Gündem
  • 31.10.2013 14:57

"Van'ın adı Wan olsun"

VAN  - Van'daki sivil toplum örgütü temsilcileri, BDP Milletvekili Aysel Tuğluk'un, kentin adının "Wan" olarak değiştirilmesi için verdiği kanun teklifiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Tuğluk'un, Van'ın isminin "Wan" olarak değiştirilmesi yönünde Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne verdiği kanun teklifi, kentteki sivil toplum örgütlerinden yeterli desteği bulamadı. 

Van Ticaret Borsası (VATBO) Yönetim Kurulu Başkanı Selman Toprak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yerleşim yerlerinin eski isimlerinin iadesi konusunda yapılan çalışmaları desteklediklerini vurgulayarak, bir süre önce Siirt'in Aydınlar ilçesine, "Tillo" adının verilmesini olumlu karşıladıklarını söyledi.

Van'ın, tüm dünyada kendi adıyla bilindiğini ve isminin değiştirilmesi konusundaki talebin yerinde olmadığını anlatan Toprak, "Hakkari'nin Yüksekova ilçesi herkes tarafından 'Gever' olarak biliniyor. Yüksekova'ya 'Gever' isminin verilmesini destekleriz ancak Van'ın dünyaya mal olan bir ismi var. Fakat burada yerleşim yerlerine eski isimlerinin verilmesi yerine mevcut ismin değiştirilmesi talebi var. Bu yerinde bir talep değildir" diye konuştu.

Van Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Necmettin Çok da konuyu ticari anlamda değerlendirdiklerine ve böyle bir talebin Van için kabul görmeyeceğine dikkati çekerek, Van'ın isminin aynı şekilde kalmasını arzu ettiklerini dile getirdi.

Bölgedeki değerlerin uzun yıllardır Van adıyla dünyaya tanıtıldığına işaret ederek, "Şimdi Van'ın isminin değiştirilmesi konusundaki talep, şimdiye kadar yapılan çalışmaların baştan sona değişmesi anlamına geliyor. Van'ın ismi, değerleri ve şirketlerin adıyla dünyaya mal olmuş durumda. Kentin isminin değişmesi ticari anlamda da olumsuzluklara neden olacaktır. Bu nedenle Van'ın isminin aynı şekilde kalmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

-"Değişiklik zarar yerine fayda sağlayacaktır"

Van Baro Başkanı Murat Timur ise Türkiye'de isimler üzerine tartışma yapılmasını doğru bulmadıklarını bildirerek, şöyle konuştu:

"Daha önce 'Norşin' ismiyle ilgili tartışmalar yaşandı. Ancak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ismin geri verilmesi gerektiği yönünde açıklama yapması bu tartışmalara nokta koydu. Van'ın ismi de Kürtçe alfabede 'Wan' olarak kullanılıyor. Van'ın isminin bu şekilde değiştirilmesi zarar yerine fayda sağlayacaktır. Çünkü yılllardır bu isimler üzerinden yürütülen tartışmalar toplumda bir gerilmeye neden oldu. Çok basit bir düzenlemeyle yerleşim yerlerinin adının değiştirilmesi kardeşlik ortamının gelişmesine de katkı sunacatır. Bu nedenle BDP'nin talep ettiği bir şey kabul edilirse bu iktidarla muhalefet arasında bir zeytin dalı olur."
 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 10:47

İLGİLİ HABERLER