BRÜKSEL - AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Günter Verheugen, Türkiye'nin Kuzey Irak'a girmesinin AB ile ilişkiler açısından ciddi sonuçlar doğuracağını söyledi.
Verheugen, AB'nin Türkiye'den tam üyelik için siyasi ve ekonomik beklentilerin sıralandığı Katılım Ortaklığı Belgesi'nin Komisyon tarafından kabul edilmesi sonrası Türkiye-AB ilişkileri üzerine açıklamalarda bulundu.
Verhuegen'in Türkiye ile ilgili tartışmayı Irak savaşı gölgesi altında yapılmasının bir ''şansızlık'' olduğunu belirterek, ''Yeni belge, Türkiye'deki reform yanlılarını bütün zorluklara rağmen teşvik etmelidir. Belge, Türkiye'deki AB tartışmalarını güçlendirecektir. Böylece AB'nin Türkiye'den istekleri netleşir açık hale gelir. Hazırladığımız Katılım Ortaklığı Belgesi'nde kısa orta ve uzun vadeleri kaldırdık. Artık siyasi kriterlerin uygulanıp uygulanmayacağına bakacağız. Türkiye'den taleplerin yüksek olduğunu biliyorum. Ancak yeni hükümetin azmi gözönüne alındığında bunun mümkün olduğunu düşünüyoruz. Türkiye'nin kriterler ile ciddi sorunları var. İşkencenin önlenmesi, kültürel haklar, ifade örgütlenme ve din özgürlüğü. Türkiye'de askerin rolü diğer AB ülkelerinden farklı. Bunun AB üyelerindeki konuma gelmesi gerekiyor'' dedi.
TÜRKİYE'NİN KUZEY IRAK'A GİRMESİ
Kıbrıs için artık yeni bir takvim bulunduğunu söyleyen Verheugen, ''Sorunun çözümü için, bu takvim Irak savaşı sonrası ile Komisyon'un 2004 yılında Türkiye ile ilgili hazırlayacağı rapor arasındaki tarih olacak. Türkiye'nin çok zor şartlar altında olduğunu biliyoruz. Türkiye'nin Kuzey Irak'a girmemesini istiyoruz. Bu arzu edilelebilir bır durum değil. Kesinlikle ilişkileri etkiler. Kuzey Irak'ta oluşturulması düşünülen tampon bölge ile spekülasyon yapamam. Bunun olması, Türkiye'nin Kuzey Irak'a girmesini teşvik eder. Bu bizim tarafımızdan azru edilen bir durum değildir'' diye konuştu.
Türkiye'ye verilen paranın, Ankara'nın belgedeki hedeflere ulaşması için verildiğini kaydeden Verheugen, Türkiye'ye verilen paranın diğer adaylara göre düşük oldğunu ve bunun askıya alınması için hiçbir sebep göremediğini sözlerine ekledi.
Bütün kriterlerin kendileri için vazgeçilmez olduğunu vurgulayan Verheugen, ''Hükümet ve meclis orduyu kontrol etmelidir. Tersi olmamalıdır. Irak savaşı Türkiye'eki reform sürecini askıya alır veya geriye çevirirse bu çok vahim olur. Türkiye'nin batı demokrasilerine yakınlaşması AB'nin menfaatinedir. Geçenlerde Türkiye'yi kim kaybetti diye bir makale okudum. Türkiye'yi kesinlikle kaybeden biz değiliz'' dedi.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:39