ALİ ULURASBA
ANKARA - Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, bütçede borcu döndürme ve gelir - gider dengesini sağlamayı hedefleyen bir bütçe hazırladıklarını belirterek, ''Bu programla enflasyonu tek haneli rakamlara indirme, kamu borç stokunu düşürme, yüksek ve istikrarlı bir büyüme performansına ulaşma amacı benimsendi'' dedi.
Bakan Unakıtan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 2003 yılı bütçesini sunarken yaptığı konuşmada, en önemli hedefin toplumun desteğini alacak bir programı uygulamak olduğunu belirtti.
DÜNYA EKONOMİSİNDE DARALMA
Dünya ekonomisinde 1999 yılında iyileşme göründüğünü, bu iyileşmenin 2000 yılında devam ettiğini kaydeden Unakıtan, bu iyileşmenin yıl sonuna doğru yavaşladığının gözlendiğine işaret etti. Yavaşlamanın 2001 yılında daha da artığına dikkat çeken Unakıtan, 2000 yılında yüzde 4.7 olan dünya ekonomisinin büyüme hızının 2001 yılında artan ve genişleyen küresel durgunluk sebebiyle yüzde 2.2'ye gerilediğinin altını çizdi.
Gelişmiş ekonomilerin ortalama büyüme hızının 0.8'e düştüğünü, ABD'de 2001 yılının ilk çeyreğinde başlayan yavaşlamanın 11 Eylül olaylarıyla daha da şiddetlendiğini ve aynı şekilde euro bölgesinin büyüme hızının yavaşladığını, Japonya ekonomisinin ise daralma dönemine girdiğini hatırlattı.
2000 yılında yüzde 12.6 genişleyen dünya ticaret hacminin 2001 yılında yüzde 0.1 daraldığını belirten Maliye Bakanı Unakıtan, ''2002 yılının başlarında küresel ekonomide canlanma işaretleri artmış, küresel sanayi üretimi ve ticareti yükselmiş ise de Mart ayı sonlarından itibaren iyimser hava kaybolmuştur'' diye konuştu.
IRAK KRİZİ
Maliye Bakanı Unakıtan son günlerde dünya ekonomisinin gündemini işgal eden önemli konulardan birinin 'petrol fiyatları' olduğunu belirtirken, ''Irak krizi, Venezuella'da yaşanan sorunlar ve ABD ile Kuzey Kore arasındaki nükleer silah krizi petrol fiyatlarını yükseltmiş ve petrolün varil fiyatı 30 doları geçmiştir. Fiyatları düşürmek amacıyla OPEC 2003 Ocak ve Şubat aylarından geçerli olmak üzere günlük üretim miktarını artırma kararı almış ve uygulamaya başlamış ise de petrol fiyatlarındaki istikrarsızlık devam etmektedir. 4 Mart 2003 tarihi itibariyle bir varil petrol 33.35 dolar seviyesindedir. Diğer yandan belirsizlikler altın fiyatlarını da yükseltmiş, güvenli bir yatırım aracı olarak görülen altının ons fiyatı da bir ara 380 doları aşarak son yılların en yüksek seviyesine ulaşmıştır. 4 Mart 2003 tarihi itibariyle ise 353.40 dolardır'' dedi.
TÜRKİYE'NİN AB'YE GİRMESİ
Maliye Bakanı Unakıtan, konuşmasında Türkiye - AB ilişkilerine de değindi. Unakıtan bu konuda şu ifadelere yer verdi: ''Avrupa Birliği mevzuatına uyum amacıyla yaptığımız reform çalışmaları Türkiye'yi tam üyeliğe yaklaştırmasının yanısıra vatandaşlarımıza daha müreffeh ve demokratik bir yaşam sağlamayı amaçlamaktadır. Avrupa Birliği ile ilişkilerimize hep ileriye dönük olarak bakmak durumundayız. Kısa vadede yaşanan gelişmeler ve karşılaşılan zorluklar bu konudaki kararlılığımızı etkilemeyecektir. Avrupa Birliği üyesi bir Türkiye'nin uluslararası alanda çıkarlarını daha iyi koruyabileceğinin ve yurt içinde kalıcı bir ekonomik istikrara kavuşacağının bilincindeyiz. Tam üyelik, Türkiye'nin modern dünyadaki yerini sağlamlaştıracağı gibi bölgedeki diğer ülkelerle ilişkilerinde de önder rolünü güçlendirecektir. Biz Türkiye'nin Avrupa Birliğine tam üyeliği için kararlıyız.''
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:29