
UNAKITAN: 'SANAT OKULU MEZUNLARINDAN VERGİ ALMAYACAĞIZ'
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, petrol fiyatlarının yükselmesi halinde doğalgaz ve elektriğe bundan sonra da mecburen zam yapılacağını belirterek, "Bu zammı yapmazsak, tüketici altından kalkılmaz yükleri ödemeye mecbur kalacak" dedi.
Eskişehir'de Muhacir Dernekleri Federasyonu'nun düzenlediği Balkan Rumelili İşadamları ve Köy Muhtarları İstişare Toplantısı'nda konuşan Bakan Unakıtan, yurtdışında petrolün 100 dolara çıkmasının doğalgaz ve elektriğe yansımasının kaçınılmaz olduğunu ifade etti.
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, eskiden her şeye, her ay zam yapıldığını hatırlatarak, "Yutdışında petrol 100 dolara çıkmış, bunun doğalgaz ve elektriğe bir yansıması olacak. Bunu bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz.
Acaba bundan sonra zam olur mu? Olur, petrol fiyatı 150 dolara çıkarsa ne yapacağız? Mecburen zam yapacağız. Ben Enerji Bakanı'na, 'bir yerleri bul, iyi bir del, belki biz de de petrol çıkar. Suriye'de, Irak'ta, İran'da, Azerbaycan'da çıkıyor. Bizim burada kesiliyor. Hiç olmazsa sınırlara git, yamuk del, madem komşuyuz' dedim. Bazı maliyetlerin yüksek olmasından dolayı bu artışlar kaçınılmaz. Başka çaresi yok. Bu zam bugün gelmezse, yarın gelecek. Bugün gelmezse, yarın daha fazlasıyla gelecek. Çünkü, meseleler ne kadar birikirse,
yarın öbür gün dağ gibi çıkıyor. Belli zam kararlarını almasak, gideceğiz borç alacağız, bunu faiz yoluyla 2 misli ödeyeceğiz. İnanın bana, bu zammı yapmazsak, bu tüketici altından kalkılmaz yükleri ödemeye mecbur kalacak" diye konuştu. Enflasyonu da gelişmiş ülkelerin seviyesine indirene kadar çalışmalara devam edeceklerini kaydeden Unakıtan, şunları söyledi:
"Ne lazımsa onu yapacağız. Faizler de inecek. Köylümüz, esnafımız, sanayicimiz daha ucuz kredi bulsun, daha az faiz ödesin. O zaman yatırım imkanı güzelleşiyor. Tüketicinin hiç farkında olmadan ödediği şey ise faiz. Bu sene 48 milyar YTL faiz ödedik. Yazık günah. Bu parayla biz neler yaparız. Maalesef götürdük, borç aldığımız yere faiz ödedik. Bunu başka millet değil, Türk milleti ödüyor."
Bakan Kemal Unakıtan, sanat okulu mezunlarından vergi alınmamasını öngören yasanın bu sene yürürlüğe gireceğini açıklayarak, "Sanat okulu mezunlarına bir kıyak çekeceğiz. Kanun bu sene gelecek. Onu yapacağız. Sanat okulu mezunlarından vergi almayacağız. Çünkü, o konuyu bizim teşvik etmemiz lazım. Sanayi bugün, kaliteli eleman bulamamaktan çekiyor. Bir taraftan 'işsiz var', diğer yandan 'eleman arıyoruz, eleman yok' diyorlar. Demek ki, bizim istenilen vasıfta elemanı yetiştirmemiz lazım. Bu da meslek okullarından geçiyor. Şimdi bakıyorsun yetişmiş bir tornacı, elektrikçi gibi ara elemanı bulamıyorsun. Ama bakıyorsun işsiz çok. Evladım ne yaparsın dediğinde, 'her işi yaparım' diyor. Demek ki, bir iş yapamıyor. Ben elektrikçiyim dese, alırsın. Türkiye gelişiyor, çok çeşitli mesleklere ihtiyaç duyuluyor. Aşçıya, otelde çalışana ihtiyaç var, bulamıyorlar. Eskiden kimse bunu düşünmezdi. Şimdi, bunlara çok büyük ihtiyaç var. Öyle meslekler var ki, artık üniversitelerden o mesleklere uygun bölümler düşünülüyor" dedi.
Eski yanlış politikaların da ekonomiye sekte uğrattığını anlatan Unakıtan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Daha fazla oy almak, siyaseten prim yapmak için 'taban fiyatını ben şu kadar verdim.' Kimin parasını, nereden veriyorsun. Topladın milletten paraları, falancaya daha fazla ver bakalım. Onlar çok şükür geride kaldı. TEKEL'i özelleştiriyoruz, o da tamamen normal çalışacak. Tütün almışlar ama, 100 binlerce ton yakılacak tütün almışlar. Bu milletten vergiyi topla, yakılacak tütünlere parayı bağla. Yazık günah. 'Sayın Bakanım, tütün.' Vallahi kusura bakma, ben özelleştiriyorum, artık isteyen alır, isteyen almaz. 'Milleti erken emeklilik edelim.' Emekli ediyorsun gencecik, ama onun bize bedeli ne? Bu sene sosyal güvenlik açığı olarak bütçeden 37 milyar YTL ödüyoruz. Bakın ne kadar lüzumsuz yerelere gidiyor. O zaman herkesi zamanı geldiğinde emekli edersin. Batıda böyle. Biz batıdan daha mı zenginiz, onlar daha mı fakir? O bakımdan ekonominin gereği neyse, ona göre hareket etme mecburiyetimiz var."
Bakan Kemal Unakıtan, ekonominin doğru yolda ilerlemesiyle eskiden ülkeye 1 milyar dolar bile yabancı sermaye gelmezken, şimdi son 3 yıldan beri 40-50 milyar dolar yabancı sermaye girişinin gerçekleştiğini açıkladı. Yabancı sermayeyle ilgili eleştirilere de tepki gösteren Unakıtan, "Yabancı sermayenin gelmesiyle alakalı bazıları bize 'memleketi satıyorsunuz?' diyor. Bende dedim ki, yurtdışına çıkarken herkesin çantasına bakın, bakalım. Toprak, ev, fabrika var mı? Koyup, götürüyorlar mı? Bu olmayacak bir şeyse, niye bana öyle söylüyorsunuz? Memleket, toprağı, fabrika yerinde; çalışanlar Türk insanı. Adam bize güveniyor, parasını getiriyor. Onun için kendine güveneceksin, kaideni ona göre koyacak, ona göre denetimini yapacaksın" ifadelerini kullandı.
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, inşaat sektöründeki KDV adaletsizliğiyle ilgili bakanlık olarak bir çalışma yaptıklarını da dile getirerek, "Yakında neticelendirilir. İnşaat sektöründe konutlarda KDV oranı yüzde 1, işyerlerinde yüzde 18. Bunun ikisinin arasında bir şey yok. Adaletli bir şey yapalım. İşyerleri para kazanan yerler. Ama önce para kazansın, sonra nasıl olsa alırız. Daha kurarken biz yüzde 18'i yapıştırıyoruz. Hatta konutlarda da sıkıntı var. Yakında onu çözeceğiz" açıklamasını yaptı.
Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 14:30