbir talebinin ardından kararını verdi. İşte kararın dökümü:

Mahkeme emri ne oldu?: UAD, İsrail'e Gazze'nin güneyindeki Refah kentine yönelik askeri saldırısını "derhal durdurması" gerektiğini söyleyerek, bunun "felaket" olan insani durumu daha da kötüleştirebileceği uyarısında bulundu. Mahkeme ayrıca, İsrail'in, yardımların Refah geçiş noktasından geçmesine ve BM müfettişlerinin Gazze'ye girmesine izin vermesi gerektiğini ve bunun yerine getirildiğini bir ay içinde Mahkemeye rapor etmesi gerektiğini söyledi.

Mahkeme neden bu kararı verdi?: Cuma günkü karar, Güney Afrika'nın İsrail'e karşı devam eden davasının bir parçası. Geçen yılın sonlarında Güney Afrika, İsrail'i soykırımla ilgili uluslararası yasaları ihlal etmekle suçladı. UAD'nin bir davanın esasını değerlendirmesi yıllar alabilirken, bu arada çatışmanın daha da kötüleşmesini durdurmayı amaçlayan "geçici tedbirler" çıkarabilir. Güney Afrika, Refah'taki zorunlu tahliye emirlerini "sivil hayatı korumak yerine tehlikeye atmak" amacıyla kullanmakla suçlayarak, 10 Mayıs'ta ek tedbirler için acil talepte bulundu.

Mahkeme oybirliğiyle kabul etti mi?: Hayır. Kararlaştırılan dört yeni geçici tedbirin her biri ikiye karşı 13 oyla kabul edildi. Tedbirlere, Ugandalı bir yargıç olan Başkan Yardımcısı Julia Sebutinde ve bu dava için özel olarak İsrail'den getirilen geçici bir yargıç olan Aharon Barak ile Güney Afrika'dan bir yargıç karşı çıktı.

Mahkeme zaten geçici tedbir kararı vermedi mi?: Evet. UAD iki ayrı olayda geçici tedbirler yayınladı ve Gazze'deki koşulların değiştiğine inanırsa bunu yapmaya devam edebilir. Mahkemenin en son Mart ayında tedbir kararı vermesinden bu yana mahkeme başkanı Hakim Nawaf Salam, insani durumun "daha da kötüleştiğini" ve artık "felaket" olarak adlandırılabileceğini söyledi.

İsrail nasıl tepki verdi?: İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hızla savaş kabinesi ile bir görüşme yaptı. Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir, İsrail'in kurucusu ve ilk başbakanı David Ben-Gurion'un bir fotoğrafını X'te şu sözlerle paylaştı: “Geleceğimiz Yahudi olmayanların ne söyleyeceğine değil, Yahudilerin ne yapacağına bağlı. "

Güney Afrika nasıl tepki verdi?: Güney Afrika mahkemenin kararını övdü. Güney Afrika Uluslararası İlişkiler Departmanı (DIRCO) Direktörü Zane Dangor, bir video açıklamasında, "Bu emir çığır açıcıdır, çünkü İsrail'in Gazze'nin herhangi bir bölgesindeki askeri eylemini durdurmasından ilk kez açıkça bahsediliyor." dedi. Kararın "fiili" bir ateşkes çağrısı olduğunu söyledi.

Filistin Yönetimi kararı memnuniyetle karşıladı: Filistin Yönetimi Başkanlığı, UAD'nin kararına güçlü desteğini ifade ederek, uluslararası topluma İsrail'in emirlere uymasını sağlamaya ve İsrail'e uluslararası meşruiyet ve hukuka uyması konusunda baskı uygulamaya çağırdı.

Peki Hamas?: Hamas, mahkemenin, militanların "suçlu Siyonist varlık" olarak adlandırdığı şeye karşı tedbir uygulama kararını güçlü bir şekilde onayladı. Grup, sadece Refah'tan ziyade Gazze Şeridi'nin tamamını kapsayan daha geniş bir karar beklediğini belirterek, Cebalya ve diğer şehirlerdeki durumların da aynı derecede vahim olduğunu vurguladı.

İsrail karara uyacak mı?: İsrail karara uymayacağının sinyalini verdi ve mahkemenin kararını uygulama yolu yok. İsrailli yetkililer haftalardır Refah'taki saldırının Hamas'ı yenmek ve çoğunun Refah'ta olduğuna inanılan Gazze'de tutulan rehineleri geri vermek için gerekli olduğunu söylüyordu. Cuma günkü karara yanıt veren İsrailli muhalefet lideri Yair Lapid, mahkemenin "Refah'taki askeri operasyonun sonunu rehinelerin serbest bırakılmasına bağlamadaki başarısızlığının" "korkunç bir ahlaki başarısızlık" olduğunu söyledi.

Filistin Yönetimi, "uluslararası fikir birliğini" temsil ettiğini söyleyerek UAD'nin kararlarını memnuniyetle karşıladı

Hamdi Alkhshali ve Kareem Khadder'dan

Filistin Yönetimi Başkanlığı, Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) İsrail'i Refah'taki Filistinlilere yönelik saldırganlığını durdurmaya çağıran son kararlarına güçlü destek verdiğini ifade etti. 

Filistin Başkanlığı, uluslararası topluma İsrail'in UAD'nin emirlerine uymasını sağlamaya ve İsrail'e uluslararası meşruiyet ve hukuka uyması konusunda baskı uygulamaya çağırdı. 

Açıklamada İsrail'in hesap verme sorumluluğundan muaf olduğu algısı eleştirildi ve bunu ABD'nin sarsılmaz desteği olarak adlandırdığı şeye atfedildi: "Çünkü işgalci devlet kendisini uluslararası hukukun üstünde bir devlet olarak görüyor ve Amerika'nın İsrail lehine kör ve taraflı desteği sayesinde sorumlu tutulamaz." meslek."

Ayrıca başkanlık, İsrail'in Gazze, Batı Şeria ve Kudüs'teki saldırgan eylemlerini durdurması gerektiğini vurguladı. UAD'nin kararının, İsrail'in eylemlerinin savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar anlamına geldiğini kabul eden önceki uluslararası kararlarla uyumlu olduğu vurgulandı. 

Cumhurbaşkanlığı, bu eylemlerin durdurulması için acil uluslararası müdahale çağrısında bulundu.

Açıklamada aynı zamanda Filistin haklarını destekleyen ülkelere takdir de aktarıldı ve uluslararası fikir birliğinin, İsrail'e koruma ve cezasızlık tanıyan destekçilerinin yanı sıra İsrail'in izolasyonunun da altını çizdiği belirtildi.

Güncellenme Tarihi : 24.5.2024 21:01

İLGİLİ HABERLER