UZANLAR'IN EVİNDE ÇIKAN PETRUS ŞARABI FRANSIZLARI ŞAŞIRTTI
Uzanlar'ın evinde yapılan aramalarda el konulan 3 bin 348 şişe şaraptan bir bölümünün en panalı Petrus şarabı çıkması, Fransızlar'ı da şaşırttı. Chateu Petrus'tan bir yetkili, ‘‘Dünyada çok az sayıda kişi mahzeninde bu kadar Petrus bulundurabilir. Bu kadar Petrus'u en zengin Fransız işadamının evinde göremezsiniz’’ dedi.
FRANSA'nın dünyaca ünlü en pahalı şarabı olan Petrus'tan Uzanlar'da yüzlerce şişe bulunması Fransız üreticileri bile şaşırttı. Zira mahzenleri olan koleksiyoncular bile bu kadar Petrus şarabını bulunduramıyor.
Petrus şarapları, Fransa'nın Bordeaux kenti Pomerol bölgesindeki bir tepede 11.4 dönümlük gün boyu güneş alan bir bağda yetiştirilen üzümlerden üretiliyor. Chateau Petrus'tan bir yetkili, şunları söyledi:
‘‘Bu kadar şişe Petrus'un bulundurulması son derece ilginç, çok büyük şarap koleksiyoncularının dışında dünyada çok az kişi mahzeninde bu kadar şişe Petrus bulundurabiliyor. Bu kadar Petrus'u en zengini bile olsa hiçbir Fransız işadamının evinde bulamazsınız.’’
Petrus'un Türkiye temsilcisinin Karagözoğlu Dış Ticaret olduğunu da belirten yetkili, bu şirketin belli bir miktar Petrus ithal ettiğini ve Uzanlar'da bulunan miktar kadar ithal etmediğini de sözlerine ekledi.
DEĞERİ ALTINI GEÇİYOR
Paris'teki büyük bir şarap mahzeninde çalışan bir yetkiliden alınan bilgiye göre ise, bazı yıllarda üretilen Petrus şaraplarının değeri altınla yarışıyor. Bu yetkili de şöyle diyor: ‘‘Paris, New York ve Londra gibi büyük başkentlerde bile zor bulunabiliyor. Biz yılda 40 ile 50 bin şişeye yakın üretiliyor. Genelde Petrus, şarap mahzeni olan zengin koleksiyoncular, parasının hesabını bilmeyen iş adamları, uluslararası şirket sahipleri, ya da bankacılar tarafından satın alınıyor. Bu ticaret için alınan bir şarap değildir ancak bulunduranlar ya çok iyi şarap içicileri milyarderler ya da çok değerli misafirlerine ve satın alma gücü düşük üst düzey yetkililere Petrus hediye ederek işlerini gördüren işadamlarından oluşuyor.’’
En ucuzu 600 Euro
PETRUS'un fiyatı eskiliği ve üretim yılları kalitesine göre değişiyor. Eğer iyi rekolte alınmış bir yıl ise hemen alıcı buluyor ve karaborsaya düşüyor. Zengin meraklıları arasında bir borsası olan ve ünü kıtaları aşan bu şarabın 1990 yılı rekoltesi 6 litrelik Emperial şişeleri 18 bin 678 Euro'ya, 2000 yılının 75 cc'lik şişeleri ise 2 bin 350 Euro'ya alıcı buluyor.
Kaliteli ürün alınan yılların Petrus şarapları müzayedelerden alınabiliyor. Petrus'un fiyatları el yakan yıllanmışları ise 1947, 1950, 1961, 1990 ve 2000 yıllarının rekolteleri sadece açık arttırmalarda bulunabiliyor. Piyasada en ucuzu 600 Euro'dan bulunabilen ve fiyatları 1000 Euro'yu geçen yıllar ise 89, 88, 86, 85, 82, 79, 75, 71, 70 ve 67.
Petrus, şarap için iyi bir yıl olmaması gerekçesiyle 1991 yılında üretim yapmadı.
Alman Focus: Oyun bitti
ALMAN Focus dergisi, dolandırıcılıkla suçlanan Uzan Ailesi'yle ilgili bir haberi ‘‘Oyun bitti’’ başlığıyla verdi. Derginin haberinde, ‘‘bir zamanlar dokunulmaz olarak görülen’’ Kemal Uzan'ın geçen yıl kardeşi Yavuz Uzan ve küçük oğlu Hakan Uzan ile birlikte şirket binasının çatısında bulunan bir helikopterle polisten kaçtığını, gıyabında açılan davada toplam 145 bin yıl hapis cezası istendiği belirtildi.
‘‘Boğaziçi'nin Berlusconileri’’ olarak nitelendirilen Uzan Ailesi'nin lüks yatlara, Akdeniz'de bir adaya, gayrımenkullere, çeşitli şirketlere ve bankaya sahip olduğuna işaret edilen haberde, Uzan Ailesi'nin sonunu da İmar Bankası ile ilgili dolandırıcılık suçlamalarının hazırladığı kaydedildi.
Uzanlar'ın aralarında Star Medya Grubu ile Telsim'in de bulunduğu 219 şirket üzerindeki kontrolünü kaybettiği, Cem Uzan'ın Türkiye'de kalarak ailesini savunmaya çalıştığı anlatıldı.
Haberde, ‘‘Forbes Dergisi Kemal Uzan'ı 2003 yılında en zengin işadamları listesinde gösterdi. Adının 2004 listesinde yer almayacağı kesin’’ denildi.
Bürokraside ‘Uzanlar’a neden gereği yapılmadı' sorgusu
TASARRUF Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Uzan Grubu şirketlerinden 3-5 yıldır alacaklarını tahsil etmek için girişimde bulunmayan, ancak yönetimin el değiştirmesinden sonra harekete geçen kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri hakkında, ‘‘görevlerini yerine getirmedikleri’’ gerekçesiyle suç duyurusunda bulunacak.
Uzan şirketlerinin bazı kamu kurum ve kuruluşlarından aldıkları ürün ve hizmetlerin parasını ödemedikleri ortaya çıktı.
Söz konusu kuruluşlardan bazılarının, beş yıl önceye kadar varan borçlarını ödemeyen şirketlerden, alacaklarını yönetimin el değiştirmesinden sonra dava açarak haciz kararı aldırmaya çalıştıklarını vurgulayan üst düzey bir TMSF yetkilisi, Uzan şirketlerine verilen hizmet ve ürünlerin bedelinin tahsili için yıllardır girişimde bulunmayan kamu kurum ve kuruluşları sorumlularının, ‘‘4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun’’a aykırı hareket ettiklerini savundu.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 21:41