UZMANLAR UYARDI: ŞU AN İÇİN EN KÖTÜSÜ PANİK!
Ankara'da Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve WHO yetkililerinin ortak basın toplantısında konuşan Danzon, "nedensiz panikle başa çıkmak zor sonuçlar yaratabilir. Bunu Türk halkını rahatlatmak için söylemiyorum. Benim buraya gelmemin ardından yatan bir başka mesaj daha vardı. Seyahat kısıtlamaları ile ilgili mesajlara karşılık birçok uzman Türkiye'ye geldi, ben de canlı bir kanıt olarak karşınızda duruyorum" dedi.Mark Danzon'ın mesajları şöyle:
WHO - hükümet işbirliği:
Meselenin başından itibaren Sağlık Bakanlığı şeffaf ve açıktı. WHO açısından bu yaklaşımını benimsenmiş olması işbirliğini kolaylaştıran en büyük etken.
Kriz yönetimi:
Kriz yönetimi tam olması gerektiği gibi yapıldı, uygun müdahalelerde bulunuldu. Bakanlık ile ortak olarak bu durumun yönetimini sürdürmek için elimizdeki tüm imkanları seferber ettik.
Bilgilendirme:
Üzerinde durulması gereken konu, halkın çok iyi bilgilendirilmesi. İnsanlar ile hasta hayvanlar arasındaki temas en büyük tehlike. Özellikle çocuklar açısıdan büyük risk.
Türkiye'nin komşuları:
Türkiye'ye komşu ülkelerin sağlık bakanlıklarıyla da temasta olmaya ve bilgilendirmeyi sürdüreceğim.
Virüsün insandan insana geçmesi:
Mutasyon yoluyla insandan insana geçiş şu ana kadar yok. İnsana bir tane bulaşma bile olsa bunu deklare etmek WHO'ya düşer.
WHO'nun konumu:
WHO tekel değil, tabii ki diğer kuruluşlardan da meslektaşlarımız olacaktır. Herkes konuşmakta özgür, ancak beyanların içinde çelişki olmaması bakımından koordinasyon ve işbirliği olması lazım. Aksi taktirde ben canlı kanıt olarak Türkiye'ye gelmezdim.
Bakan Akdağ: "Ev tavukçuluğu son bulmalı"
Sağlık Bakanı Recep Akdağ da, şu ana kadar virüsün 15 kişide ortaya çıktığını, bunlardan 3'ünün ölen çocuklar olduğunu söyledi.
Akdağ, "laboratuvar olarak kanıtlanmış vakalar içinde ölü sayısı iki. Üçüncü vakanın 'kuvvetle muhtemel' kuş gribinden ölmüş olabileceği düşünülüyor. Ancak bu vakanın vücut örneklerinde henüz virüsü görebilmiş değiliz. O nedenle kuş gribinden ölenlerin sayısına 2 + 1 demek daha doğru olur" dedi.
Bakan Akdağ, Türkiye'nin kırsal kesimlerinde, ilçe ve kentlerin kenar mahallelerinde ev tavukçuluğu olarak adlandırılan bir kültürün mevcut olduğunu belirterek, "bu asırlık bir kültür. Bunu ortadan kaldırmalıyız" diye konuştu.
En riskli bölgelerde itlaf çalışmalarının sürdüğünü kaydeden Akdağ, medyaya da halkın ev tavukçuluğu alışkanlığının yok edilmesi sürecinde bilgilendirici rol oynama çağrısı yaptı.
Akdağ, İngiliz basınında yer alan Türkiye'ye seyahat uyarısı haberleriyle ilgili olarak da, "böyle bir durumdan haberim yok. Ancak bu soruya en uygun cevabı Dünya Sağlık Örgütü yetkilileri verdi" dedi.
Türkiye'deki ilaç stoğu
Recep Akdağ, ilaç stoğunun yeterli olup olmadığı yönündeki sorulara da, Türkiye'nin iki buçuk ay önce 1 milyon ünite ilaç siparişi verdiğini, şu an 100 bin ünite ilacın Türkiye'de bulunduğu yanıtını verdi.
Ağrı Doğubeyazıt'taki vakalara kuş gribi tanısının, hastalığın başlamasından beş - altı gün sonra konulduğunu kaydeden Akdağ, virüse karşı etken ilacın ilk 48 saat içinde etkili olduğunu ancak tanı konulduğunda bu sürenin geçmiş olduğunu aktardı.
Akdağ, ölen çocuklara kuş gribi tanısı konulduktan sonra, ilk 24 saat içinde ilaç verilmeye başlandığını bildirdi.
(cnntürk) Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:16