Gündem
  • 2.4.2024 11:04

Ve İran savaşa giriyor.. İsrail'i vuracağız

İran'ın resmi "IRNA" ajansı, 1 Nisan 2024 Pazartesi günü, İsrail'in Şam'daki Tahran büyükelçiliği konsolosluk binasına düzenlediği baskında Devrim Muhafızları lideri Muhammed Rıza Zahedi'nin öldürüldüğünü duyurdu . Ajansın aktardığına göre İran'ın Şam Büyükelçisi Hossein Akbari, füze saldırısında 5 ila 7 kişinin öldüğünü söyledi.

ABD, İran'a İsrail saldırısında 'dahil olmadığını' söyledi

Milli Güvenlik Konseyi sözcüsü Axios'a ABD'nin saldırıyla ilgili önceden bilgisi olmadığını söyledi.

ABD'li bir yetkili, Tuğgeneral Muhammed Rıza Zahedi'nin açıklamasına göre, ABD İran'a, İsrail'in 1 Nisan'da Suriye'deki İran konsolosluğuna düzenlenen ve Lübnan ve Suriye'deki Devrim Muhafızları komutanını öldüren saldırıyla ilgili "hiçbir ilgisi" olmadığını veya önceden bilgisi olmadığını bildirdi.

Axios'a konuşan bir Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü, ABD'nin "İsrail saldırısıyla hiçbir ilgisinin bulunmadığını ve bundan önceden haberimizin olmadığını" söyledi.

Üst düzey bir ABD'li yetkili de ABD'nin "bunu doğrudan İran'a ilettiğini" söyledi.

İsrailli ve ABD'li yetkililer Axios'a , İsrail'in saldırıyı başlatmasından birkaç dakika önce ABD'den yeşil ışık istemeden Biden yönetimini bilgilendirdiğini açıkladı.

"İsrail", ABD'ye yönelik duyurusunda İran büyükelçiliği binasındaki bir binayı bombalayacağını paylaşmak gibi herhangi bir ayrıntıya yer vermemekle kalmadı, aynı zamanda bu haber yayınlandığında İsrail işgal uçakları da zaten havadaydı. ABD'li bir yetkiliye göre bilgi ABD tarafından alındı.

Akbari, "Büyükelçilik binasına F-35 uçakları ve 6 füzeyle saldırı düzenlendi" diyen aynı kaynağa göre, İran'ın Suriye Büyükelçisi ve ailesi saldırıda zarar görmedi.

İbrani gazetesi Yedioth Ahronoth, Zahedi'nin, Devrim Muhafızları Kudüs Gücü'nün eski komutanı Kasım Süleymani'nin 2020'de Bağdat Havalimanı yakınlarında düzenlenen bir Amerikan baskınında öldürülmesinden bu yana suikasta uğrayan en üst düzey İranlı askeri yetkili olduğunu söyledi. .

Devrim Muhafızları'nın lideri Muhammed Rıza Zahedi kimdir?
Amerikan gazetesi "The New York Times"ın daha önceki bir haberine göre, Devrim Muhafızları lideri "Zahedi", 2010 yılından bu yana "ABD'nin "dondurulmasını" amaçlayan 13224 sayılı Başkanlık Kararnamesi kapsamında ABD'nin yaptırımlar listesine alınmıştı. Teröristlerin varlıklarını yok edin ve onları Amerikan mali ve ticari sistemlerinden izole edin."

ABD Dışişleri Bakanlığı, Zahidi'nin terör listesine alınması kararını, Zahidi'nin Lübnan'daki "Kudüs Gücü" komutanı olduğunu ve İran'ın "Hizbullah"a verdiği destekte de büyük rol oynadığını söyleyerek gerekçelendirdi.
Jerusalem Post gazetesinin bir haberine göre, "IRGC lideri Zahedi, İran Devrim Muhafızları'nın komutasını üstlenmenin yanı sıra, diğer şeylerin yanı sıra Lübnan'a mühimmat ve hassas silah kaçakçılığı yapmaktan sorumlu olan Kudüs Gücü'nün 18.000 Birimi'ne komuta ediyordu." 

Ayrıca kendisinin "geçmişte İran Devrim Muhafızları Hava Kuvvetleri ve İmam Hüseyin Tümeni'nin komutasını aldığını" da iddia etti.

Buna ek olarak Zahedi, "Kudüs Gücü" içerisinde Lübnan Kolordusu komutanı ve "Kudüs Gücü" komutan yardımcısı gibi çeşitli görevlerde bulunmanın yanı sıra, Kolordu ile Suriye istihbaratı arasında bir irtibat noktası olarak kullanıldı. mühimmat ve teçhizatın teslim edilmesi emrini verdi.

Washington yorum yapmayı reddediyor
İlgili bir bağlamda, ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller Pazartesi günü, Suriye'nin başkenti Şam'daki İran diplomatik misyon binasını hedef alan bombalama olayı hakkında "yeterli bilgi elde edilene kadar" yorum yapmayı reddetti.

Miller, Washington DC'deki günlük basın toplantısında Pazartesi günü Şam'daki İran büyükelçiliğinin konsolosluk bölümü binasını vuran bombalamaya değindi.

Miller ayrıca saldırıya tanık olduğunu belirterek, ülkesinin şu aşamada İsrail ve bölgedeki ilgili ülkelerle görüşmelerini sürdürdüğünü anlatarak, saldırıyla ilgili doğru bilgi toplamaya çalıştıklarını söyledi.

Miller, açıklamasında saldırının İsrail tarafından gerçekleştirildiğini doğrulamadığını veya yalanlamadığını, yalnızca ilgili taraflarla yapılacak görüşmeler sonrasında saldırının failinin ve bölgeye etkisinin belirleneceğini söyledi.

Ayrıca şunları ekledi: "Bu saldırı hakkında özel olarak yorum yapmayacağım çünkü bir sonuca varmadan önce daha fazla bilgi edinmemiz gerekiyor."

Ülkesinin, bölgedeki gerilimlerin genel bir prensipten yükselmesi konusundaki endişesini, "Bölgedeki çatışmanın yayılmasına yol açabilecek herhangi bir eylemden endişe edeceğiz" diyerek vurguladı.

İşgal elçiliklerinde dikkatli olun
Resmi İsrail Yayın Otoritesi'nin Pazartesi günü açıkladığı bilgiye göre, Şam'da üst düzey bir İranlı yetkilinin İsrail'e atfedilen bir saldırıda öldürülmesinin ardından dünya çapında işgale bağlı büyükelçilikler alarm durumlarını yükseltecek.

Kan yayıncısı ayrıca şunları ekledi: “Savaşın başlangıcından bu yana (7 Ekim) İsrail büyükelçiliklerinde zaten bir alarm durumu mevcuttu.

İsrail heyeti Doha'dan ve İsrail'deki güvenlik kuruluşundan ayrıldı
İsrail işgali Başbakanı Binyamin Netanyahu, ordu bakanıyla birlikte/Reuters
Sonra şunu ekledi: Ancak Şam'daki İranlı yetkilinin (Muhammed Rıza Zahedi) suikasta uğramasının ardından bu büyükelçiliklerde alarm durumu yükseltilecek."

Saldırının sorumlusu İsrail
İlgili bir bağlamda Amerikalı New York Times, adı açıklanmayan 4 İsrailli yetkilinin, Zahedi ve bazı arkadaşlarının öldürüldüğü Suriye'deki saldırıdan İsrail'in sorumlu olduğunu söylediğini aktardı.

İsrail Ordu Radyosu, Suriye'nin başkenti Şam'a düzenlenen saldırının "İran büyükelçiliği binasını değil, büyükelçiliğin bitişiğinde Devrim Muhafızları'nın askeri karargahı olarak hizmet veren binayı hedef aldığını" söyledi.

Radyo şunları ekledi: "Başka bir deyişle, o binayı kim yıktıysa orada gerçekleşen askeri faaliyet hakkında doğru bilgiye sahip olabilir."

Tel Aviv saat 19.30'a (UTG) kadar saldırının sorumluluğunu üstlenmese de İsrail Ordu Radyosu, "saldırıda ölenlerin tamamının burada uzun süre askeri faaliyet yürüten İran askerleri olduğunu" söyledi.

 

Güncellenme Tarihi : 2.4.2024 11:16

İLGİLİ HABERLER