Ekonomi
  • 12.9.2013 14:16

Ünal Aysal'ın 1 milyar dolarlık çevrim santrali

GALATASARAY Kulübü Başkanı Ünal Aysal'a ait 'Unit Grubu'na bağlı Yeni Elektrik A.Ş.'nin, Kocaeli'nin Dilovası İlçesi'nde kurulu İMES Organize Sanayi Bölgesi'nde  1 milyar dolarlık yatırımla kurduğu, ilk aşamada Türkiye'nin enerji ihtiyacının yüzde 2.5'ini karşılayacak doğalgaz çevrim santrali tamamlandı.

1 MILYAR DOLARLIK YATIRIM

Dilovası İlçesi'nin kuzeyinde kurulan ve Kocaeli Valisi Ercan Topaca'nın Müteşebbis heyet başkanlığını yaptığı, altyapısının yanı sıra daha çok üretim ve ihraç ürünleri ürettikleri için burada kurulan tesisler 'Fabrika yapan fabrikalar' olarak adlandırılan İMES Organize Sanayi Bölgesi'nde, Yeni Elektrik A.Ş. 1 milyar dolarla en büyük yatırım oldu.

Galatasaray Kulübü Başkanı Ünal Aysal'ın Türkiye ve çevre ülkelerde enerji projeleri geliştiren şirketi Unit Grubu'nun  şirketi olan Yeni Elektrik A.Ş.'nin kuruluş çalışmalarına 2011 yılında başlanan 865 megavat'lık doğalgaz santralinin 2014 yılbaşında faaliyete geçmesi hedefleniyordu. 

YILDA 6 MİLYAR KİLOVAT SAAT ELEKTRİK

Türk sanayiinin lokomotif kuruluşlarını barındıran ve bu nedenle de sanayinin en fazla enerji tükettiği bölge olarak bilindiği gibi temiz enerjiye de ihtiyacı olan Gebze bölgesinde kurulan çevrim santralini Kocaeli Valisi Ercan Topaca ziyaret etti. İMES OSB Bölge Müdürü Direnç Özdemir'in de eşlik ettiği ziyarette, yılda 1 milyar metreküp doğalgaz kullanarak Türkiye'nin toplam enerji ihtiyacının yaklaşık 2.5'i olan 6 milyar kilovat- saat enerji üretecek 865 megavatlık doğalgaz çevrim santralinde geri sayımın başladığı bildirildi. Vali Ercan Topaca, bunun gurur verici bir santral olduğunu belirterek, şöyle dedi:

"Enerji açığımızaın kapatılmasına çok ciddi katkıları olacak bir tesis. Bu tesisin yapılmasında emeği geçen işçisinden patronuna kadar herkese teşekkür ediyoruz. Bu bölgenin en önemli sorunların biri de enerjidir. Bu tesis yapılmış olması; kaliteli ve kesintisiz enerjiyi bölgedeki sanayi kuruluşlarına sağlayacak. Üretimdeki düzensizlikleri, aksamaları bölgemizle ilgili yatırılmla ilgili olumsuzlukları ortadan kaldıracaktır."

KASIM AYINDA DEVREYE ALINIYOR

Yeni Elektrik A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Bilgiç de yaptığı açıklamada, daha önce 2014 yılı başında devreye alınması planlanan tesislerin Kasım ayı başında üretime geçeceğini açıkladı. Bilgiç, "Bölgedeki enerji ihtiyacını kaliteli bir şekilde gidermek için Kasım AYI başından itibaren devrede olacağız. Tesimizin gücü 865 megavat. Bu senelik 6 milyar kilovat saate tekabül etmektedir. Bu da Türkiye'nin enerji üretiminin yüzde 2.5'idir" dedi. Bilgiç, şöyle devam etti:

"Yatırım olarak toplam tesis değeri 1 milyor dolar. Bunun 300 milyon doları; yabancı iki ortak tarafından Türkiye'ye doğrudan getirilen 300 milyon dolarlık yatırım ve 4 Türk bankasının uzun süreli vermiş oldukları 700 milyon dolarlık krediyle gerçekleşecek. Şu anda Türkiye'nin enerji ihtiyacı 250-260 milyar kilavat saatler seviyesinde. Tabii ki son dönemdeki enerji ihtiyacının biraz daha düşmesiyle baraber Türkiye artık kendi enerjisini karşılayabilecek duruma geldi. Bununla beraber yeni tesislerin açılması, özel sektörün bu alana ilgi göstermesi Türkiye'nin artık enerjisi, problemsiz olarak yerel şirketler devlet ve özel sektör tarafından karşılanabilecek durumda."

"TÜRKIYE'NIN ENERJI SIKINTISI OLMAZ"

Serdar Bilgiç, önümüzdeki yıllarda Türkiye'nin enerji ihtiyacının aşağı yukarı yüzde 6, 6.5 oranında büyümesini beklediklerini ifade ederken, şöyle konuştu:

"Gördüğümüz kadarıyla yapılan planlamada Türkiye'nin enerji ihtiyacını karşılayacak kadar da yeni tesis devreye girecek. Dolayısıyla herhangi bir enerji sıkıntısının beklenmeyeceği sürece giriyoruz. Bizim için önemli olan sadece enerji ihtiyacı değil, aynı zamanda kaliteli enerjinin tedarik edilebilmesi. Bölgelerdeki enerjileri harcayan tesislerin yanına bu santralların yapılabilmesi. Biz de  Gebze bölgesinde, Dilovası'ndaki talebe ihtiyaca cevap verebilmek için özellikle bu bölgede bir tesis yapmak istedik. Amacımız bölgedeki öncelikli tesislere enerjiyi kaliteli olarak iletilebilmesidir."

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 12:06

İLGİLİ HABERLER