UNAKITAN, ÜNİVERSİTE DİPLOMASINI 35 YIL SONRA TÖRENLE ALDI...
BİLGİN ŞAŞMAZ
ANKARA- Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, 2003 yılı bütçesinde Irak savaşıyla ilgili olarak yaşanabilecek mülteci akınlarına karşı 315 trilyon liralık ödenek ayrılmasına rağmen bugüne kadar bunun 5-10 trilyon lirasının harcandığını, 10 trilyon liralık da yeni bir talebin geldiğini belirtti.
Unakıtan, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde düzenlenen 'Vergi Barışı' konferansında yaptığı konuşmanın ardından öğrencilerin sorularını yanıtladı. Unakıtan, ABD'nin Irak'a karşı başlattığı savaş çerçevesinde Türkiye'nin 2003 Yılı Bütçesi'ne 315 trilyon liralık bir ödenek konulduğunu,şartlara bağlı olarak bütçede gerekli esnekliklerin de yer aldığını ifade etti. Irak Savaşı'nın yaklaşık maaliyetinin ortaya çıktığını belirten Unakıtan, söz konusu savaşın Türkiye'nin savaşı olmadığını, Türkiye'nin bu savaşın içinde yer almadığının altını çizdi. Unakıtan, ''Bu savaş bizim savaşımız değil, inşallah da olmaz. Şu ana kadar bizi çok etkileyecek bir durum ortaya çıkmadı'' diye konuştu.
''TURİZM VE İHRACATLA İLGİLİ TEDBİR ALACAĞIZ''
TBMM tarafından reddedilen tezkere sonrasında Türkiye'nin ABD ile arasının açıldığı yönündeki iddiaların gerçekdışı olduğunu dile getiren Unakıtan, iki ülke arasında bir ihtilafın bulunmadığını vurgulayarak, ''Eğer duruşunuzu korursanız herkes sizi anlar. Müttefiklerimiz de bizi anlıyor. Hükümet, TBMM'den çıkan karar doğrultusunda bir duruş sergilemiştir'' şeklinde konuştu. Norveç'in, ABD'nin yanında olduğunu açıkladığını anımsatan Unakıtan, komşusunda savaş olan ülkenin Türkiye olduğunu, Türkiye'nin de ABD'nin yanında olarak şartları doğrultusunda hareket ettiğini söyledi. Unakıtan, Irak Savaşı'nda Türkiye'nin en çok turizm ve ihracat alanında zarar göreceğine değinerek, ''Turizm ve ihracat sektörleriyle ilgili tedbirler alacağız'' dedi.
''EK VERGİLERDEN VAZGEÇİLMEYECEK''
Bakan Unakıtan, Vergi Barışı'yla elde edilmesi hedeflenen 3.6 katrilyonluk hedefin aşılmasının beklendiğini bildirerek, gelen yoğun talepler doğrultusunda Vergi Barışı Yasası'ndan yararlanma süresinin 21 Nisan'a kadar uzatıldığını hatırlattı. Yasa kapsamında bugüne kadar gelinen rakamlar hakkında da bilgiler veren Unakıtan, vergi dairelerine yapılan 1 milyonun üzerindeki başvurularla 3 katrilyonun üzerinde tahsilat hedefinin belirlendiğini vurguladı. Unakıtan, Vergi Barışı'ndan beklenenin üzerinde bir tahsilat elde edilmesi durumunda, ek vergilerden vazgeçilmesinin söz konusu olmadığına temas etti. Unakıtan; ''Türkiye'nin mali disipline uymak durumunda. Biz de bunu yapıyoruz'' dedi. Unakıtan, ek vergilerle ilgili olarak 'Bir depo benzin parası istiyoruz' ifadesi hakkında da şu açıklamada bulundu: ''Verginin yüzü soğuk, sıcak göstermek için bazı sözler söylüyoruz, tutuyor ya da tutmuyor. O tutmadı''.
Türkiye'deki en önemli yanlışlığın birisinin de milletin ödediği verginin nereye gittiğinin hesabını sormaması olduğunu bildiren Unakıtan, ''Milletin ödediği vergilerin nereye gittiğinin peşinde olması lazım. Bütçe nedir? Bütçe, gelir-gider tahminidir. Bu tahminin üzerinde herkes konuşuyor ama geçen senenin hesaplarına bakan yok, onlarla ilgili konuşan yok'' diye konuştu. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın Maliye Bakanlığı'na bağlanmasıyla ilgili olarak da Unakıtan şunları kaydetti: ''Başbakan beni çağırdı, 'Bunu sana bağladım ağabey' dedi. Yaşça kendisinden büyük olduğum için bana 'ağabey' der.'' Unakıtan, bir öğrencinin burslarla ilgili tepkisi üzerine de, bütçede burslar için 650 trilyon liralık ödenek ayrıldığını, konunun takipçisi olacağını söyledi.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:40