Dünya
  • 31.7.2023 22:27

Vatikan'ın altından kayıp antik Nero Tiyatrosu çıktı

Vatikan yakınlarındaki gelecekteki Four Seasons'ın bahçesinin altında kayıp antik Nero Tiyatrosu'nun kalıntıları keşfedildi

Arkeologlar Çarşamba günü, eski Roma metinlerinde atıfta bulunulan ancak hiçbir zaman bulunamayan bir imparatorluk tiyatrosu olan Nero's Theatre'ın kalıntıları bulundu. Vatikan'ın hemen komşusu olan  Four Seasons Hotel'in bahçesinde yapılan keşif, Vatikan'dan birkaç adım ötede.

Excavation for new luxury hotel reveals ancient Roman theater - The  Jerusalem Post

Arkeologlar, freskli Rönesans binasında planlanan yenileme çalışmalarının bir parçası olarak 2020'den beri Palazzo della Rovere'nin duvarlarla çevrili bahçesinin altında derin kazılar yapıyorlardı. 

Ruins of ancient Nero's Theater discovered under garden of future Four  Seasons near Vatican - Sent-trib

Kudüs Kutsal Kabir Tarikatının genel valisi Leonardo Visconti di Modrone, arkeolojik keşfi duyuran basın toplantısında, bahçesi kazılan yerin otel zincirinin Four Seasons olduğunu doğruladı. 


Haberlerde, otelin, tahmini 30 milyon insan ve hacının Roma'ya akın etmesinin beklendiği Vatikan'ın 2025 Yıldönümü için açılmasının beklendiği söylendi.

Yetkililer, Roma İmparatorluğu'ndan 15. yüzyıla kadar Roma tarihinin bir katmanına nadir bir bakış sağladıkları için kazıdan elde edilen bulguları "istisnai" olarak selamladılar. Keşifler arasında: Roma'da bu dönem hakkında çok az şey bilindiği için sıra dışı olan 10. yüzyıl cam renkli kadehler ve çanak çömlek parçaları ilk kez gün ışığına çıkartıldı.

Projenin baş arkeologu Marzia Di Mento, daha önce dönemin sadece yedi cam kadehinin bulunduğunu ve bu kazılarında yedi tane daha ortaya çıktığını kaydetti.