
Uyanamayanlar için nevresim takımı
Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) tarafından düzenlenen Türkiye Ev Tekstili Tasarım Yarışmasına 'Masalsı Rüya' adlı projesiyle katılan ve 'En İnovatif Ürün Ödülü'nü kazanan üniversite öğrencisi Arzu Arukaslan, karanlıktan ve gece yalnız yatmaktan korkan çocuklar ile güne müzikle uyanmak isteyen yetişkinler için bir nevresim tasarladı.
Geçen hafta UTİB tarafından 4'üncüsü düzenlenen Türkiye Ev Tekstili Tasarım Yarışmasında 'En İnovatif Ürün Ödülü'nü kazanan Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü 4'üncü sınıf öğrencisi Arzu Arukaslan, her dönemde rahatlıkla kullanabilecek olan nevresimi nasıl tasarladığı konusunda bilgiler verdi.
Kendisinin kullanacağı nevresimin nasıl olması gerektiğinden yola çıkarak, görsel ve teknik anlamda bir nevresim tasarladığını anlatan Arukaslan, bu süreci tamamladıktan sonra eskizlerde çalıştığını ve son olarak küçük ölçekte bir prototip üzerinde genel kararları belirleyerek, tasarımı ortaya çıkardığını kaydetti.
Tasarımının üretilebilir ve Ar - Ge ile geliştirilebilir inovatif bir çalışma olduğunun altını çizen Arukaslan, "Çocuklar ve yetişkinlere yönelik farklı kullanım olanaklarına sahip. 'Sıkılma', 'korkma', 'yalnız kalma' ve 'karanlık' gibi faktörler çocukların yatağa gitmek istememesinin başlıca sebepleridir. Tasarım bu soruna çözüm önerisi sunarken, uyuma zamanının çocuklar için oyun zamanıyla eş değerde olmasını sağlama amacı taşıyor. Gece ya da gündüz, nevresim ebeveyn tarafından aktifleştirildiğinde çocuk için oyun başlıyor. Ebeveyn tarafından kontrolü sağlanabiliyor. Uyuma zamanı değil de nevresim interaktif bir oyun oynayabiliyor. Mesela desenlere temas ettiğinizde kuş çıkıyor veya farklı dokunduğunuz noktadan desen çıkabiliyor. Müzik çalıyor. Görsel, işitsel katkı sağlıyor. Yetişkinler için görsel zenginliğin yanı sıra 'Benim nevresimim' diyebiliyorsunuz. Kulaklık olmadan müzik dinleyebiliyorsunuz. Telefon kullanmadığınız için de radyasyondan kurtuluyorsunuz. Sağlığa zararlı etkisi yok. Yastık üzerinde müzik dinleyebiliyor, müzik ile uyanabiliyorsunuz" diye konuştu.
Tasarladığı nevresimin Türkiye ve yurt dışında olmadığını ileri süren Arukaslan, ürünün patentini almak için çalışma başlattığını belirtti. Patentini aldıktan sonra Ar-Ge süreci için hibe programlarına başvurmayı düşündüğünü de ifade eden Arukaslan, daha farklı projelerinin de olduğunu ve onları da hayata geçirmek istediğini sözlerine ekledi.
Serhat TEZCAN/ BURSA, (DHA)-
Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 06:05