ABD'nin önemli Musevi kuruluşlarından Simon Wiesenthal Merkezi, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'e bir mektup göndererek, Vakit gazetesi yazarı Abdurrahim Karakoç'un Usame bin Ladin'i övüp, Hitler'in soykırımını savunan makalesinin kınanmasını talep etti. Karakoç ''Uzak görüş. İsrail Pervasız...'' başlığıyla yayımlanan yazısında şu ifadeleri kullanıyor:
*... İkinci cihan harbi sırasında Almanya'da kurulan 'temerküz kampları'nın aynısı şimdi İsrail'de kurulmuştur... Dünya kamuoyuna 'ırkçı, sadist, canavar' olarak takdim edilen Adolf Hitler'in basiretine hayran olmamak elde değil... Hitler bugünleri görmüş ta o zaman... Dünyanın başına bela kesileceklerini bildiği içindir ki ırkçılığı din gibi algılayan, yeryüzünü kana bulamaktan zevk alan hokkabaz Yahudiler'i temizlemiş...
* ... Yahudi olmayan her ülke risk altındadır... Buna Türkiye'yi de dahil edebilirsiniz... Meğer Hitler çok uzağı gören bir insanmış...
* ... Dün Hitler dediniz vurdunuz, bugün Ladin diyerek vurun...
Gül'e mektup gönderen Samuels, 12 Ocak'ta Ankara'da kendisiyle görüştüğünü ve Gül'ün, ''Türkiye'nin Museviler'i 2. Dünya Savaşı sırasında koruduğunu Wiesenthal Merkezi tarafından kabul edilmesinden ötürü teşekkür ettiğini'' hatırlattı. Samuels'in mektubu şöyle: ''Vakit gazetesindeki makalenin içeriği Türk yasalarını çiğnemekle kalmıyor, soykırımı savunması ve antisemitik yöndeki kışkırtmasıyla, Türkiye'nin üye olmaya çalıştığı AB'nin ırkçılık karşıtı şartlarını ihlal ediyor. Bu ifadeler ayrıca Türkiye'nin de altına imza attığı, Avrupa Konseyi ile Avrupa Güvenlik ve işbirliği Teşkilatı antlaşmalarına aykırıdır.'' Wiesenthal Merkezi, Türkiye'yi ''makaleyi kamuoyu önünde kınayarak, yazara ve Vakit gazetesi editörlerine cezai önlemler almaya'' davet etti.
Nazi suçlularının peşini bırakmıyor
1977'de kurulan Simon Wiesenthal Merkezi, uluslararası bir Yahudi insan hakları örgütü. Kendi internet sitesindeki ifadeye göre merkez, çeşitli sosyal faaliyetler, eğitim, hoşgörü ve anlayış yoluyla Yahudi soykırımını unutturmamayı amaçlıyor. 400 bin ailenin üye olduğu örgüt, ırkçılık, antisemitizm, terörizm ve soykırım gibi sorunlara karşı mücadele yürütüyor. Merkezi Los Angeles'ta olan ve New York, Toronto, Miami, Kudüs, Paris ve Buenos Aires'te şubeleri buluran Wiesenthal Merkezi, özel ve kamusal dairelerle, hükümet liderleriyle ve diplomatlarla ilişki içinde olduğu gibi, Nazi savaş suçlularının da yargılanmalarını takip ediyor. Örgüt, Ortadoğu işleri, aşırı uçtaki gruplar ve neo-Nazizm gibi konular üzerinde de duruyor.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:48