UNAKITAN:''HERKES, 10-20 YIL VADELİ TAKSİTLE EV SAHİBİ OLABİLECEK''
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, enflasyonun düşmesiyle birlikte ipotek kredilerinin de geleceğini belirterek uygulamayla yakın bir zamanda herkesin 10-20 yıl vadeli taksitle ev satın alabileceğini söyledi.
MALİYE Bakanı Kemal Unakıtan, enflasyonun düşmesiyle beraber ipotek kredilerinin (mortgage) geleceğini belirterek, Bakanlık olarak bununla ilgili çalışmalara başladıklarını açıkladı.
Unakıtan, Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Zafer Çağlayan ve Yönetim Kurulu üyelerini kabul ederek yaklaşık 1 saat görüştü.
Görüşmenin ardından açıklamalarda bulunan Unakıtan, enflasyonun düşmesi ile birlikte piyasaya yeni enstrümanlar geleceğini belirterek,bunlardan birinin de mortgage olduğunu bildirdi.
Bununla ilgili çalışmalara başladıklarını anlatan Bakan Unakıtan, artık Türkiye''de de herkesi 10-20 yıl gibi vadeler ile konut sahibi olabileceğini ifade etti. Büyümekte olan bireysel emeklilik fonlarının da uzun vadeli ve sabit getirili kağıtlara ihtiyacı olacağını hatırlatan Unakıtan, mortgagenin bunlar için güzel bir araç olacağını vurguladı.
Düşen enflasyon ortamında sermaye araçlarının da artacağını söyleyen Maliye Bakanı, arkadan yeni yatırım enstrümanlarının geleceğini, dolayısıyla sermaye piyasalarında derinliğin artacağını söyledi. ASO Başkanı Çağlayan''ın vergi reformu isteğinin hatırlatılması üzerine Maliye Bakanı, vergi idaresinin yeniden yapılandırılmakta olduğunu hatırlattı ve çalışmalar sonucunda politikaların Maliye Bakanlığı''nca, uygulamanın ise vergi idaresince gerçekleştirileceğini kaydetti.
Bunun altyapısı olan Vergi Dairelerinin Otomasyonu Projesi (VEDOP)2 Projesi üzerinde çalışmalara başlandığını ifade eden Unakıtan, böylelikle 2005 yılının başında otomasyona dahil olmayan vergi dairesi kalmayacağını belirtti.
Bu dönemde veri tabanı çalışmalarının da biteceğini anlatan Unakıtan, ‘‘Bütün bunların sonucunda vergi kanunlarımızı alacağız ve diyeceğiz ki; (Arkadaş bunların hepsi mülga)’’ diye konuştu. Bunun ardından yeni baştan basit, anlaşılabilir ve artık ikide birdeğişmeyen bir kanun meydana getirileceğine işaret eden Unakıtan, ‘‘Tahmin ediyorum 2005 içinde bu çalışmalarımız başlar’’ dedi.
ENFLASYON MUHASEBESİ
ASO Başkanının enflasyon muhasebesinin yeniden gözden geçirilmesi yönündeki isteğinin hatırlatılması üzerine de Unakıtan, ‘‘Bakın Allahın işine’’ diye esprili bir karşılık verdi. Unakıtan, Maliye Bakanı olduğunda (enflasyon muhasebesini getirelim) dediklerini, sivil toplum örgütlerinin, örneğin TOBB''un da enflasyon muhasebesi şart olduğunu söylediğini hatırlattı.
1 Ocak 2004’te enflasyon muhasebesinin yürürlüğe girdiğini, şimdi ise aynı sivil toplum örgütlerinin bunun gözden geçirilmesini istediğini belirten Maliye Bakanı, bu konuda sivil toplum örgütlerininyeniden görüşünü alarak yeni bir karar vereceklerini, ancak bu kararın ne yönde olacağının henüz kesinleşmediğini vurguladı.
Zafer Çağlayan''ın ‘‘Yanlış hesap Bağdat''tan döner’’ atasözünü hatırlatarak, ‘‘Yanlış hesap Maliye Bakanlığı''ndan döner’’ demesi üzerine de Bakan Unakıtan, ‘‘Biz her şeyin hesabını yeniden yaparız. Yanlış hesap yaptığımızı pek hatırlamıyoruz, ama yine de bakarız’’ dedi.
Enflasyon hortumcudan daha büyük hırsız
MALİYE Bakanı Kemal Unakıtan, düşen enflasyon ortamında kullanılan kredilere dikkati çekerek, ‘‘Lütfen herkes geleceğe göre hesabını yapsın. Gelecek enflasyon faiz beklentilerine göre hesaplarını öyle yapsın bütün tüketiciler. Esnaf da öyle hareket etsin’’ dedi. Önümüzdeki dönemde Türkiye''de enflasyonun giderek vatandaşın hayatından çıkarılacağını kaydeden Unakıtan, şöyle devam etti: ‘‘Enflasyon hakikaten çok büyük sıkıntı, (en büyük hırsız diyorum ben. Hortumcu falan diyoruz ya en büyük hırsız, neden? Bir insan yatarken parası çalınıyor... Ertesi gün kalktığında aynı parayla aynı malı alamıyor. Enflasyon denen bir hastalık çalmış götürmüş parayı, buharlaştırmış. Şimdi artık ülkemiz öyle bir sıkıntı ile hastalıkla karşılaşmayacak.’’
‘‘Enflasyonsuz büyüme olmaz’’ sözlerine karşı çıkan Unakıtan, enflasyonsuz büyüme olduğunu, toplumun da bu hastalığı bünyesinden attıktan sonra sağlıklı bünyeye kavuşacağını söyledi.
Akaryakıtta yazar kasadan vazveçmem
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan Akaryakıt pompa istasyonlarında yazar kasa uygulamasına geçilmesinden hiçbir şekilde vazgeçilemeyeceğini belirtti. TOBB Birlik Merkezi''nde ‘‘TOBB Petrol ve Doğal Gaz Sektör’’ toplantısının ardından soruları yanıtlayan, Unakıtan, ‘‘Ama teknik olarak sektörün bazı zorlukları var. Bunların aşılması için makul bir süre verilebilir’’ dedi.
Kombassan arsaları Ülker için teminat olarak üzerimdeydi
CHP''nin, soru önergesi olarak Meclis''e getirdiği Maliye Bakanı Kemal Unakıtan''ın, Kombassan''dan aldığı arsaları 14 ay sonra aynı fiyata geri vermesinin, Faisal Finans''ın Sabri Ülker''e satışı sırasında ‘‘teminat almaktan’’ kaynaklandığı açıklandı.
Unakıtan bu konudaki açıklamasını Trakya gezisi sırasında DHA muhabirinin yönelttiği soru üzerine yaptı. Unakıtan, şöyle konuştu:
‘‘İhlas Finans batmış, Kombassan da sıkıntıya girmişti. Elindeki Faisal Finans da gidiyordu. Çünkü, o kriz sırasında herkes finans kuruluşlarından parasını çekmeye başlamıştı. Ödeme zorluğuna girdiğinden elindeki bankayı çıkarması gerekiyordu. Ama kim alacak? Kombassan, Haşim Bayram''ın. O zaman Ülker''e alması için teklif götürdüler. Almaya karar verince de bana dediler ki, ''sen bu adamdan alabilirsinin, aman Ülker adını söyleme, fiyat artırır, sıkıntı olur''. Biz de oturduk pazarlık yaptık. Bu pazarlık sırasında, para hemen yatırılmazsa, Merkez Bankası''nda takas işlemi olmaz, bir saatte herşey biterdi. Bu yüzden Sabri Bey, ‘parayı yatırayım da bu adam sözünden dönerse, paralar giderse ne olacak'' dedi. Bunun üzerine ‘teminat var'' dedik. Teminat da ‘senin üstüne olsun'' dediler. Bütün gayrimenkuller geldi ama nerede kaç para bildiğim yok. Hepsine ekspertiz gönderdik. Sonra eksper ‘fiyat tutuyor'' dedi. Ondan sonra muameleler oldu, her iki taraf da taahhütlerine uydu, iş bitti, aynı fiyattan (iade) devam edildi.’’
hürriyet
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 21:52